Početna | - Naslovna | Burno u BiH-reprezentaciji: prvak protiv izbornika Matana!

Burno u BiH-reprezentaciji: prvak protiv izbornika Matana!

Poslijednjih dana došlo je do nemira u susjednoj Bosni i Hercegovini, a sve povodom nepozivanja igrača Centra iz Sarajeva u reprezentaciju za predstojeće reprezentativno okupljanje i gostovanje u Makedoniji.
Izbornik Matan na reprezentativni popis nije uvrstio ni jednog igrača aktualnog prvaka i lidera Premijer lige BiH, iako neki igrači poput Anela Radmilovića, Bahrudina Omerbegovića, Nijaza Mulahmetovića i Bilala Jelića nedvojbeno imaju mjesta u reprezentaciji. No Matan ipak ima dobar razloga za nepozivanje spomenutih igrača. Naime, protiv MNK Centar Sarajevo se još od prošlog reprezentativnog okupljanja vodi disciplinski postupak zbog neodazivanja igrača na poziv izbornika. Predsjednik kluba Dženan Muminović povukao je svoje igrače iz reprezentacije jer okupljanje nije bilo u službenom UEFA-terminu, a Centar je očekivala izuzetno bitna ligaška utakmica protiv Zrinjskog. Nakon nekoliko dana iz Saveza su dozvolili Bori Matanu pozivanje dva igrača Centra iz Sarajeva (Radmilović i Jelić). Reagirali su na to iz Centra izražavajući nezadovoljstvo što nisu pozvani Mulahmetović i Jusić. Iz kluba su tada izdali službeno priopćenje u kojem ne biraju riječi protiv izbornika Matana i koordinatora Zovka, a priopćenje Vam prenosimo u cijelosti:

“Obraćamo se cijeloj fudbalskoj javnosti o dešavanjima u futsal reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Kao što je poznato, selektor Boro Matan i koordinator Marko Zovko pokrenuli su disciplinski postupak protiv četiri standardna igrača MNK Centar zbog neodazivanja na prijateljsku utakmicu protiv Makedonije, što je notorna laž. MNK Centar u svakom trenutku daje po pet-šest igrača i svim srcem igraju za jedinu reprezentaciju BiH.
Obratili smo se N/FSBiH i zamolili da oslobode igrače ili pomjere termin odigravanja prvenstvene utakmice koju je MNK Centar igrao protiv MNK Zrinjski. Okupljanje je bilo zakazano za ponedjeljak, a da igrači borave u kampu do petka, da bi bez ijednog treninga igrali derbi u subotu, što je van svake pameti, ukoliko se uzme u obzir da su četiri igrača maltene kompletna prva postava.
Poštujući proceduru i pravilnik N/FS BiH i UEFA naši igrači su otišli u Zenicu i javili se selektoru, te rekli da zbog obaveza prema klubu ne mogu biti u kampu četiri dana, što je sasvim normalno ako se u obzir uzmu činjenice i razlozi koje smo naveli. Jako bitna informacija je da to nije bio UEFA termin, već su to zakazali samoinicijativno Matan i Zovko.
Igra koja je počela da se igra oko najtrofejnijeg BiH-futsal kluba ima i epilog, a to je da se iz reprezentacije skloni dugogodišnji kapiten i najbolji igrač Nijaz Mulahmetović, a da se kapitenska traka dodijeli Tomislavu Bevandi.
Selektor Matan i koordinator Zovko pokrenuli su disciplinski postupak protiv naših igrača Mulahmetovića, Jusića, Jelića i Radmilovića zbog nedolaska na okupljanje. A zašto gospoda Matan i Zovko nisu pokrenuli postupak protiv Tomislava Bevande kojem također MNK Square iz Hrvatske nije dozvolio da se odazove. Zašto? Da li je to malo čudno?
Gospodo Matan i Zovko, klub će stati iza svojih najboljih igrača i neće dozvoliti da im okaljate obraz i uništite patriotizam. Pametni i obrazovani ljudi koji se razumiju u pravilnik odmah su reagovali i saopštili da ne postoje nikakve zakonske prepreke da se pozovu igrali MNK Centar. Teška srca su to uradili i pozvali naša dva igrača, Jelića i Radmilovića, a kapitena Mulahmetovića i Jusića nisu. Da li je čudno da ne pozovu Mulahmetovića patriotu, koji je odigrao mnogo utakmica i dao puno za reprezentaciju BiH. Povrjeđivao se na nastupima za BiH, igrao pod injekcijama ne mareći za svoje zdravlje, jer voli ovu reprezentaciju i ponaša se prema njoj kapitenski.
Na prijateljskoj utakmici protiv Srbije u Beogradu doživio je težu povredu zbog koje je bio godinu van terena. Liječio se od svog novca i nikada nije tražio, niti dobio od Saveza nikakvu naknadu za to. Selektore, zar je naš kapiten zaslužio da mu ovo uradite i ovako vraćate?
Zapita li se iko u Savezu o radu futsal reprezentacije. Ovo je treći mandat Matanu koji nije napravio ništa, niti ostavio bilo kakav trag osim promocije svog sina, koji igra ili uopšte ne igra u nekom niželigašu, ali je uvijek prvi na spisku.
Valjda to tako ide selektore. Ne pozivaju se najbolji, nego najdraži. Nepisano pravilo u futsal reprezentaciji glasi “ko se zavadi s Markom Zovkom, taj leti iz reprezentacije”. Na svojoj košu su to osjetili još neki igrači.
Zapita li se iko kako je otjeran dugogodišnji kapiten Alen Lalić. Zašto u reprezentaciji nema Dražena i Slavena Novoselca? Zašto nema najboljeg golmana Bahrudina Omerbegovića? Ili najboljeg pivota Nermina Kahvedžića? Zato što nisu bili u dobrim odnosima sa Zovkom, koji naređuje Matanu koga će pozvati, a koga ne.
Gospodo, obećavamo Vam da ćemo kao klub stati iza svojih igrača u svako doba i na svaki način. Oni su ponos našeg kluba i ponos države. Ovim putem želimo se zahvaliti ljudima iz N/FS BiH koji imaju sluha i znaju raditi svoj posao, za razliku od nekih koji ovu reprezentaciju doživljavaju kao drugu.
U nadi da će sport pobijediti i da ćete zaštiti sve igrače koji vole i doživljavaju ovu reprezentaciju kao svoju jedinu, sportski vas pozdravljamo.”

