Tomislava Matijević: “Ostavit ćemo srce na parketu protiv Rusije!”

Hrvatska ženska futsalska reprezentacija s dvije je pobjede u svoja prva dva službena nastupa došla na korak do plasmana na završni turnir Europskog prvenstva. U spomenuta dva susreta posebno se istaknula Tomislava Matijević, Brođanka iz redova Alumnusa koja je u mreže Slovenije i Švedske pospremila ukupno 6 zgoditaka. Upravo smo s Tomislavom razgovarali danas, na dan odmora kada se naše reprezentativke pripremaju za utakmicu odluke protiv Rusije. U uvodu razgovora upitali smo Tomislavu da li je očekivala ovakvu igru i rezultat u prva dva susreta, jer ipak su to prvi službeni nastupi naše reprezentacije.

“Iskreno, nisam razmišljala o tome. Znala sam samo da ćemo ići na sve ili ništa. Stožer je odlično izanalizirao protivnike i ukazao nam na njihove dobre strane, a i mane gdje bi mogla biti naša prilika. Upravo to što smo tek formirani ovog ljeta, iskoristili smo kao našu prednost jer nas protivnik nije znao, nije mogao vidjeti ni jednu našu utakmicu, sve do prve utakmice sa Slovenijom.” – govori nam dobro raspoložena Tomislava Matijević

Zanimljivo je da se HNS prijavio za domaćinstvo turnira, iako tada još nismo imali ni izbornika ni reprezentaciju. Tek prije mjesec dana doznali smo ime izbornika, te su započele pripreme, čime do sada postignut rezultat još više dobiva na težini.

“Da, postali smo domaćin ovog turnira bez ikakvog znanja o postojanju ženske futsal reprezentacije, što nas je naravno malo iznenadilo. Djelovalo je malo konfuzno na početku, ali uspjeli smo se skupiti, odraditi pripreme u Delnicama krajem kolovoza i nastaviti s neslužbenim treninzima u Zagrebu do prvenstva. Ništa se ne događa preko noći, bitno je da idemo kvalitetnim koracima prema naprijed, pri tome prvenstveno mislim da našu reprezentaciju vode stručni ljudi koji poznaju problematiku ženskog futsala u Hrvatskoj.”

Fotografija Valušek Andree.

Može li Hrvatska sutra preko Rusije izboriti povijesni uspjeh? Ruskinje su svjetske viceprvakinje i u Karlovac su došle kao favorit za ukupnu pobjedu, no Hrvatskoj je i remi dostatan za plasman na EURO…

“Mi ćemo se boriti kao i do sad, ostavit ćemo srce na terenu sve kako bi to postigli. Ruskinje su jedna vrlo organizirana, individualno kvalitetna ekipa koja zna da je naša utakmica sutra, utakmica odluke tko ide na Final Four EP. Remi nas kao ishod ne zanima i ne idemo u utakmicu s takvom računicom. Futsal je prebrza igra, puna preokreta tako da na to ne smijemo ni pomišljati. Zato pozivam sve ljubitelje ženskog futsala neka nas dođu podržati i biti naš 6. igrač na terenu.”

Tomislava Matijević zadovoljna je atmosferom u ekipi koju vodi Jakov Ungarov, trener Alumnusa za koji nastupa i naša sugovornica.

“Atmosfera u reprezentaciji je odlična. Okosnica reprezentacije je zagrebačka sveučilisna reprezentacija u kojoj su igračice MC Plusa, Split Tommya i Alumnusa tako da se sve dobro poznajemo, uz Sandru Brkan koja igra u Italiji i Tihanu Nemčić koja se ove sezone vraća na Apeninski poluotok. Stoga, većina nas dobro poznaje rad izbornika, što očekuje od nas te njegove taktičke zamisli.”

Brođanka Tomislava među 12 odabranih reprezentativki za prvo Europsko prvenstvo u futsalu za žene

Iako je futsal kolektivan sport, ne možemo ne spomenuti vrlo dobre igre Tomislave Matijević, koja se u Karlovcu pokazala kao jedna od naših ključnih igračica. Naša sugovornica ostaje skromna i naglašava zasluge čitave ekipe.

“Mogu samo reći da je to rezultat cijele ekipe i stožera. Sve se borimo kao lavice na terenu, one odrade ogroman posao otraga i na kraju mene uposle ispred gola. Hahaha…”

Na koncu, ne možemo se ne dotaknuti budućnosti hrvatskog ženskog futsala. Reprezentacija je pokazala da imamo perspektivu, no što je s radom u klubovima? Liga koja se odigra brzopotezno “pro forme” kroz tri vikend-turnira sigurno nije jamac razvoja ženskog futsala…

“Svakako da bismo voljele produžiti tu sezonu. Cilj je imati što više utakmica. Problem je još veći kod cura koje igraju isključivo futsal, jer one praktički nemaju nikakvih aktivnosti od ožujka, kada prvenstvo završi, do prosinca, kada počne. Za nas ostale koje igramo paralelno i veliki nogomet, godina je ispunjena. Vjerujem da će kad tada doći do formiranja ženske futsal lige po uzoru na mušku, što će definitivno povisiti kvalitetu ženskog futsala u Hrvatskoj.”

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Primić: “Square može zaustaviti svakoga u ligi!”

Ususret polufinalnom dvoboju Novog Vremena iz Makarske i Squarea iz Dubrovnika razgovarali smo sa Zoranom Primićem. Primić je reprezentativni golman …

Delegiranje službenih osoba polufinalnih susreta

Poznati su termini i delegiranje službenih osoba za polufinalne susrete doigravanja za prvaka Hrvatske. Dvoboj …