Aktualno

Cacau: “Kazahstanu i Kairatu ću vječno biti zahvalan!”

Europsko prvenstvo u Sloveniji će osim po trijumfu Portugala zasigurno ostati zapamćeno i po oproštaju Cacaua od kazahstanske klupe. Ovaj sjajni brazilski stručnjak je na press-konferenciji nakon četvrtfinalne pobjede Kazahstana protiv Srbije (3:1) objavio kako nakon EURO-a napušta klupu Kazahstana, a na koncu sezone i Kairat Almaty. Vijest je to koja je iznenadila mnoge, a Cacau je postao tražen sugovornik u Ljubljani.

Fotografija Jerka Šimca.

Cacaua izuzetno cijenim, jer riječ je o treneru koji je iz ničega napravio nešto. Do njegova dolaska na kazahstansku klupu, Kazahstan gotovo da nije ni postojao na futsal-karti, a mnogi su poraz Hrvatske od Kazahstana prije dvije godine na EURO-u u Srbiji doživjeli kao sramotu i debakl. Taj isti Kazahstan danas je jedna od najjačih svjetskih reprezentacija, a Cacauove zasluge u tome su nemjerljive.
S Cacauom imam prijateljski odnos. Razgovarali smo na češkom jeziku, jer Cacau vrlo dobro govori češki, dok ga moja malenkost govori još od malih nogu, što je i razumljivo s obzirom da mi je majka Čehinja. Cacau je pak 5 godina proveo u češkom Era-Pack Chrudimu, gdje je ostavio velik trag kao igrač i nakon toga kao trener.
Razgovarali smo nakon sjajnog polufinalnog dvoboja u kojem je Kazahstan oduševio remiziravši sa Španjolskom, da bi lutrija penala ipak otišla na stranu “furije”.

“Vidjeli ste i sami, moji su igrači bili nevjerovatni večeras. Nije lako prihvatiti kada ovako izgubiš utakmicu, nakon ruleta penala. Mislim da smo večeras svima dokazali da nemamo samo igru 5 na 4. Mi smo Španjolskoj ravnopravno parirali u igri 4 na 4, te smo nagnali cijelu Arenu da nas podržava. Mislim da nakon ovakve utakmice nismo zaslužili poraz, no tako je to u sportu, mjesta u finalu ima samo za jednu momčad, a Španjolska je pobjedu zaslužila.”

Polufinalni dvoboj Španjolske i Kazahstana ostat će zapisan kao najbolji i najatraktivniji susret EURO-a u Sloveniji, te jedan od najboljih dvoboja u povijesti europskih prvenstava.

“Ponosan sam na svoju momčad. Igrali smo izuzetno disciplinirano i pokazali karakter. Moji igrači su ratnici i večeras su dali sve od sebe. Odlučivale su nijanse. Neke smo golove naivno primili, gubili smo “ničije lopte”, no ne namjeravam kriviti igrače. Moji igrači zaslužuju sve pohvale i mislim da možemo biti ponosni na prikazanu igru.”

Fotografija Jerka Šimca.

Kada smo prešli na temu njegova odlaska s klupe Kazahstana i Kairata pojavile su se suze u Cacaovim očima.

“Nadam se da će Kazahstan nastaviti igrati na ovako visokom nivou i nakon mog odlaska. Za kazahstanski narod imam samo riječi hvale i poštovanja, jer od 2004.godine kada sam prvi put došao u Kazahstan tretiraju me kao da sam jedan od njih. Ljudi misle da je kazahstanski narod hladan, no kada ih upoznaš vidiš koliko su topli i da bi ti dali sve! Upravo zbog kazahstanskog naroda sam ostao ovdje toliko dugo.”

Neizostavno je pitanje o razlozima odlaska i da li već ima opcije za novi angažman.

“Jerko, tu sam 10ak godina, predugo je to. Predsjedniku sam rekao da je vrijeme za nekog drugog i da želim nove izazove. Odluku o odlasku sam donio još prije više od mjesec dana, tako da znaj da nije ishitrena jer sam dugo razmišljao o tome. O novom angažmanu ne razmišljam, treba se prvo dobro odmoriti. Kazahstanu i Kairatu ću vječno biti zahvalan. S predsjednikom Kairata imam odnos poput oca i sina, te mogu reći kako sigurno Kairatu neću uzimati igrače, iako bi u svojoj momčadi uvijek volio imati igrače poput Higuite, Douglasa i Taynana.”

Povezana slika

Brazilci u europskim momčadima neizostavna su tema kada govorimo o futsalu.

“Mogli ste vidjeti koliko Brazilci u našoj momčadi igraju sa srcem za Kazahstan. Leo iako je ozlijeđen, želio je ići s reprezentacijom u Sloveniju, te ste ga mogli vidjeti kako s tribine svim srcem bodri momčad. To je znak koliko mu znači Kazahstan! Isto mogu reći i za Higuitu, Douglasa i Taynana koji svim srcem igraju za Kazahstan.”

Taynan je svoje mjesto u momčadi “pronašao” kao zamjena za ozlijeđenog Lea. Objašnjenje zašto u reprezentaciji nije bilo mjesta za obojicu oduševilo je potpisnika ovih redaka. Cacau se još jednom pokazao kao izuzetan čovjek kojem rezultat nije ispred svega.

“Moja je odluka da u momčadi nemamo više od 3 Brazilca. Mogli smo u momčad uvrstiti još nekog Brazilca, no ja sam izbornik Kazahstana i odgovaram kazahstanskom narodu. Kako bi se onda afirmirali kazahstanski igrači? Mi danas imamo Suleimenova, Zhamankulova, Yesenamanova, Nurgozhina, Takua, Pershina… Ne simpatiziram masovno dovođenje brazilskih igrača kao što možemo vidjeti u nekim reprezentacijama. Meni su trojica dovoljna, a uvjeravam vas, da sam u momčadi imao Lea bili bismo prvaci!”

Na koncu, Cacau je osjetio potrebu zahvaliti se svima s kojima je proteklih godina surađivao u Kazahstanu.

“Moram se zahvaliti kapetanu Suleimenovu koji je idol u Kazahstanu, koji s 36 godina na leđima svim srcem igra za reprezentaciju, te mnogo znači za momčad i na parketu i na klupi. Ako budem imao priliku razgovarati s novim izbornikom, savjetovat ću da nastavi sa Suleimenovim, jer kapetan još mnogo može dati reprezentaciji. Zahvalio bih i svim igračima na svemu što smo prošli i ostvarili zajedno. Hvala još jednom kazahstanskom narodu i vodstvu saveza. Bilo je ovo jedno sjajno i nezaboravno iskustvo!”

Fotografija Nikita Bassov Photographer.

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

PREDSTAVLJAMO | Futsal Gorica – novi taurus u gradu

Jučer je na društvenim mrežama osvanuo novi hrvatski futsal klub, čija je pojava zaintrigirala javnost. …

Luka Suton: Mislim da imamo kvalitet za plasman na Svjetsko

Luka Suton nakon dvije sezone napušta nebesko plave. Pridružit će se Blagi Gašparu u talijanskoj Mantovi, …