Početna | - Izdvojeno | Marinović: “Da ne vjerujem u naslov prvaka, ne bi ni dolazio u Split!”

Marinović: “Da ne vjerujem u naslov prvaka, ne bi ni dolazio u Split!”

Zimski prijelazni rok još nije ni službeno započeo, a mi već sada s velikom sigurnošću možemo reći kako već imamo njegovu prvu zvijezdu. Dario Marinović prvo je pojačanje Splita u koji se vraća nakon šest i pol godina. Još kad je sredinom studenog objavljeno kako je Marinović na izlaznim vratima ElPozo Murcie započeo je lov na ponajboljeg hrvatskog reprezentativca. Marinović se između brojnih ponuda odlučio na povratak u Split.

“Bilo je dosta ponuda iz nekoliko država, ali ja sam od početka bio mislima usmjeren prema Splitu, nadajući se da će iz Splita doći ponuda koja će me zadovoljiti. Želim u startu otkloniti floskulu da sam se u Split vratio iz ljubavi ili iz želje da budem taj koji će u Split vratiti titulu prvaka. Split volim i svi koji me poznaju znaju da je meni Split jedan od najdražih klubova, da imam velik respekt prema klubu i svima koji rade u klubu, te da je za mene Split bez ikakve dvojbe najbolji klub u Hrvatskoj ikada, te ne vidim ni jedan klub koji ga može uskoro prestići u svemu. To je moje mišljenje. Želio sam doći u Split i kada je došla ponuda iz Splita i kad smo se dogovorili, sve druge ponude me nisu više zanimale. Razlog tome je i što mi je cura iz Splita, trudna je, sin će mi se tu roditi i imao sam želju da naši roditelji budu uz nas kada se dijete rodi. Drago mi je da sam se dogovorio sa Splitom, jer to je na koncu za mene i najbolja opcija.” – govori nam na početku razgovora Marinović nakon čijeg je odlaska naslov prvaka za Splićane nedosanjan san.

Fotografija Darija Marinovića.

 


“Moje poslijednje dvije godine u Splitu osvojili smo dvije dvostruke krune, a nakon toga koliko znam Split je osvojio tek dva kupa. Ja se nisam vratio u Split biti drugi, treći, četvrti, peti ili šesti. Uvjeren sam da možemo vratiti titulu u Split, no sigurno je da nam neće biti lako. Trenutni roster teško da može išta garantirati, no uz još poneko pojačanje i ove mlade momke, te prije svega predan rad i zajedništvo, možemo napraviti velik rezultat. Imamo dobru ekipu, nekoliko nas iskusnijih i mlade igrače koji su pokazali da se na njih može računati. Da ne vjerujem u naslov prvaka, ne bih se ni vraćao u Split! Split uvijek mora ići na prvo mjesto i ja vjerujem da će se to ove godine i dogoditi.”

Fotografija FC Split.

Iako je godinama izvan Hrvatske, Marinović nije prestao pratiti hrvatski futsal, te je dobro upućen koji su najozbiljniji kandidati za naslov prvaka ove sezone.

“Svo ovo vrijeme što sam proveo vanka pratio sam detaljno hrvatski futsal. Makarska je realno najveći kandidat za osvajanje naslova. Lani su naravili velik uspjeh, imaju odličnu ekipu i zajedništvo, što im uz navijače daje velik motiv i čini ih doma gotovo nepobjedivima. Zaslužili su da ih se istakne kao prvog favorita, što pokazuje i tablica. Dominantni su protiv svakoga i protiv njih će zasigurno biti najteže. Ima tu dosta podjednakih ekipa koje svakoga mogu dobiti, od Vrgorca, Squarea do Futsal Dinama. To su sve za hrvatsku ligu ozbiljne ekipe. Ako je lani Split bio favorit, ove godine je to Novo Vrijeme, a mi, Square, Vrgorac i Futsal Dinamo ćemo iz prikrajka čekati svoju priliku.”

Reprezentacija je i ovoga puta bila neizostavna tema. Hrvatska je ove godine EURO pratila pred TV-ekranima, a još ranije ostali smo i bez plasmana na Svjetsko prvenstvo. Upitali smo Marinovića kakvi su realni dometi naše reprezentacije?

