24 C
New York
spot_img
spot_img

2.HMNL-istok | Nedolazak Jakšića na gostovanje kod Aurelie potaknuo burnu raspravu

Objavljeno:

Kao što smo već pisali na našim stranicama, vinkovačka Aurelia je u susretu 2. kola 2.HMNL-istok slavila bez borbe protiv momčadi Jakšića. Naime, gosti nisu došli na gostovanje u Vinkovce opravdajući svoj nedolazak neodgovarajućim terminom odigravanja susreta. Tako se ove sezone već u ranoj fazi natjecanja potaknula rasprava o “rak rani” 2.HMNL-istok, činjenici da velika većina igrača nastupa za brojne niželigaške nogometne klubove, te im je prioritet nogomet u odnosu na futsal.

Dvoboj Aurelie i Jakšića bio je zakazan jučer za 18:00 sati, no već ranije se nagađalo o mogućem nedolasku gostiju. Oko 15:30 sati iz kluba je stigla i službena obavijest koju prenosimo u nastavku:

“Poštovani,
Danas nažalost, nekima na sreću, nismo u mogućnosti doći na seniorsku utakmicu u Vinkovce kod Aurelije. Na molbe, ako je utakmica već u subotu, da se početak stavi barem u 20 sati kako bismo stigli nakon velikog nogometa čak ne dobivamo ni odgovor. Ta činjenica nas najviše žalosti, ali što je tu je. Naime, baš svi igrači nam imaju utakmice danas u 16 sati (Slavija, Slavonija, Kutjevo, Jakšić, Dinamo Vidovci). Jasno mi je da je ulog ove sezone velik, ali mislim da ovo nije način.

Lijepi pozdrav
Matko Kovačević

 

Iz vinkovačkih “žuto-crnih” nisu ostali bez odgovora. Sat i pol kasnije došao je opsežan mail koji potpisuje predsjednik kluba Mladen Crnaić, a koji Vam prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Ne znamo kome na sreću, ali nama je žao što ne možete doći na utakmicu. Sve da je i postojala mogućnost pomicanja satnice na 20h, kako to mijenja činjenicu da dođete ako isti dan igrate veliki nogomet, a članak 52. to u cijeloj Hrvatskoj i svim ligama zabranjuje i sve lige se toga i pridržavaju već godinama?

Činjenica da mnoge ne zanima futsal nas isto žalosti. Kada već želite obrazloženje, iako smo ga kao klub jasno na svakom plenumu svake godine objasnili, dostavljamo vam i to. Naši igrači preko tjedna rade, imaju fakultetske i privatne obaveze te vjerovali ili ne – treniraju futsal. Kao što cijela naša akademija i 7 drugih kategorija trenira preko tjedna. U nedjelju, naši juniori igraju svoju prvenstvenu utakmicu te s obzirom na nekolicinu igrača koji nastupaju za juniore i seniore, isti nisu u mogućnosti igrati obje u istom danu. Među njima ima i mladih reprezentativaca i igrača koji ozbiljno treniraju ovaj sport, a ne treniraju nogomet. Imaju školu i futsal.
Sutra isto tako naši stariji pioniri idu u Zagreb na odigravanje svoje lige koju igraju u nedostatku HNS natjecanja te nam je jedan trener i s njima, dok je prvi trener na reprezentativnim obavezama pa imamo i manji problem s ljudstvom. Odlazak i sudjelovanje u toj ligi iznimno košta i nije nešto što moramo, ali nikome ne kukamo niti tražimo izgovor da nam djeca ne igraju ligu.
Kao domaćini, odabiremo termin koji nama odgovara. Ne branimo nikome niti nam smeta da koristi alibi i živi u uvjerenju da gledamo kada drugi imaju nogomet. Mi kao klub smo prije 7 godina odabrali trenirati futsal i igrati futsal, a ne trenirati nogomet i povremeno igrati futsal. Ako je naš grijeh što u futsal ligi igramo i treniramo futsal i što ulažemo u trenerski kadar, djecu, akademiju i natjecanje onda s tim grijehom možemo živjeti bez problema. Vaš je odabir nogomet i mi s tim nemamo problem. Naš odabir je natjecati se u futsalu, trenirati ga svakodnevno i igrati i rezultat će biti plod našeg dobrog ili lošeg rada, kao i svaka pobjeda i svaki poraz. Kao što je u svakom sportu.
Mi smo imali slične i iste probleme u svojim počecima pa smo krenuli od sebe i pitali se zašto smo u problemu. Nitko nam nije dao ni poklonio akademiju od 150 djece, termine, trenere, opremu i slično. Najlakše je tražiti izgovor, upirati prstom u druge, a godinama se ne micati s mrtve točke.
Gledati ćemo sebe, utakmice stavljati kada nama odgovara u skladu s privatnim/poslovnim obavezama naših igrača i trenera, a ako uz to možemo izaći u susret to ćemo i napraviti.
Za kraj, licemjerno je godinama optuživati klub koji je uvijek pomaknuo satnicu da protivnik stigne ako je to moguće i koji nikada nije odbio doći na gostujuću utakmicu u bilo koji prvonavedeni dan i sat iako nam ne odgovara nigdje putovati radnim danom jer kao što samo ime kaže, to je dan kada naši igrači rade ili imaju školske/fakultetske obaveze pa sve i da je termin navečer, kasno se vratimo kući, a od ranih jutarnjih sati ih očekuju obaveze. Kada ste vi domaćini, gledate SEBI kada nemate nogomet da si možete prilagoditi termin, a mi ga kao vjerujem i drugi prihvaćamo kakav god da je. A kada ste gosti, onda očekujete da domaćin ne gleda sebe već VAS kao protivnika i da stavi termin kada vama odgovara, a ne domaćinu. To je u najmanju ruku suludo. Također, kao i drugi sportovi, preko tjedna treniramo i to na je gubljenje dragocjenih termina za trening kada moramo nekome ići u goste preko tjedna. Isto tako, nismo jedini koji igraju vikendom pa tako za primjer imamo i sutra utakmicu u ligi, imali smo ih prošlo kolo, prošle sezone mnoštvo i imat ćemo ih još. 
Lijep pozdrav uz želje da nadiđete vlastite probleme.
 
