Šparavec ponovno dao dozvolu

Kutija šibica je ponovno dobila dozvolu iako su na odobravanje podnijeli propozicije koje nikako ne mogu biti predmet ozbiljnog razmatranja za dobivanje takve dozvole. Unatoč pritiscima i najavama kako će doći do dogovora ponovno je osoba koja sa ovim sportom nema ništa birokratksim potezom pregazila pravila FIFA-e, UEFA.-e i HNS-a a time i ZNS-a. Nećemo niti spominjati kako će i ova Kutija biti međunarodnog karaktera pa je tako i dozvola koju je izdao ZNS ne važeća jer u slučaju međunarodnih natjecanja jedino tijelo koje može donijeti takvu odluku je Komisija za mali nogomet HNS-a. No u ovoj zemlji prolazi sve pa i “marifetluci” jednog birokrata.

Donosimo vam i vijest koju je objavio Index.hr:


JEDAN od najvećih i najpoznatijih malonogometnih turnira u Hrvatskoj “Kutija šibica” samo što nije počela, a još uvijek je upitna regularnost tog natjecanja.

Index je već ranije pisao o kaosu koji vlada u hrvatskom futsalu i “ilegalnim”, divljim turnirima koji se održavaju unatoč tome što krše međunarodno prihvaćena pravila Fife i Uefe, ali i odluku Izvršnog odbora HNS-a o organiziranju malonogometnih turnira iz 2005. godine.

Prema toj odluci, Komisija za futsal HNS-a mora dati dozvolu za svaku međunarodni turnir da bi se mogao održati, a problem je što HNS ne može odobriti turnir koji krši pravila futsala. Udruga 1. hrvatske malonogometne lige prošle je godine poslala upozorenje svim županijskim savezima kako će prijaviti sve igrače, klubove i suce koji sudjeluju na takvim turnirima, ali unatoč tome tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza Ivica Šparavec potpisao je dozvolu za održavanje “Kutije šibica” na koji se prijavio i veći broj profesionalnih malonogometaša. Osim toga, za kontrolora suđenja postavljen je Fifin sudac Danijel Janošević, ali je naknadno ipak povučen.

Igrači su prijavljeni Disciplinskoj komisiji HNS-a, kao i Šparavec, a mogli bi biti kažnjeni novčano ili suspenzijama. Sudačka komisija povukla je suce zbog straha da ne bi bili prijavljeni Uefi koja bi im mogla oduzeti licencu.

Komisija za futsal HNS-a na posljednjem je sastanku donijela odluku o ukidanju pravila koja nemaju veze sa futsalom i odluka je već stupila na snagu, izuzev pravila o broju igrača. Naime, do 1. ožujka na turnirima će još uvijek igrati momčadi sa 5+1 igračem. Osim pravila organizacije turnira, krše se i neka druga: upotreba krive lopte, broj igrača na terenu, broj akumuliranih prekršaja…

Komisija za provedbu odluke I.O. HNS-a tek je nedavno osnovana, a na njenom čelu je Ivica Đolo, predsjednik MNK Nacional. “Komisija putem sustava COMET HNS-a provjerava registracije svih igrača koji su sudjelovali na posljednjim turnirima. Komisija će prijaviti sve igrače nogometa i malog nogometa (svih liga i uzrasta) za kršenje odluke IO HNS-a”, rekao nam je Đolo koji je dodao kako HNS i organizatori turnira s podsmjehom govore o Komisiji kao nelegitimnoj. “Ona nije stvorena da donosi odluke ili kažnjava igrače i klubove, nego je osnovana kako bi upozoravala na nepravilnosti u hrvatskom futsalu”.

Prošle godine je Fifa zabranila Njemačkom nogometnom savezu novogodišnje malonogometne turnire na umjetnoj travi koji su se igrali od matinele (Igrali su svi bundesligaši), što znači da je Fifa ustrajna u namjeri da futsal postane dvoranski sport broj jedan u svijetu. Naš Savez još uvijek izbjegava futsal u velikom luku i tako pogoduje organizatorima turnira koji okreću velik novac od kojega za razvoj futsala ne ode niti kuna.

Tajnik HNS-a Zorislav Srebrić nije bio spreman razgovarati o toj temi. “Ne znam ništa o prijavama. Nazovite ujutro”, rekao nam je Srebrić, a ni Ivica Šparavec nije želio ništa komentirati vezano za “Kutiju”.


O nama Ivica Ojvan

avatar
Osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

PREDSTAVLJAMO | Božićni malonogometni turnir “MAKARANA”

Ove godine u Makarskoj će se održati 10. jubilarno izdanje malonogometnog turnira “MAKARANA”. Riječ je …

Trijumf Olmissuma na dvodnevnom turniru u Puli!

Omiški Olmissum pobjednik je malonogometnog turnira pod nazivom PULA FUTSAL TOURNAMENT koji se u subotu …