Još jedan odustanak

2. HMNL - Istok

Na žalost sa istoka dolaze tužne vijesti o još jednom odustanku od lige. Nakon Zagreb Zapada (1.HMNL), MNK Gornji Kraj (2.HMNL-Zapad) sada je na istoku odustala momčad MNK NG Unitas iz Nove Gradiške. Tako je još jedan klub pokleknuo u godinama krize a situacija u drugoj ligi poprima zabrinjavajuće razmjere. Ako uzmemo da u 2.HMNL-Sjever igra minimalni broj klubova i da bi odustanak bilo kojeg od njih doveo u pitanje ligu te da u gradu Zagrebu ne postoji klub koji se natječe u 2.HMNL dolazimo do zaključka koliko je stanje ozbiljno.

Tim ozbiljnije je ako uzmemo u obzir činjenicu kako su upravo niži rangovi natjecanja baza iz koje se poslije crpi igrački kadar za više rangove i reprezentaciju. Umjesto da se ide ka uvođenju županijskih liga u svim županijama dolazimo do mogućnosti da se ukinu i neka natjecanja u 2.HMNL. Svi od Komisije do Udruženja 1.HMNL i svih onih kojima je stalo do futsala moraju se zapitati o tome kakve reperkusije to može imati na razvoj futsala i kvalitetu svih liga uključujući 1.HMNL.

Svjetlo u mrako ovakvih vijesti i dalje predstavlja jug Hrvatske koji i u kriznim vremenima ima stabilnu bazu igrača i klubova, kvalifikacije za 2.HMNL, odlično organiziran županijski nivo natjecanja itd. Dalmacija se stoga s pravom može smatrati prijestolnicom futsala u Hrvatskoj. Htio to netko priznati ili ne i ove lige nisu glavni generator takvog procvata futsala na jugu Lijepe naše nego organizirana natjecanja poput MNU Split koja već godinama male kvartovske ekipe skupljaju oko natjecanja koja su dobro organizirano, jeftina, a svima pružaju odlične uvjete da zavole futsal s njim se ozbiljnije počnu baviti. Iz takvih priča poslije se rađaju ideje da se osnuje klub za natjecanje u službenim ligama gdje je županijski nivo dobra odskočna daska za dalji razvoj kluba uz minimalne troškove.

Ako na drugu stranu pogledamo na Zagreb tu nema takvih liga i one koje se organiziraju u pravilu su loše organizirane, precijenjene sa nakaradnim pravilima, sucima i organizacijom općenito. Iz takvih natjecanja ne crpi se ništa osim novaca onih koji u njima sudjeluju. Uskoro ćemo o ovoj temi malo opširnije!

O nama Ivica Ojvan

avatar
Osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-jug | Genius nadigrao Kijevo, Mejaši bolji od Omble

Danas su odigrana preostala dva susreta 3.kola 2.HMNL-jug. U podskupini “A” Genius je na splitskim …

2.HMNL-istok | Virus COVID-19 odgodio dvoboj Olimpijca i Male Mljekare

Povjerenik za natjecanje 2.HMNL-istok Dario Skender obavijestio nas je da je dvoboj 4.kola između Futsal …