Večernji list | Gdje je nestao futsal

Za nekog tko se tek od nedavno uključio u praćenje futsala Večernji list je prije dvije godine postao generalni sponzor 1.HMNL. U tom trenutku činilo se da je futsal zajednica konačno uspjela na svoju stranu dovesti velikog sponzora koji se medijskim praćenje i novcem konačno omogućiti da se organizacija i praćenje podignu za par nivoa iznad.

Iako su okolnosti potpisivanja ugovora  bile u najmanju ruku čudne (nikad dokučena uloga radne grupe za informiranje i/ili kako već kojoj pravu ulogu nisu znali ni članovi te komisije među kojima je bio i potpisnik ovih redova) no činjenica je ostala da je futsal konačno uspio potpisati ozbiljni ugovor. Uvjeti su bili odlični cijela stranica u Večernjem listu petkom sa najavom kola te ponedjeljkom 2 stranice sa izvještajima sa utakmica. Pored ovakvog odličnog medijskog praćenja Večenji list se ugovorom obavezao na isplatu 1,2 milijuna kuna na osnovu čega je udruženje prvoligaša potpisalo ugovor sa sportskim kanalom SportKlub za praćenje natjecanja u 1.HMNL. Treba i spomenuti da je Večernji list se obavezao dati pravo udruženju da na stranicama posvećenim ligi mogu stavljati svoje sponzore prema želji.

Nakon početne euforije od samog početka sve dalje je krenulo po zlu no ovaj put, drago nam je reći, uzrok tome nije bila futsal zajednica nego druga strana u postupku – Večernji list. Teško je povjerovati da jedna tako ugledna dnevna novina koja ima ogromnu nakladu i koja postoji pola stoljeća tako se nemarno može odnositi prema obavezama koje je preuzela ugovorom sa drugim pravnim subjektom (HNS-om). Naime, od samog početka izvještaji i njihova veličina nisu bili kako je bilo dogovoreno, a ponekad se čak događalo da ne izađe niti riječ o futsalu u predviđenim terminima. Kada se vodstvo udruženja počelo žaliti na takav tretman iz Večernjeg lista su djetinjasto počeli tvrditi kako je Udruženje ono koje ne izvršava svoje obaveze i da su oni zakinuti za dogovorenu uslugu. No banneri su bili na utakmicama, liga se zvala Večernji list, a na dresovima igrača je bio istaknut Večernji list na lijevom rukavu. Kao što to obično ide sve je završilo na Trgovačkom sudu koji je presudio u korist Udruženja nakon čega slijede novi pregovori ovo ljeto.

Udruženje želeći ne činiti daljnju štetu pristaje na smanjenje sa 1,2 milijuna na 600.000,00 kuna od čega bi pola (dakle 300.000,00) bilo isplaćeno odmah što je i učinjeno. Ostatak novaca se još uvijek čeka. Dogovoreno je da će Večernji nastaviti pratiti ligu u nešto manjem obimu ali da se zbog gore navedenih ustupke liga više neće zvati Večernji list te da će Udruženje moći početi tražiti novog sponzora lige po kojem bi se ona i zvala.

No početkom sezone u kojoj smo sada došli do 10. kola Večernji list i dalje ne objavljuje bilo kakve izvještaje u svom dnevnom listu na što je Udruženja nanovo zatražilo sastanak. On se održao prije par tjedana u prostorijama HNS-a na kojem je bila prisutna jedino direktorica računovodstva (!?!) što je, po nama,  samo još jedan dokaz bahatosti ljudi koji vode ovaj dnevni list. Na takvom sastanku se naravno nije moglo ništa dogovoriti jer navedena gospođa nema nikakve ovlasti te je sve ostalo na još jednoj poruci upravi Večernjeg lista kako su obavezni poštivati dogovor od ovog ljeta.

Na dan kada završavamo ovaj članak i dalje je situacija takva da Udruženje prvoligaša i dalje ne želi dizati buru oko ove teme i dalje se nadajući da će Večernji list ispoštovati svoj dio ugovora dok na drugu stranu Večernji list i dalje nije objavio redak o ligi koju treba pratiti. Obaveza Udruženja je bila da na dresovima bude istaknut logo Večernjeg lista što je i učinjeno dok banneri na utakmicama nisu istaknuti jer je po ugovoru njihova izdrada bila obaveza Večernjeg lista koju oni nisu također ispoštovali.

Ostaje još 20ak dana kako bi se rok ispoštovao u što iskreno sumnjamo nakon čega po svemu sudeći slijedi još jedna pravna bitka.

O nama Ivica Ojvan

avatar
Osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

Niko Škugor: “Dat ćemo sve od sebe da bodovi ostanu na Baldekinu!”

U dvoboju 14. kola 1.HMNL Crnica večeras na Baldekinu dočekuje Alumnus Sesvete. Treći je to …

Vrgorac u dramatičnoj završnici došao do nova 3 boda

U susretu 14. kola 1.HMNL Vrgorac je u neviđenoj drami došao do pobjede nad Universitasom, …