Početna | - Izdvojeno | EURO 2014. | Skupina A | Belgija
belgija

EURO 2014. | Skupina A | Belgija

Predstvaljanje reprezentacija sudionika EURO-a započinjemo A-skupinom koju čine reprezentacije Belgije, Rumunjske i Ukrajine. Prva na redu je Belgija, domaćin EURO-a koji je tako stekao status nositelja.

belgija

Vjerovatno i najujednačenija skupina u kojoj je zaista sve moguće. Po mnogočemu, ova skupina podsjeća na onu “našu” s EURO-a u Hrvatskoj, gdje je ždrijeb uz Hrvatsku smjestio još Češku i Rumunjsku. Ovoga puta kao domaćin je svoje mjesto u skupini zauzela Belgija, a umjesto Češke tu je Ukrajina. Belgija zasigurno kao domaćin ima realne izglede za plasman u četvrtfinale, čemu se zasigurno nadaju i Rumunjska, te Ukrajina. Skupina bez jakog nositelja daje dodatnu draž, jer sigurni smo da u ovoj skupini svatko svakog može pobijediti, stoga je bilokakva prognoza nezahvalna.

BELGIJAFOTO: uefa.com

Belgija je nastup na EURO-a ostvarila kao domaćin. Kao i Hrvatska prije 2 godine, Belgija je imala podosta vremena za kvalitetne pripreme i selekciju momčadi.
Belgija je nastupila na prvom europskom prvenstvu održanom 1996.godine u španjolskoj Cordobi. Po tadašnjoj formi, na prvenstvu je sudjelovalo tek 6 reprezentacija, a Belgija je ubilježila povijesni uspjeh osvojivši 3.mjesto! Slijedeće prvenstvo (1999.) ponovno je ugostila Španjolska, a igralo se u Granadi. Belgija je bila jedna od 8 reprezentacija sudionica, a nastup je okončala kao poslijednja u skupini. Na prvenstvu u Rusiji 2001.godine Belgija nije sudjelovala, a dvije godine kasnije na prvenstvu u Italiji Belgija je još jednom nastup okončala kao poslijednja u skupini. Na prvenstvima 2005.godine u Češkoj i 2007.godine u Portugalu, Belgija nije nastupala. Poslijednji nastup na EURO-u Belgija bilježi 2010.godine na prvenstvu u Mađarskoj. Bio je to prvi EURO odigran po današnjoj formi, s 12 reprezentacija raspoređenih u 4 skupine. Belgija je u konkurenciji Italije i Ukrajine nastup okončala bez osvojenog boda. Na EURO u Hrvatskoj Belgija nije ostvarila plasman.
Trener Belgije je Alain Dophie, a ključni igrači su Karim Chaibai i André Vanderlei. Kroz dugo pripremno razdoblje, Belgija je odigrala niz prijateljskih utakmica. Serija pripremnih utakmica započela je još u listopadu 2012., kada odigravaju 4:4 s Nizozemskom. Novi remi upisali su u siječnju prošle godine s Francuskom (2:2), a mjesec dana kasnije gostovali su u Rumunjskoj upisavši 2 poraza (5:2 i 4:3). U kolovozu je došlo vrijeme za nešto zahtjevnije pripremne susrete; u Brazilu su upisana 2 poraza (5:1 i 6:1), kao i u rujnu kod Španjolske (5:2 i 8:2). U prosincu je Belgija još dvaput odmjerila snage s Nizozemskom, upisavši 2 identična remija (3:3). Poslijednji pripremni susreti Belgije bili su protiv Hrvatske, gdje je Belgija ostavila vrlo dobar dojam upisavši minimalan poraz (3:2) i remi (2:2), no valja imati na umu da je Hrvatska nastupala bez udarnog dvojca Marinović-Novak.
Što i koliko može Belgija na EURO-u? Pitanje je to na koje nitko ne može ponuditi pravi odgovor. Belgija kao domaćin ima status nositelja, a možemo reći i kako im je ždrijeb bio naklonjen jer Ukrajina i Rumunjska su protivnici po mjeri protiv kojih se može izboriti četvrtfinale.

O nama Marija Šimac

avatar

Moglo bi vas zanimati

UEFA Futsal Cup

Nacional Zagreb domaćin Elitne runde UEFA Futsal Cupa!

Nacional Zagreb domaćin je jedne od skupina Elitne runde UEFA Futsal Cupa! Vijest je to …

CROfutsal-Arhiva-LNFS-video-600

LNFS | VIDEO | Odigrani susreti 2.kola

U Španjolskoj su odigrani susreti 2.kola LNFS-a koje je obilježio novi posrtaj ElPozo Murcie našeg …