Fabet kladionica

2.HMNL-jug | Čelnom čovjeku Bačvica 6 mjeseci suspenzije

Čelni čovjek splitskih Bačvica Tomislav Žaninović kažnjen je sa 6 mjeseci zabrane obavljanja dužnosti predsjednika kluba! Odluka je to disciplinskog suca 2.HMNL-jug Zlatka Nakića u postupku protiv predsjednika Bačvica koji je na svom osobnom i klupskom profilu na društvenoj mreži Facebook iznio niz optužbi o regularnosti natjecanja nakon što je Hajduk u susretu 17. kola na splitskim Gripama slavio protiv Trogira rezultatom 7:1. Detalje ovog predmeta prenosimo u opširnom priopćenju disciplinskog suca koje prenosimo u cijelosti.

 

2.HMNL–JUG 2021/22
DISCIPLINSKI SUDAC
Split, 31.3.2022.g.
Broj: DS 2021/22-17/9

Disciplinski sudac 2. HMNL-Jug osnovom članka 111. st.3 i članka 84., a u vezi s člankom 86. Disciplinskog pravilnika Hrvatskog nogometnog saveza, te odredbom glave IV, poglavlje 1. točka 6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika HNS-a, nakon podnesene disciplinske prijave predsjednika MNK „Hajduk“ Split, Miro Gabela, protiv Tomislava Zaninović, predsjednika MNK „Bačvice“, Split, donosi sljedeću

ODLUKU

Predsjednik MNK „Bačvice“ Split, Tomislav Žaninović, kriv je, zbog toga što ja kao službena osoba kluba na svojoj i klupskoj Facebook stranici dana 15.03.2022. godine objavio priopćenje u kojem je otvoreno iznosio optužbe o neregularnosti utakmice 17. kola 2. HMNL-Jug između MNK „Hajduk“ i MNK „Trogir“, odigrane dana 12.03.2022. godine u Splitu, koja je završila rezultatom 6-1 u korist ekipe MNK „Hajduk“, iz noseći sljedeće činjenične tvrdnje:

– da su počele „prljave rabote“ na način da je trećeplasirana ekipa MNK „Trogir“ došao na utakmicu posljednje plasiranoj ekipi MNK „Hajduk“ sa svega četiri igrača i dva penzionera, što narodskim jezikom znači „naguzili su im se“, te je to završilo pobjedom domaćina u „prijateljskoj“ utakmici:

– nadalje, konstatira da je vodstvo lige i šef sudaca došao na tu utakmicu podržati svog pulena, šefa MNK „Hajduk“, da nešto možda ne bi pošlo krivo:

– da bi završio rječima, kako dolaze priče iz krugova bliskih MNK „Hajduk“ da u zadnjem kolu imaju dogovorenu utakmicu (narodski rečeno „kupljenu“) kontra MNK „Murter“, te da će time oni ostati u ligi, a da će iz lige ispasti MNK „Bačvice“, dakle, bez ikakvih priloženih dokaza javno je putem računalnog sustava na društvenoj mreži Facebook klevetao klubove sudionike utakmice iskazujući sumnju u regularnost iste utakmice i samog natjecanja čime je naškodio časti i ugledu klubova sudionika utakmice, samog vodstva natjecanja, te doveo u pitanje regularnosti samog natjecanja, čime je počinio prekršaj iz članka 84. u vezi s člankom 86. Disciplinskoj pravilnika HNS-a – nepoštivanje Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika, utvrđenog u glave IV podglave 1. točke 6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika HNS-a, kažnjivog po istom članku Disciplinskoj pravilnika, zbog čega mu se izriče

disciplinska kazna zabrane obavljanja funkcije u trajanju od 6 (šest) mjeseci.

Kazna teče od dana konačnosti ove odluke.

Osoba kažnjena ovom vrstom kazne ne može obavljati nikakvu funkciju u bilo kojem tijelu kluba, saveza ili druge nogometne udruge u aktivnostima koje se obavljaju unutar nogometne organizacije i koje su vezane za sportsku djelatnost, uključujući i djelovanje u tijelima Saveza. U kaznu je uključena zabrana ulaska u svlačionicu ili pristupa klupi za rezervne igrače, kao i zabrana ulaženja u prostorije kluba i Saveza. Zadužuje se MNK „BAČVICE“ i Nogometni savez Splitsko–dalmatinske
županije za provođenje ove odluke.

