EURO 2022. | UEFA predstavila novi format kvalifikacija

Krovna europska nogometna organizacija UEFA objavila je novi format kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se 2022.godine održati u Nizozemskoj. Naime, prvo je to Europsko prvenstvo na kojem će nastupiti 16 reprezentacija, umjesto dosadašnjih 12, a proširenje EURO-a donosi i novi format kvalifikacija, gdje će i slabije reprezentacije imati više izgleda za plasman na završni turnir, s obzirom da će se kvalifikacije igrati kod kuće i u gostima.

Slikovni rezultat za UEFA Futsal EURO 2022

Kvalifikacije će se odigrati u četiri faze: kvalifikacijska runda (mini-turniri), playoff kvalifikacijske runde (kod kuće i u gostima), grupna faza kvalifikacija (kod kuće i u gostima) i playoff (kod kuće i u gostima).

Pred Hrvatskom je Glavna runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koja je značajna i po pitanju kvalifikacija za EURO. Naime, reprezentacije koje izbore plasman u Elitnu rundu kvalifikacija automatski će se plasirati u grupnu fazu kvalifikacija za EURO. Sve ostale reprezentacije svoj će kvalifikacijski put započeti u prvoj fazi kvalifikacijske runde.

Kvalifikacijska runda (29 siječnja –1 veljače 2020)

Reprezentacije će biti raspoređene u devet grupa, gdje će pobjednici grupa automatski ostvariti plasman u grupnu fazu kvalifikacija. Drugoplasirane reprezentacije idu u playoff kvalifikacijske runde, gdje će se naći i pet najboljih trećeplasiranih (ukoliko Nizozemska ne izbori plasman u Elitnu rundu kvalifikacija za SP) ili sedam najboljih trećeplasiranih reprezentacija (ukoliko Nizozemska izbori plasman u Elitnu rundu kvalifikacija za SP).

Playoff kvalifikacijske runde (Travanj 2020)

Reprezentacije će biti izvučene u osam ili sedam parova (ovisno o tome hoće li Nizozemska izboriti plasman u Elitnu rundu kvalifikacija za SP), gdje će pobjednici izboriti plasman u grupnu fazu kvalifikacija. Napominjemo kako drugoplasirane reprezentacije iz kvalifikacijske runde uzvratni susret igraju na svom parketu.

Grupna faza kvalifikacija (Veljača, Travanj i Rujan 2021)

U ovu fazu kvalifikacija ulaze ukupno 32 reprezentacije, koje će biti podijeljene u osam grupa s po četiri reprezentacije. Ovdje dolazimo do najvećeg noviteta, jer će se reprezentacije po prvi put susretati dvaput (kod kuće i u gostima). Prvoplasirane reprezentacije i šest najboljih drugoplasiranih ostvarit će plasman na Europsko prvenstvo, dok će preostale dvije reprezentacije kroz playoff tražiti svoj plasman na EURO.

Playoff (Listopad 2021)

Kao što je navedeno, dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije iz grupne faze kvalifikacija kroz playoff će tražiti poslijednju kartu za EURO. Pobjednik će se pridružiti domaćinu i 14 drugih reprezentacija koje su kroz grupnu fazu kvalifikacija izborili plasman na Europsko prvenstvo, koje će se od 19.siječnja do 6.veljače 2022.godine održati u Amsterdamu i Groningenu.

KALENDAR 

07.11.2019.
29.01.–01.02.2020
ždrijeb kvalifikacijske runde
KVALIFIKACIJSKA RUNDA
13.02.2020.
Travanj 2020.
ždrijeb playoffa kvalifikacijske runde
PLAYOFF KVALIFIKACIJSKE RUNDE
14.05.2020.
Veljača 2021.
ždrijeb grupne faze kvalifikacija
1. i 2. KOLO GRUPNE FAZA KVALIFIKACIJA
Travanj 2021.
Rujan 2021.
3. i 4. KOLO GRUPNE FAZA KVALIFIKACIJA
5. i 6. KOLO GRUPNE FAZA KVALIFIKACIJA
Rujan 2021.
Listopad 2021.
ždrijeb playoffa
PLAYOFF

19.01. – 06.02.2022.
ždrijeb EURO-a
ZAVRŠNI TURNIR EURO 2022.

 

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Duje Dragičević: “Očekuje nas vrlo zahtjevna utakmica!”

Vrgorac na otvaranju sezone raspored nije „mazio“ te je u prva tri kola na svom …

Vlado Andrijašević: “Protiv Vrgorca želimo prekinuti negativan niz.”

Crnica u subotu na Baldekinu igra protiv uvijek neugodnog Vrgorca, koje možemo nazvati iznenađenjem dosadašnjeg …