Početna | - Izdvojeno | EURO 2014. | Skupina A | Belgija

EURO 2014. | Skupina A | Belgija

Predstvaljanje reprezentacija sudionika EURO-a započinjemo A-skupinom koju čine reprezentacije Belgije, Rumunjske i Ukrajine. Prva na redu je Belgija, domaćin EURO-a koji je tako stekao status nositelja.

belgija

Vjerovatno i najujednačenija skupina u kojoj je zaista sve moguće. Po mnogočemu, ova skupina podsjeća na onu “našu” s EURO-a u Hrvatskoj, gdje je ždrijeb uz Hrvatsku smjestio još Češku i Rumunjsku. Ovoga puta kao domaćin je svoje mjesto u skupini zauzela Belgija, a umjesto Češke tu je Ukrajina. Belgija zasigurno kao domaćin ima realne izglede za plasman u četvrtfinale, čemu se zasigurno nadaju i Rumunjska, te Ukrajina. Skupina bez jakog nositelja daje dodatnu draž, jer sigurni smo da u ovoj skupini svatko svakog može pobijediti, stoga je bilokakva prognoza nezahvalna.

BELGIJAFOTO: uefa.com

Belgija je nastup na EURO-a ostvarila kao domaćin. Kao i Hrvatska prije 2 godine, Belgija je imala podosta vremena za kvalitetne pripreme i selekciju momčadi.
Belgija je nastupila na prvom europskom prvenstvu održanom 1996.godine u španjolskoj Cordobi. Po tadašnjoj formi, na prvenstvu je sudjelovalo tek 6 reprezentacija, a Belgija je ubilježila povijesni uspjeh osvojivši 3.mjesto! Slijedeće prvenstvo (1999.) ponovno je ugostila Španjolska, a igralo se u Granadi. Belgija je bila jedna od 8 reprezentacija sudionica, a nastup je okončala kao poslijednja u skupini. Na prvenstvu u Rusiji 2001.godine Belgija nije sudjelovala, a dvije godine kasnije na prvenstvu u Italiji Belgija je još jednom nastup okončala kao poslijednja u skupini. Na prvenstvima 2005.godine u Češkoj i 2007.godine u Portugalu, Belgija nije nastupala. Poslijednji nastup na EURO-u Belgija bilježi 2010.godine na prvenstvu u Mađarskoj. Bio je to prvi EURO odigran po današnjoj formi, s 12 reprezentacija raspoređenih u 4 skupine. Belgija je u konkurenciji Italije i Ukrajine nastup okončala bez osvojenog boda. Na EURO u Hrvatskoj Belgija nije ostvarila plasman.
Trener Belgije je Alain Dophie, a ključni igrači su Karim Chaibai i André Vanderlei. Kroz dugo pripremno razdoblje, Belgija je odigrala niz prijateljskih utakmica. Serija pripremnih utakmica započela je još u listopadu 2012., kada odigravaju 4:4 s Nizozemskom. Novi remi upisali su u siječnju prošle godine s Francuskom (2:2), a mjesec dana kasnije gostovali su u Rumunjskoj upisavši 2 poraza (5:2 i 4:3). U kolovozu je došlo vrijeme za nešto zahtjevnije pripremne susrete; u Brazilu su upisana 2 poraza (5:1 i 6:1), kao i u rujnu kod Španjolske (5:2 i 8:2). U prosincu je Belgija još dvaput odmjerila snage s Nizozemskom, upisavši 2 identična remija (3:3). Poslijednji pripremni susreti Belgije bili su protiv Hrvatske, gdje je Belgija ostavila vrlo dobar dojam upisavši minimalan poraz (3:2) i remi (2:2), no valja imati na umu da je Hrvatska nastupala bez udarnog dvojca Marinović-Novak.
Što i koliko može Belgija na EURO-u? Pitanje je to na koje nitko ne može ponuditi pravi odgovor. Belgija kao domaćin ima status nositelja, a možemo reći i kako im je ždrijeb bio naklonjen jer Ukrajina i Rumunjska su protivnici po mjeri protiv kojih se može izboriti četvrtfinale.

O nama Marija Šimac

avatar

Moglo bi vas zanimati

1.HMNL | Kalkulacije borbe za doigravanje…

Tri kola uoči kraja ligaškog dijela natjecanja zahuktala se borba za plasman u doigravanje. Vodeća …

VIDEO | ElPozo Murcia i Movistar Inter remizirali u velikom derbiju!

U nedjelju je odigran veliki derbi španjolskog futsala u kojem su ElPozo Murcia i Movistar …