Obrazloženje:

Dana 17.3.2022. godine predsjednik MNK „Hajduk“, Split, Miro Gabela podnio je prijavu protiv, u izreci okrivljenog predsjednika MNK Bačvice, zbog teksta objavljenog na Facebook stranici okrivljenog i njegovog kluba MNK Bačvice u kom je iznosio otvorene sumnje u regularnost utakmice Hajduk-Trogir, kao i utakmice koju su navedno već kupili protiv MNK Murter u posljednjem kolu natjecanja.

Uz prijavu je i priložen cijeli tekst objave.

Nakon zaprimljene prijave pozvan je okrivljenik da se očituje o navodima iz prijave.

Okrivljeni je u svom očitovanju iznio da je jako slab na nepravdu i kad osjeti istu, pogotovo spram svog kluba, za koji osobno daje veliki dio sebe te je klub postao dio njegovog života, pa se ponekad, pošto je iznimno emotivno vezan za isti, događaju i ishitrene i pomalo nepromišljene reakcije, kao što je bila i objava ovog teksta na društvenoj mreži. Dalje navodi, kako i dalje stoji pri navodima navedenim u priopćenju, ali priznaje da je nije smio objaviti na društvenim mrežama i ispričava se svima kojima je na taj način prouzročio bilo kakav problem. Tvrdi da je tekst sam nedugo nakon objave izbrisao sa stranice kluba, te obećaje da se isto više neće ponoviti.

Dakle, okrivljeni u cijelosti priznaje počinjenje djela koje mu se stavlja na teret.

Nogometni djelatnici, prema Kodeksu, trebaju se ponašati sukladno načelima sportskog ponašanja koja se temelje na uvažavanju sportskog protivnika, gledatelja i nogometne organizacije, zalaganju za punu regularnost natjecanja, suzdržavanju od svih nedopuštenih radnji, afirmaciji i popularizaciji sporta, poštenju i časti, te svim ostalim oblicima ponašanja kojima se promiče nogometni sport, čega se okrivljeni ovom prigodom nije pridržavao, već je bez ikakvih dokaza klevetao i javno prozvao oba kluba kako namještaju međusobnu utakmicu i iznio činjeničnu tvrdnju da je utakmica posljednje kola već kupljena.

Iako je okrivljeni u svom očitovanju priznao djelo i ispričao se svima koje je povrijedio, te isti tekst izbrisao sa društvene mreže, ne može mu se priznanje i isprika uzeti kao olakotna okolnost, jer i sam tvrdi, u svom očitovanju, kako i dalje stoji pri navodima iz sporne objave. Kako okrivljenik nije osporavao da je napisao riječi koje mu se stavljaju na teret, time potvrđuje da se ne radi o neistinitim tvrdnjama. U konkretnoj situaciji upravo je na okrivljeniku bila obveza da dokaže istinitost svojih tvrdnji, jer dok to nije dokazano, takva tvrdnja smatra se neistinitom. Kako u svom očitovanju nije predložio izvođenje nijednog dokaza kojim bi dokazao istinitost svojih tvrdnji, sudac je u tom dijelu njegovu obranu procijenio kao neutemeljenu. To samo po sebi potvrđuje da je napravio namjerni delikt i putem društvenih mreža koje su dostupne širokom krugu osoba te neargumentirano klevetao klubove igrače i sportske djelatnike.

Prilikom odmjeravanja kazne sudac je uzeo u obzir sve činjenice koje su polučile negativne činjenične tvrdnje za klubove koji su bili sudionici sporne utakmice, njihove igrače i sportske djelatnike, pa i na samo natjecanje, a osim priznanja i isprike nije našao nijednu olakotna okolnost po okrivljenog, te je utvrdio maksimalnu visinu kazne, uvjeren, da će ovakva maksimalna kazna polučiti svrsi kažnjavanja i pomoći počinitelju i svim ostalim osobama da ne čine ovakve ili slične prekršaje.

Zbog toga je odlučeno kao u izreci ove odluke.

Pouka o pravnom lijeku: Protiv ove odluke može se u roku od 8 dana od dana objave (uručenja) podnijeti žalba tijelu drugog stupnja. Žalba se predaje pisanim putem disciplinskom tijelu prvog stupnja uz uplatu propisane takse.

DISCIPLINSKI SUDAC 2.HMNL- JUG
ZLATKO NAKIĆ v.r.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-istok | Pojačanja u županjskom drugoligašu!

U sjeni prvoligaških transfera zanimljiv prijelazni rok bilježimo u Futsal Olimpijcu. Drugoligaš iz Županje je …

Bartul Ora prvo pojačanje “Studenata”!

Nakon niza produženja ugovora splitski prvoligaš, momčad AFC Universitasa je dovela i prvo pojačanje za …