Mnogo je teških riječi izgovoreno u priopćenju, a ljubiteljima hrvatskog futsala zasigurno nije mimoišla rečenica u kojoj spominju ime izbornikova sina i kapetana Alumnusa Ivana Matana. U priopćenju stoji da “Boro Matan nije napravio ništa, niti ostavio bilo kakav trag osim promocije svog sina, koji igra ili uopšte ne igra u nekom niželigašu, ali je uvijek prvi na spisku”. Zaista teške riječi koje vrijeđaju ne samo Ivana Matana koji igra sjajno u dresu Alumnusa, već i sami klub nazivajući ga “niželigašem”. Reagirali su na to i u Alumnusu, objavivši priopćenje u kojem izražavaju punu podršku svom kapetanu i najboljem igraču  Ivanu Matanu. Priopćenje koje potpisuje predsjednik kluba Goran Novković-Stevo prenosimo u cijelosti:

“MNK Alumnus ovom objavom želi stati u obranu integriteta kluba te svog kapetana, Ivana Matana.
U ovotjednom priopćenju javnosti MNK Centar iz Bosne i Hercegovine dotaknuo se našeg kluba i kapetana riječima, citiramo: “…koji igra ili uopšte ne igra u nekom niželigašu…” Temelji Alumnusa ne dozvoljavaju komunikaciju na razini gore navedene izjave te se na taj način nikad nije obraćano niti jednom klubu, pogotovo ne prema MNK Centru stoga ne vidimo razlog omalovažavanju našeg kluba i rada. Svome kapetanu, trenutno najboljem strijelcu i asistentu kluba, pružamo punu podršku i želimo sreću i u reprezentativnim nastupima. MNK Alumnus”

Reprezentacija BiH okupit će se sutra u Trening centru NS/FS BiH u Zenici odakle će krenuti za Skoplje, gdje će nastupiti na “trokut-turniru” zajedno s domaćinom Makedonijom i Portugalom. Ostaje za vidjeti kako će se ova epizoda okončati, te da li će izbornik Matan u narednim reprezentativnim akcijama pozivati spomenute igrače Centra iz Sarajeva.

 

Futsal.hr online trgovina - sve za mali nogomet na jednom mjestu

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-jug | Murter se pojačao za nastavak prvenstva

Jesenski prvak 2.HMNL-jug osnažio je svoje redove za nastavak natjecanja. Ivan Bezmalinović i Josip Vukičević …

1.HMNLŽ | Turnirom u Đurđevcu započinje drugi dio sezone

1.HMNL za žene došla je do drugog dijela ovosezonskog nadmetanja. Za razliku od prošle sezone …