Fabet kladionica

EURO 2012 | Srbija s umjerenim optimizmom

Izbornik Srbije Aca Kovačević

Izbornik srpske futsal reprezentacije Aca Kovačević i tim menadžer Igor Gačić za CROfutsal govore o šansama Srbije na predstojećem Europskom prvenstvu i općenito o stanju futsala u Srbiji. Slobodno možemo tvrditi da je Aca Kovačević legenda srpskog futsala i jedan od najboljih futsal trenera u Europi.

Na Europskom prvenstvu srpska reprezentacija igra u skupini D s viceprvakom Europe Portugalom i jakim Azerbajdžanom. Srbija sve utakmice igraju zagrebačkoj Areni, prvu s Azerbajdžanom 3. veljače, a derbi skupine D Srbija – Portugal igra se u nedjelju 5. veljače.

Izbornik srpske reprezentacije Aco Kovačević je optimista, ali je i svjestan da je srpska futsal vrsta u jakoj skupini i da neće biti lako izboriti četvrfinale Eura 2012.

 

S kakvim ambicijama Srbija dolazi na Europsko prvenstvo u Hrvatsku?

Srbija na Prvenstvo Evrope u futsalu dolazi sa puno optimizma, ali sa umjerenim i realnim ambicijama. Na prethodna dva Prvenstva Europe ostvarili smo plasman među osam najboljih, a to nam je i sada osnovni cilj, da prođemo prvu fazu takmičenja… Naša grupa je možda i najteža na šampionatu, jer praktično oba duela igramo sa selekcijama koje imaju veliki broj naturaliziranih Brazilaca u svojim redovima. Za nas je ključna prva utakmica koju igramo sa Azerbajdžanom i u tom meču ćemo tražiti našu šansu da se plasiramo u drugi krug. Kvalitetu Azerbajdžana dobro poznajemo i biće to uzbudljiva i otvorena utakmica u kojoj će odlučivati nijanse… Portugal je glavni favorit u našoj grupi, a i jedan od favorita za titulu šampiona. Imat ćemo težak zadatak u ove dvije utakmice, ali ćemo pokušati ponoviti dobre rezultate sa prethodna dva šampionata 2007. u Portou i 2010. u Mađarskoj. Ukoliko prođemo u drugu fazu takmičenja, razmišlja ćemo i o ulasku u polufinale koje bi za nas predstavljalo ogroman uspeh u ovom trenutku.

Koliko je futsal popularan u Srbiji?

Futsal u Srbiji ima izuzetno veliku tradiciju i jako je popularan, ali je problem tog sporta što su u većini klubova uglavnom na amaterskoj osnovi i igrači uglavnom nisu u situaciji financijski osigurati igranja futsala. Ipak, na utakmice naše lige dolazi veliki broj gledatelja, kao i na utakmice reprezentacije, a futsal je posebno popularan u Beogradu, Nišu, Kragujevcu…

Možete li reći nešto više o sebi?

Teško je govoriti o sebi, no evo. Bio sam prvi kapetan futsal reprezentacije Jugoslavije i po mnogima jedan od najboljih igrača futsala u bivšoj SFRJ. Skoro 15 godina sam nastupao za tada najbolju ekipu Mungosi, a jednu godinu sam igrao i u Italiji. Bio sam član reprezentacije koja se plasirala za Prvenstvo svijeta 1992.godine u Hong Kongu, ali nismo učestvovali zbog sankcija. Kao izbornik nacionalnog tima radim od listopada 2006. godine u FS Srbije i ovo nam je treći put uzastopno da se plasiramo na završni turnir Prvenstva Europe. Također smo ostvarili i plasman u kvalifikacije za Prvenstvo svijeta 2012. na Tajlandu. Pored obaveza u futsalu angažiran sam kao gradski sekretar za sportu u gradu Beogradu, a napisao sam i jednu knjigu o malom nogometu, 2001.godine. Najviše me ispunjava rad sa djecom u mojoj školi nogometa “Kovačević” u Beogradu.

Jeste li izabrali igrače za reprezentaciju? Najbolji igrači Srbije?