Mladen Crnaić,
Predsjednik kluba

 

Što reći na sve ovo? Problem preklapanja utakmica futsala s onim nogometa problem je koji postoji i u drugim drugoligaškim regijama, no nigdje nije izražen kao na istoku. Propozicije natjecanja jasno daju za pravo Vinkovčanima u svakom pogledu, a CROfutsal kao medij koji radi na promidžbi i boljitku futsala kao sporta uvijek će stati na stranu futsala u odnosu na nogomet. Samim time se pitamo zašto igrači Jakšića nisu pretpostavili futsal nogometu. Bez namjere da osuđujemo nekoga, nije nam namjera “soliti pamet” ikome, ali znakovito je da je u susretu 1. kola u kojem je Jakšić ugostio Slatinu u zapisniku domaće momčadi bilo samo sedam igrača. Sedam igrača u dvoboju za koji su Jakšićani sami birali datum i vrijeme odigravanja susreta. Zar je to promidžba futsala? Na žalost većina klubova 2.HMNL-istok ima taj problem s preklapanjem termina, te zbog tog razloga većina u ovoj raspravi po društvenim mrežama staje na stranu Jakšića, no gdje je budućnost futsala ako ćemo drugoligaškom futsalu pretpostaviti niželigaški nogomet? Gdje je budućnost futsala ako ćemo osuđivati klub koji se odlučio na sustavni rad s mladima, ulaganje u vlastitu akademiju i igre s igračima koji se bave isključivo futsalom? Budućnost futsala nisu igrači kojima će uz nogomet futsal biti usputna zanimacija. Jasno je da većina djece u Hrvatskoj počnu kao nogometaši da bi nakon nekog vremena odlučili igrati futsal, no treba se izboriti za bolji futsal, da ti igrači između futsala i nogometa izaberu futsal. Dario Marinović, Franco Jelovčić, Tihomir Novak i brojni drugi su također igrali nogomet i mogli su ga dan danas igrati u nekim niželigaškim klubovima, ali su se odlučili za futsal. Zar bi u futsalu postigli ono što jesu da su ustrajali na nogometu, a futsalu posvećivali tek mrvice? Rekli smo ranije, u regiji “Istok” je ovaj problem najizraženiji, stoga ni ne čudi što Slavonija iz godine u godinu ima smo jednog (Osijek) ili nijednog prvoligaša. Dok god se klubovi zadovoljavaju “mrvicama ispod stola” nema boljitka, a najlakše je upirati prst krivnje u druge. Dok god je tako futsal u regiji “Istok” neće napredovati. Samim time postavlja se i pitanje kakva je budućnost futsala na “Istoku”, regiji koja se iz godine u godinu osipa. Ove sezone u natjecanje 2.HMNL-istok je ušlo sedam klubova, a pitanje je koliko će ih dočekati kraj natjecanja. Bata Borovo, Brod, Mala Mljekara, Našice… neki su od klubova kojih više nema u seniorskoj konkurenciji 2.HMNL-istok, a za to zasigurno nije kriva vinkovačka Aurelia…

Jerko Šimac
Jerko Šimachttps://www.crofutsal.com
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Naši sponzori

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije objave