“Kada je riječ o reprezentaciji, uvijek ima puno i navijača i kritičara, gdje svatko na svoju stranu vuče. Treba biti realan i reći da je neodlazak na Europsko prvenstvo neuspjeh. Što je tome razlog, zasigurno ima više faktora, no mi smo tu trebali biti. Dobili smo jednu jako neugodnu Francusku koja će se u narednih 5-6 godina pokazati kao odlična reprezentacija, u to sam uvjeren. U Hrvatskoj su svi Francusku podcijenili, iako smo mi Francusku trebali pobijediti kako god znamo. Imali smo dobar rezultat iz prve utakmice, uzvrat na svom parketu, kiksali smo i to je neuspjeh. Što se tiče odlaska na Svjetsko prvenstvo, to će uvijek biti naša želja, no nije lako ostvariti plasman. Uvijek postoje priče da bi se uspjelo da je na klupi ovaj ili onaj, ili da je neki drugi igrač u kadru. To su priče iz kafane u kojima su Hrvati uvijek jaki s pivom u ruci… Treba biti realan i reći da je to jako teško i još uvijek će to tako biti. Sigurno je da možemo ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo i da imamo kvalitetu, no treba se poklopiti dosta faktora da bi se to dogodilo. Neodlazak na Svjetsko prvenstvo nikad neću smatrati velikim neuspjehom, iako će mi uvijek biti žao ako se ne plasiramo. No imajući u vidu broj europskih reprezentacija koje ostvaruju plasman, sistem kvalifikacija  i trenutni omjerom snaga, neplasman na Svjetsko prvenstvo zasigurno nije velik neuspjeh.”

Na pitanje komentara stanja u hrvatskom futsalu Marinović se pokazao itekako razgovorljivim. Bez dlake na jeziku Marinović je iznio svoje viđenje.

“Treba biti realan i reći da hrvatski futsal stagnira u svim poljima. S ovim ne kritiziram rad pojedinih poratala niti futsal-volontera koji su zaljubljeni u to. Smatram da nismo na dobrom putu. Liga je iz godine u godinu sve slabija. Osim 3 kluba koja su donekle na profesionalnoj razini, sve ostalo je čisti amaterizam. Koliko sam čuo, neki klubovi treniraju 2-3 puta tjedno, što je kao da idete igrati termin, a ne ozbiljnu ligu. I onda se čudimo kada se negdje ne kvalificiramo, a imamo u postavi Novaka, Jelovčića, Sutona i Marinovića. Svi ti igrači trebaju top-utakmice da bi i u reprezentaciji bili pravi. Realno, protiv ekipa koje ne treniraju redovito, koje nisu u ovome 100%, to su utakmice koje ne iziskuju maksimalan napor i koncentraciju u svim segmentima. I onda dobiješ protivnika koji ulaže, koji ima plan i program, koji je ispred nas, dogodi se kiks i onda govorimo kako je to neuspjeh. Rezultat je plod svega, a ne samo činjenice da li netko u momčadi ima Marinovića ili nekog drugog igrača. Tu kaskamo dosta i zato nas dostiže jedna Francuska, ako nas već i nije prestigla… Ne govorim o individualnoj kvaliteti igrača, već o planu i programu, brzini napredka. Mi smo 2012.godine ostvarili odličan rezultat, no to nije bio plod nekog globalnog napredka, već se poklopilo dosta toga. Znali smo da imamo priliku, HNS nam je dao više termina, imali smo publiku, sreću, poklopio se rezutat, no nije to bilo nešto planski da se počelo graditi 2006. da bi se dogodio rezultat 2012… Nakon toga opet se stihijski radi do kvalifikacija, u ligi tu i tamo ispliva neki klub potpomognut financijskom injekcijom sa strane koji napravi neki malo bolji rezultat, no sve je to na klimavim nogama. Vi sada ne znate kako će koji klub izgledati dogodine, možda jedino Makarska. Ne bih volio da se netko osjeti uvrijeđenim, ni da me se krivo shvaća. Znam da financije uvelike utječu da je to tako. Teško se boriti s puno većima, iako igračku kvalitetu imamo, no to je samo jedna stvar od recimo deset koje su potrebne. Ako imamo samo to, a ovo drugo je loše kao što je kod nas, onda suparnik koji ima bolje ove ostale preduvjete igra protiv tebe i prestiže te. Francuska je tu jako dobar primjer. Moj je dojam da se kod njih u futsalu zna sve; kada je u pitanju individualna kvaliteta, tu su ispod nas, no imaju sustav koji im donosi napredak i rezultat. Nisam stručan da govorim kako bi trebalo raditi, no znam kako u Španjolskoj klubovi funkcioniraju, a to je puno profesionalnije, što u konačnici i donosi rezultat. Ovi instant rezultati što ljude u Hrvatskoj zanimaju dugoročno nije nešto što će nam donijeti dobro. U Španjolskoj klubovi već sada imaju razrađen plan i program za slijedeću sezonu, dok kod nas klubovi jedva čekaju da odrade neko dalje gostovanje…”

Fotografija Darija Marinovića.

Marinović ne dvoji kako futsalu treba znatno veća podrška HNS-a, što bi donijelo i veći interes sponzora, medija i na koncu publike.

