Fabet kladionica
logo 1. HMNL
1. HMNL

1.HMNL | Sazvane dvije izvanredne sjednice

Nastavlja se borba za vlast unutar Udruženja 1.HMNL. Nakon što smo vas izvještavali o sjednici udruženja na kojoj se nije moglo doći do kompromisa između aktualnog predsjednika i vodstva 1.HMNL te predstavnika osam klubova koji žele promjenu i novo vodstvo lige sada se cijela stvar dodatno komplicira.

Prvo je stigao poziv klubovima 1.HMNL za izvanrednu skupštinu od strane 8 klubova u oporbi koji su je sazvali nakon što je, prema njihovom mišljenju, istekao rok za sazivanje izvanredne sjednice Udruženja.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Te sjednicu Udruge 1.HMNL

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Podsjetimo da je od zahtjeva za izvanrednom sjednicom Udruženja na kojoj bi se glasovalo o povjerenju aktualnom vodstvu lige prošlo je više od mjesec dana ( zahtjev zaprimljen 09.07.  u HNS-u te 11.07 kod tajnika Udruženja gospodina Čižmešije) no još nije jasno dali je time prošao zakonski rok u kojem je predsjenik Udruženja morao sazvati izvanrednu sjenicu.

Naime, logično bi bilo pomisliti kako od 09.07 do 14.08. ima više od 30 dana koliko piše u propozicijama ( što tvrdi “oporba”) no vodstvo Udruženja ima sasvim drugačije viđenje po tom pitanju. Oni pak tvrde kako u taj rok ne ulaze nedjelje i neradni dani što bi pak značilo da je izvanredna sjednica sazvana u zakonskom roku. U telefonskom razgovoru nam je gospodin Zoković potvrdio da je to mišljenje i pravne služe HNS-a.

Sjednica oporbe je sazvana za 22.08. u Kninu dok je ona sazvana od strane aktualnog vodstva Udruženja sazvana za 03.09. u Osijeku te je za nju također upućen poziv klubovima:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Oporba je naglasila kako je u ovom pozivu zamijećen nedostatak stavke o izglasavanju povjerenja tajniku Udruženja gospodinu Romeu Čižmešiji što je traženo u zahtjevu za izvanrednu sjednicu.

Tko će doći na koju sjednicu i koja sjednica je legalna a koja ne očito će na kraju morati reći pravna služba HNS-a. Motive za sazivanje sjednice “oporbe” nije teško zaključiti jer su, smatrajući da su rokovi za sazivanje prošli, iskoristili pravo da sami sazovu sjednicu Udruženja. Malo manje nam je pak jasan motiv aktualnog vodstva Udruženja kojem jako zamjeramo činjenicu da su tek sada započeli proces sazivanja jer su na taj način oduzeli mjesec dana sebi ili novom vodstvu lige da organiziraju natjecanje za sezonu 2012/2013 što bi im svim trebao biti najveći prioritet. Ovako su doveli sve u kraj kolovoza i rujan kada ozbiljne liga već rade punom parom.

Upitan za kasni datum sazivanja (03.09) gospodin Zoković nam je rekao kako je i taj dio bio odrađen po preporuci pravne službe HNS-a te da je ostavljeno razdoblje od 15 dana u kojima se zaprimaju kandidature i programi kandidata koji pretendiraju na poziciju predsjednika Udruženja. Oporba pak tvrdi da nema govora o tome jer da za mjesto Udruženja nije potrebna kandidatura pošto Udruženje nema pravo donošenja odluka i biraju se tijela koja pravno gledajući nemaju ovlasti koje bi iziskivale kandidature. Moram reći da ni mi nismo do sada čuli za kandidature i programe no u svakom slučaju podržavamo takav način biranja za bilo koju poziciju unutar futsal zajednice. Ipak sada nam se taj argument čini malo nategnutim.

Još je jedan detalj sporan u svemu ovome a to je činjenica kako aktualno vodstvo tvrdi kako Udruga ( koja je osnovana prije više od godinu dana) je definitivno dobila crveno svjetlo od strane HNS-a) što pak znači, ukoliko se ta informacija pokaže točnom, da će jedino tijelo biti Udruženje koje pak nema nikakve ovlasti osim predlagati IO HNS-a riješenja koji ovi mogu prihvatiti ili ne. Time su se nekako očekivano rasplinule bilo kakve nade da će futsal unutar HNS-a dobiti bilo kakvu autonomiju. Još gore to nas ostavlja u poziciji da IO HNS-a ukine Udruženje i vrati vođenje lige Komisiji za mali nogomet koja pak samodostatna kakva jeste malo što dobroga može donijeti 1.HMNL. Dakle moguć je ironični scenarij u kojem se ukida jedino tijelo koje je do sada pokazivalo neke pomake i da se ovlasti prenesu na tijelo koje radi malo ili ništa za napredak futsala.

U svakom slučaju potrebno je još jedanput pozvati sve klubove i predstavnike tijela 1.HMNL da ne izgube iz vida zbog čega su tu kako se ne bi dogodilo da pati liga koja bi trebala biti važnije od svih borbi za vlast.

Ako se stvari ogole do kraja vodstvo Udruženja su ljudi izabrani od klubova 1.HMNL da vode ligu i predlažu IO HNS-a svoje odluke. 8 od 12 klubova traži izvanrednu sjednicu pa nam na kraju nije jasan motiv kojim bi se opravdalo ovako rastezanje i natezanje oko izvanredne sjednice do koje će doći na ovaj ili onaj način.

O nama Ivica Ojvan

avatar
Ivici Ojvan je osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

David Barbarić novo je pojačanje MNK Novo Vrijeme!

Novo Vrijeme je danas predstavilo novo pojačanje za predstojeću sezonu. Riječ je o Davidu Barbariću, …

Kristijan Postružin novo je pojačanje Futsal Dinama!

Nakon što je prije dva dana predstavljen Zvonimir Šućur kao prvo pojačanje za novu sezonu, …