INTERVJU | Martina Španjol (predsjednica MNK Rab)

Žene u muškom futsalu nisu učestala pojava, no kada je žena na čelu jednog malonogometnog kluba to zaslužuje posebnu pažnju. Martina Španjol od ove je sezone predsjednica MNK Rab, te smo s predsjednicom ovog otočkom drugoligaša (2.HMNL-zapad) razgovarali kako bismo Vam pobliže približili ovaj klub.

CROfutsal: Žene u hrvatskom futsalu nisu uobičajena pojava. Možete li našim čitateljima reći kako je došlo do Vašeg angažmana na čelo Raba?

Martina Španjol: Budući da živimo na otoku, nemamo veliki broj ljudi na koje se možemo osloniti, kako i igračkom, tako i u upravljačkom kadru. U svim našim klubovima oslanjamo se na volontere i entuzijaste koji ulažu svoje vrijeme i trud kako bi se održao dobar sportski duh na našem otoku. Dosadašnje vodstvo kluba došlo je do točke kad od drugih obveza više nisu stizali odraditi sve ono što je klubu potrebno za redovito funkcioniranje, pa sam ja, zajedno s još nekim kolegama, ponudila da pomognem i odvojim dio svog vremena za naš klub. Igračima treba omogućiti da se nesmetano bave onim što najviše vole i što najbolje znaju, a na nama je da to odradimo organizacijski.”

CROfutsal: Koliko ste prije Vašeg dolaska na današnju funkciju pratili futsal?

Martina Španjol: Futsal je jedan od najatraktivnijih i najbolje posjećenih sportova na Rabu. Mi njegujemo običaj da obiteljski odlazimo na utakmice i navijamo za svoj klub, pogotovo zato što smo malo mjesto i sve igrače ili poznajemo ili smo čak u srodstvu s njima. Na taj način su se s vremenom razvili dobri odnosi između igrača i navijača, pa svi na otoku prate napredovanje našeg kluba.”

CROfutsal: Kakve su Vaše ambicije, odnosno ambicije kluba na čijem ste čelu? Može li Rab kroz nekoliko godina doći do rezultatskog iskoraka?

Martina Španjol: Mi smo se orijentirali na rad s mladima. Znajući kako imamo limitiran broj igrača, naš je plan raditi s mlađim kategorijama, te kroz školu futsala i dječju ligu odgojiti igrače koji će dopuniti seniorsku ekipu, a s vremenom i zamijeniti postojeće igrače. A s većim brojem aktivnih igrača, doći će i bolji rezultati. Osim futsala, na Rabu je jako aktivan i NK Rab s kojim odlično surađujemo i koji nam jako pomaže. Dobar dio igrača igra i u NK Rab i u MNK Rab i da nije tako, futsal na Rabu ne bi imao uspjeha i naš klub ne bi mogao sudjelovati na natjecanjima. Svima nam je u interesu da su nam djeca zdrava i bave se sportom i MNK Rab će svakako uložiti napore da u svom dijelu tome doprinese.”

CROfutsal: S Vašim dolaskom na čelo kluba dogodio se i povratak na klupu Stjepana Bobana. Koliku ste ulogu igrali u njegovu povratku na mjesto trenera seniorske momčadi Raba?

Martina Španjol:Kako sam već navela, nama je cilj što više djece i mladeži uključiti u futsal. Ujedno ulažemo u stručni kadar, omogućavamo im školovanje i polaganje licenci. Trener Boban ima položene licence i njegova zadaća je prvenstveno rad s mladima. Samo na taj način možemo osigurati jačanje našeg kluba, a s tim će i naš položaj na ljestvici samo rasti.”

CROfutsal: Klub nedvojbeno ima podršku lokalne vlasti i financijski je stabilan. Koliko Vam znači podrška lokalne vlasti koja je između ostalog omogućila da proteklih godina na Rabu gledamo reprezentaciju Hrvatske, kao i završne turnire mladeži i ljetni futsal kamp za mladež?

Martina Španjol: Grad Rab kao jedinica lokalne samouprave pružio je MNK Rab svu podršku, prvenstveno financijsku, a onda i svaku drugu. Omogućeni su nam savršeni uvjeti za rad, imamo sjajnu dvoranu, a i novo igralište malih sportova. Puno nam znači ta podrška, kako bismo se onda mogli koncentrirati na igru i organizaciju, te ne moramo brinuti o financijskom aspektu našeg poslovanja. Ta podrška omogućila nam je i organiziranje turnira mlađih generacija, imamo i uvjete za pripreme raznih ekipa i želimo se nametnuti kao destinacija u kojoj su svi futsal timovi dobrodošli. Rab voli sport i puno u njega ulaže. Nije slučajno Rab proglašen Europskim otokom sporta za 2019. godinu, prvi takav u povijesti.”

CROfutsal: Kako gledate na aktualno stanje hrvatskog futsala i kako gledate na budućnost hrvatskog futsala i futsala na Rabu?

Martina Španjol:U Hrvatskoj se futsal probudio. Dugo je bio nepravedno zapostavljen i zanemaren, ali se u zadnje vrijeme primjećuje njegova renesansa. Vidi se da je unutar samog Hrvatskog nogometnog saveza došlo do promjene, da su klubovi i reprezentacija dobili podršku koju zasužuju, i to je dovelo do afirmacije ovog lijepog i atraktivnog sporta. I u medijima se počeo pojavljivati, doduše još uvijek prilično stidljivo. Uspjesi koje je do sad postigla nogometna reprezentacija na čelu sa izbornikom Stankovićem pokazuju da taj sport u Hrvatskoj ima budućnost i svi bismo zajedno trebali raditi na njegovom jačanju. Hrvati su sportska nacija, navikli smo na uspjehe u raznim sportovima, i mislim da vrijeme futsala tek dolazi.”

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Bezmalinović: “Dat ćemo zadnji atom snage na terenu!”

Razigravanje za ostanak/ulazak u 1. HMNL se igra u četvrtak, a igrat će pretposljednja momčad …

Moro: “Nastavit ćemo ispisivati našu priču u prvoj ligi i dogodine!”

Razigravanje za ostanak/ulazak u 1. HMNL se igra u četvrtak, a igrat će pretposljednja momčad …