“Tu i HNS ima svoje krivnje. Mažu se oči malo brojnijim okupljanjima, no to je nešto što nas ne smije zadovoljavati. U medijima ističemo kako je HNS uz nas jer nam je osigurao okupljanja. Što bi trebao, ne osigurati nam niti to? HNS treba 365 dana u godini biti uz nas, podizati kvalitetu lige, okupiti vodstvo klubova i lige da se vidi da imaju nekoga iza sebe, da je to zajednički projekt svih nas, a ne samo tih ljudi. Mi to na žalost nemamo… Igrao sam u Španjolskoj i znam što govorim, nisu ovo neke kafanske priče i tu sam siguran da sam u pravu. Kod nas ima takvih priča kao npr. trebao bi u reprezentaciji igrati neki igrač jer je “prodao dva tunela” na turniru u Žrnovnici… Takve priče su smiješne, a kod nas ih ima jako puno i jako ih je ružno čitati. Realno su problemi puno dublji. Sigurno je i da nas mediji ne prate dovoljno, no mediji prate sport koji je aktualan i koji zanima ljude. Tu HNS treba raditi na popularizaciji futsala. Mene boli da predsjednik saveza ne dođe na ni jednu od spektakularnih utakmica finalne serije. Da ga vi sad pitate, on bi odgovorio da je bio na nekom izvlačenju, sastanku ili tko zna gdje, uvijek će se naći neko opravdanje. On tu treba biti da pokaže ljudima primjer. Ja sam u Španjolskoj bio na 4 od 5 utakmica finala i to je gušt za gledati. Imam osjećaj da netko koga bi to trebalo najviše zanimati jedva čeka da to sve skupa završi i da se podijele pehari i medalje. U Španjolskoj predsjednik saveza dolazi gledati utakmice ligaškog natjecanja, svaki put dođe u neki drugi grad da ljudi vide da njega to zanima, da tako potane i interes sponzora. To su vrlo jednostavne stvari ako ti je do ičega stalo. Kod nas se zadovoljavamo kada HNS osigura okupljanja reprezentacije, a dok se mi time zadovoljavamo ostat ćemo tu gdje jesmo. To je realnost i jedina istina. Kod nas se ide logikom idemo ih hvaliti pa će prema nama biti bolji. Ne! Treba ih kritizirati da bi bili bolji! Nemojte misliti da se u Španjolskoj ne kritizira savez, predsjednik i ljude iz futsala. Kritizira ih se dosta, ali ih se kritizira da bi se došlo do savršenstva, da bi se još više napredovalo. Ne kritizira ih se jer je kod njih futsal loš. Kod njih je futsal najbolji na svijetu i nikad ih nitko neće prestići. Kod nas kad se uputi ovakva kritika kao sada s moje strane, ja ću ispasti tko zna kakav i prvi protivnik HNS-a. Ja se nemam čega sramiti, iznosim svoje mišljenje, a očita stagnacija hrvatskog futsala mi daje za pravo ovako govoriti.”

Na koncu je Marinović i pohvalio ljude koji iz ljubavi rade u hrvatskom futsalu, no kao poantu je još jednom naglasio da hrvatskom futsalu bez veće podrške HNS-a zasigurno nema napredka…

“Naravno, ima i pozitivnih stvari u hrvatskom futsalu. Ja svakom funkcioneru u hrvatskom futsalu skidam kapu, jer znam da to nije financijski dobitak, a u večini slučajeva je financijski gubitak. Posao je to koji iziskuje puno energije i borbe s vjetrenjačama, te se na koncu svodi na to da se radi čisto iz ljubavi. Imam osjećaj da to nikada ne bi mogao raditi ukoliko se nešto značajnije ne promjeni. Zna se tko je kriv za naš pad i tko bi trebao biti zaslužan za naš uspon. Kod nas su gotovo svi klubovi kritični prema HNS-u, pa nije valjda da su svi u krivu… Tako je i u nogometu. Ljudi su nezadovoljni, traže povjerenje i brigu. Najlakše je reći “mi smo drugi u svijetu”. Drugi smo u svijetu jer su naši igrači otišli vanka igrati u vrhunske klubove poput Reala i Barcelone. Možda bi i u futsalu bili drugi na svijetu da naši igrači igraju u ElPoza i Barcelone. Imamo kvalitetne igrače, no liga je loša i španjolski klubovi nemaju uvid u hrvatsku ligu koja nema ni svoju službenu stranicu. Jako je teško hrvatskom igraču probiti se, treba čekati reprezentativnu utakmicu, zabiti nekoliko golova da bi se ostvario nekakav kontakt s ozbiljnim inozemnim klubom  koji bi igraču donio napredak.”

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Teo Strunje: ‘Još uvijek vjerujem da se prvenstvo može dovršiti’

Razgovarali smo s Teom Strunjom, trenerom Novog Vremena Apfel, aktualnog prvaka Hrvatske koji nakon 15 …

Mladen Perica-Štrla: ‘Ne vjerujem da će se prvenstvo nastaviti…’

Mladen Perica-Štrla trener je šibenske Crnice, koja ove sezone bilježi sjajne rezultate. Šibenčani trenutno drže …