Spisak igrača je već poznat i on će biti potpuno isti kao na FIFA turniru u Sloveniji u prosincu 2011. godine kada smo se plasirali u baraž za Prvenstvo svijeta. U odnosu na neka ranija takmičenja izvršeno je značajno pomlađivanje, pa u selekciji zbog godina više nema nekih naših velikih asova kao što su Rajić, Šošo, Dimić, Borojević, Brzaković… Sada je tu jedna grupa mladih, perspektivnih momaka, željnih afirmacije, predvođena iskusnim kapetanom Bojanom Pavićevićem. Vrlo je teško po imenima izdvajati neke igrače ali svakako da najveći talent posjeduje Mladen Kocić, koji iako mlad, ima i dosta međunarodnog iskustva, a valja zapamtiti i imena Aleksandra Živanovića, golmana Miodraga Aksentijevića, Marka Pršića, Jovana Đorđevića… Na posljednja dva PE također su učestvovali Vidan Bojović, Slobodan Rajčević, tako da ćemo imati neku kombinaciju mladosti i iskustva…

O stanju futsala u Srbiji razgovarali smo s tajnikom mladih reprezentativnih uzrasta Srbije u Nogometnom savez Srbije i tim menadžerom srpske futsal reprezentacije Igorom Gačićem.

Možete li nas upoznati s prvom futsal ligom u Srbiji? Kvaliteta, Je li profesionalna, jesu li igrači profesionalci …

Prva futsal liga Srbije ima 12 timova, od kojih su samo dva na pravom profesionalnom nivou, KMF Ekonomac iz Kragujevca i KMF Marbo Intermeco iz Beograda koji i daju veliku većinu reprezentativaca. Kvaliteta u ova dva kluba je sasvim dobra i redovno bilježe dobre rezultate i u Europi. Što se tiče ostalih klubova oni funkcioniraju na poluamaterskoj osnovi, igrači dobivaju neku nadoknadu ali od nje ne mogu da žive u potpunosti, tako da dosta njih radi i redovan posao pored igranja futsala.

Kolika je posjećenost na utakmicama futsala?

Posjeta je za futsal sasvim zadovoljavajuća… Na derbije u Kragujevcu i Beogradu dođe i po 3.- 4.000 ljudi, a dobra posjećenost je uvijek u Nišu koji tradicionalno voli mali fudbal i ima čak tri kluba u Prvoj ligi. Utakmice reprezentacije su uvijek dobro posjećene.

Prate li mediji futsal reprezentaciju?

Uglavnom “Sportski Žurnal”, naša najjače dnevne sportska novine redovno izvještava o svim aktivnostima futsal selekcije, a ponekad i drugi dnevni sportski list JSL “Sport”. Ostali mediji prate naše aktivnosti prema značaju takmičenja, a za Prvenstvo Europe u Hrvatskoj sigurno će zanimanje biti veliko, moguće je da će se neka od utakmica prenositi i na nacionalnoj televiziji.

Imate li podršku Nogometnog saveza Srbije?

Fudbalski savez Srbije je u posljednjih šest godina mnogo ulagao u futsal i omogućio selektoru maksimalne uslove na svim nivoima. Svi programi i ideje selektora se sprovode na najbolji način, a naša selekcija je uz pomoć FS Srbije putovala dva puta i u Brazil, pa zatim u Libiju, a širom Evrope odigrali smo veliki broj prijateljskih utakmica, a također smo i ugostili u Srbiji veliki broj reprezentacija. Selekcija ima idealne uslove za pripreme u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, tako da sa te strane nacionalni savez zaslužuje sve pohvale, ali i futsal reprezentacija to vraća dobrim rezultatima.

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

Toni Jelavić otvara novu sezonu CROfutsal Podcasta!

Nakon godinu dana pauze vraćamo se snimanju CROfutsal Podcasta! Novu sezonu druženja otvaramo s najboljim …

HNS još jednom podržao “Trofej CROfutsal”

Hrvatski nogometni savez i ove je godine podržao naš izbor za najboljeg igrača Hrvatske. Krovna …