Fabet kladionica

Državni tajnik za sport najavio žurne izmjene Zakona o športu

Nakon što smo proteklih dana kroz razgovore s trenerima prvoligaša raspravljali o mogućem raspletu prvoligaškog natjecanja, danas je državni tajnik za sport Tomislav Družak u razgovoru za Jutarnji list najavio žurne izmjene Zakona o športu, čime bi se stekli uvjeti za izmjene sustava natjecanja za ovu natjecateljsku sezonu. Naime, odgoda natjecanja uzrokovana pandemijom korona-virusa dovela je do toga da je sasvim izvjesno kako se natjecanje neće moći nastaviti po aktualnom sustavu. Samim time, potrebno je pribjeći žurnim izmjenama Zakona o športu, što bi omogućilo izmjene sustava natjecanja. Potvrdio je to državni tajnik za šport izjavom koju prenosimo u cijelosti.

‘Ići ćemo i sa žurnom izmjenom Zakona o športu jer u članku 61. stoji da se temeljem kriterija HOO-a godinu dana prije natjecanja utvrđuju pravila igre, da tako velim, odnosno procedure natjecanja. Sad se sve to poremetilo, pa ćemo ubaciti da u izvanrednim situacijama, a ova to jest, može i SDUŠ odobriti tu promjenu. To je potrebno jer će svi savezi sada vjerojatno svoje lige drukčije definirati, mijenjati sustav natjecanja, a to učiniti bez zakonske izmjene bi bilo nezakonito.’ – zaključio je Tomislav Družak, državni tajnik za šport Republike Hrvatske.

Članak 61. Zakona o športu između ostalog donosi slijedeće:

‘Sustav, uvjete i organizaciju sportskih natjecanja u pojedinom sportu utvrđuje nacionalni sportski savez u skladu s načelima i elementima sustava koje je utvrdio Hrvatski olimpijski odbor, i prema pravilima sporta i normama međunarodnih sportskih udruženja. Sustav natjecanja mora se donijeti najmanje jednu godinu prije početka primjene tog sustava.’

Ostaje za vidjeti na koji će se način okončati ova natjecateljska sezona, što zasigurno neće biti poznato tako skoro, jer tek ostaje za vidjeti kako će se razvijati situacija s pandemijom korona-virusa, te kada će se steći uvjeti za nastavak sportskih natjecanja.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

1.HMNL | Raspored i najava 11. kola

U petak i subotu na rasporedu su susreti 11. kola 1.HMNL. Prošlog vikenda započeo je …

2.HMNL-Jug | Raspored i najava 13. kola

Ovaj vikend nam donosi dvoboje 13. kola 2.HMNL-Jug. Derbi kola je dvoboj Murtera i Šibenika …