MNK Osijek V.B.K. | Ususret novoj sezoni

MNK Osijek VBK
MNK Osijek V.B.K.

Osječki prvoligaš s višim ambicijama u novoj sezoni

Marin Smoje
(kliknuti za veću sliku)

U susret novoj futsal sezoni razgovarali smo s trenerom Osijeka V.B.K. Marinom Smojom. Jedini futsal prvoligaš iz Osijeka i ovog dijela Hrvatske se u protekloj sezoni izborio za goli prvoligaški u zadnjim kolima, a puno boljoj futsal priči nada se osječki trener u novoj sezoni. Smoje također očekuje da će novo vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Davorom Šukerom voditi više računa o futsalu i donijeti mu još veću popularnost i kvalitetu.

Kako teku pripreme i hoće te li igrati prijateljske susrete?

Za sada pripreme teku odlično, radimo dva puta dnevno. Svi igrači su redovni na treninzima, jedino imamo problema s pripremnim utakmicama jer sve do Zagreba nemamo jačeg protivnika. Nudimo domaćinstvo, ali je svima skupo doći do Osijeka. Ako ne uspijemo ništa dogovoriti morat ćemo, ipak otići u Zagreb ili Novi Marof odigrati jaču pripremnu utakmicu, a sigurno ćemo odigrati utakmicu s vrlo jakom ekipom Osijeka 031.

Ambicije kluba u novoj sezoni?

Ambicije su osvajanje od četvrtog do osmog mjesta, odnosno izbjegavanje drame oko ostanka kao u prethodne dvije godine. Sigurno nam više nije cilj gola borba za ostanak u zadnja dva-tri kola. Četvrtu godinu smo u prvoj ligi, iskusniji smo i igrači i ja. Stoga mislim da je vrijeme da Osijek V.B.K. bude stabilan prvoligaš. Nadam se će ove godine V.B.K. biti jedna lijepa futsal priča.

Igrački kadar i pojačanja za novu sezonu?

Izuzetno mi je drago da su ostali svi igrači koji su igrali prošlu sezonu i što mogu reći da smo jači za jedno veliko futsal ime, Dražena Čavara koji nam se pridružio i od početka je na pripremama. S njim ćemo sigurno biti još jači.

Futsal u Hrvatskoj je sve popularniji i posjećeniji?

Futsal u Hrvatskoj napreduje iz godine u godinu, iako to nije neki ogroman napredak, ali je sve bolje i bolje. Nadam se, da će s novim predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom biti još i bolje. Postoje neke naznake da će HNS puno ozbiljnije shvaćati 1. Hrvatsku malonogometnu ligu. Uvijek govorim da bi htjeli imati status ženskog nogometa koji je na visokim granama. Futsal to zaslužuje. Samo kad pogledate na proteklo Europsko prvenstvo u Hrvatskoj, gdje je bila najveća posjećenost u povijesti prvenstava i stvarno se može reći da smo podigli futsal na višu razinu.

U novoj sezoni će igrati dva nova, ali po kvaliteti i igračima jaka kluba, pa bi i liga trebala biti puno jača?

Ove godine čini se da je liga puno jača od dosadašnjih, ponajprije jer su otišli klubovi koji nisu mogli egzistirati na najvišoj razini natjecanja, a ušli su ligu ozbiljni i kvalitetni klubovi iz Makarska i Petrinje, pa ima naznaka da će poznati malonogometaš i hrvatski reprezentativac Tihomir Novak preći u Petrinjčicu što govori koliko je to ozbiljan klub i koliko će biti jak. Sve ostale ekipe u 1. HMNL su stabilni prvoligaši i bit će velika borba za svaki bod. Dosta je igrača zamijenilo klubove i svi klubovi se dobro pripremaju za nastupajuću sezonu.

Imate li problema s financijskim sredstvima i može li i s te strane osječki klub opstati u elitnom futsal prvenstvu?

Naš predsjednik Ivica Vasilj je izrazito ambiciozan podređen je klubu, kako se kaže 24 sata na dan cijele godine. Trudi se naći sponzore i osigurat nam dobre uvjete. I Grad nas dobro podupire i svaku kunu koju oni ulože mi dva puta okrenemo prije nego što je potrošimo. Najveći problem za nas su putovanja koja iziskuju puno novaca i da nema grada mi sigurno ne bi mogli igrat u prvoj ligi, no zato smo u prošloj sezoni najveću posjećenost i može se reći da smo hit u gradu, a uz to prezentiramo grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju po cijeloj Hrvatskoj na najbolji mogući način.

Klubovi iz Dalmacije su pokrenuli inicijativu o promjenama u vodstvu lige, Osječani je nisu htjeli potpisati?

Pa to je više pitanje za vodstvo kluba i ja samo mogu reći da postoje razlozi zašto nismo htjeli to potpisati. Mi smo htjeli na drugačiji način prezentirati naš sport novom predsjedniku HNS-a. Kao što sam rekao, došao je novi predsjednik i mislim da će ova godina biti puno bolja za futsal. U prošloj godini smo možda malo bili izdvojeni iz saveza, odnosno HNS-ove košare. Postoje naznake da će od ove godine futsal biti puno bolje praćen i ozbiljnije shvaćen.

Osijek je jedini prvoligaš u ovom dijelu Hrvatske sve do Novog Marofa i Zagreba. Malo čudno, zar ne? Sportska dvorana u Osijeku gotovo je puna na svakoj utakmici, a kada gostuju vodeći klubovi, skupi se i po dvije tisuće ljudi, više nego na nogometu?

Razlog je vrlo jasan, sezona u prvoj ligi za jednu futsal ekipu košta jako puno. Za ozbiljnog futsal prvoligaša treba izdvojiti od 300 do 500 tisuća kuna po sezoni što je u današnje vrijeme teško namaći bilo kojem privatniku i ako nema podrške gradskih i županijskih vlasti, to se jednostavno ne može financijski podnijet. Osijek jedini u Hrvatskoj ima drugu ligu, županijsku i gradsku futsal ligu i mi smo po tome grad s najviše klubova. Ja bih osobno volio da se pojavi neki klub iz Vinkovaca, Slavonskog Broda, Đakova ili nekog drugog slavonskog grada, ali teško da će se ti u skoroj budućnosti ostvariti. Mi smo glavni promotori futsala u ovom dijelu Hrvatske i nadam se da će se netko zakačiti za taj vlak.

Možda Osijek 031?

To je moja velika želja i najaviše bih volio da Osijek ima dva prvoligaša, međutim ne znam da li bi to bilo previše za Osijek, jer npr. bogati Zagreb ima dva prvoligaša. Liga je izuzetno zahtjevna i treba, kao što sam rekao, puno sredstava i igračkih pojačanja. Najgore bi bilo plesati jedno ljeto što vrati klub natrag za desetak godina. Bilo je i takvih primjera, ali bi jako volio da Osijek 031 postane član 1. HMNL.

 

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

Ivan Matan: “Vrijeme je da krenemo skupljati bodove.”

Uspinjača-Gimka odigrala je u Makarskoj zaostalu utakmicu 5.kola gdje su domaćini slavili rezultatom 2:1. Iako …

Josip Nebergoj: “Dat ćemo sve od sebe da 3 boda donesemo u Dubrovnik.”

Momčad dubrovačkog Squarea je u novu sezonu ušla s podosta promijenjenom momčadi i iznad svih očekivanja se …