FIFA Pravila igre | Novosti za sezonu 2014

 

 

 

Stiže nam nova sezona, a znate li nova Pravila igre? CROfutsal vam donosi 9 novosti u Pravilima igre za 2014 godinu kako bi bili spremni za sve sporne situacije i sudačke odluke.

 

 

 

Izmjene i dopune Pravila igre za mali nogomet – 2012/2013

 

U suradnji s Potkomisijom Međunarodnog nogometnog saveza Board (IFAB) i FIFA-inim Odjelom sudaca, FIFA-in Odbor za mali nogomet je odobrio izmjene i dopune Pravila igre za mali nogomet, kao i različite upute koje je izdao IFAB koje imaju izravni utjecaj na mali nogomet.

 

 

1.       Pravilo 3

Postupak zamjene (stari tekst prekrižen) 

Zamjene su dozvoljene u bilo koje vrijeme, bez obzira da li je lopta u igri ili ne. Da bi se igrač zamijenio zamjenskim igračem, moraju se poštivati sljedeći uvjeti:

·         (…)

·         zamjenski igrač ulazi na igralište kroz područje za zamjene

·         zamjena je dovršena kada zamjenski igrač uđe na igralište kroz područje za zamjene

·         (…)

***********************

Postupak zamjene (novi tekst podebljan)

Zamjene su dozvoljene u bilo koje vrijeme, bez obzira da li je lopta u igri ili ne. Da bi se igrač zamijenio zamjenskim igračem, moraju se poštivati sljedeći uvjeti:

·         (…)

·         Igrač ulazi na igralište kroz područje za zamjene vlastite momčadi

·         Zamjena je dovršena kada zamjenski igrač uđe na igralište kroz područje za zamjene vlastite momčadi, nakon što preda dres za zamjene igraču kojega mijenja, osim ako taj igrač napušta igralište kroz drugo područje iz bilo kojeg razloga navedenog u Pravilima igre, u kojem slučaju će zamjenski igrač dati dres za zamjene trećem sucu.

·         (…)

 

Razlog

Radi aktualiziranja pravila kako bi uključivala precizan postupak zamjene koji se već koristi u međunarodnim natjecanjima. Upotreba dresa za zamjene radi kontrole postupka zamjene je pojednostavila postupak i pomogla izbjeći žute kartone zbog nepridržavanja.

 

 

 

2.       Pravilo 3 (Interpretacija Pravila igre za mali nogomet i Smjernice za suce)

Zamjenski igrači (stari tekst prekrižen) 

Ako zamjenski igrač uđe na igralište na način da prekrši postupak zamjena ili na taj način njegova momčad igra s jednim dodatnim igračem, suci, u suradnji s pomoćnim sucima moraju poštivati sljedeće smjernice:

·         zaustavljaju igru (ne odmah ako se može primijeniti prednost)

·         opominju ga zbog nesportskog ponašanja ako njegova momčad igra s dodatnim igračem ili zbog nepoštivanja postupka zamjena ako zamjena nije ispravno obavljena

·         isključuju ga ako onemogući suparničku momčad u postizanju zgoditka ili onemogući izglednu prigodu za postizanje zgoditka suparničkoj momčadi. Broj igrača njegove momčadi se smanjuje ukoliko se radi o prekršaju postupka zamjena, ali se ne smanjuje ako njegova momčad igra s igračem više

 

***********************

Zamjenski igrači (novi tekst podebljan)

·         (…)

·         isključuju ga ako onemogući suparničku momčad u postizanju zgoditka ili onemogući izglednu prigodu za postizanje zgoditka suparničkoj momčadi. Broj igrača njegove momčadi se smanjuje neovisno o tome radi li se o prekršaju postupka zamjena ili njegova momčad igra s igračem više, u kojem slučaju uz zamjenskog igrača koji je isključen, još jedan igrač mora napustiti igralište tako da njegova momčadi igra s jednim igračem manje, s time da novi igrač ulazi na igralište u skladu s onim određenim u Pravilu 3 pod nazivom „Isključeni igrači i zamjenski igrači“
Razlog

Zamjena koja onemogući gol, uz to što je i ozbiljni nesportski čin, može imati značajne posljedice, kao što je određivanje rezultata utakmice. Nije prikladno da momčad igrača prekršitelja ima koristi od njegovog prekršaja. Stoga, iznimno, igrač iz momčadi zamjenskog igrača koji je počinio prekršaj mora napustiti igralište, ostavljajući tako svoju momčadi s jednim igračem manje dok ne prođu dvije minute ili do jednog od događaja navedenog u Pravilu 3 pod nazivom  „Isključeni igrači i zamjenski igrači“.

 

 

 

3.       Pravilo 4

Reklamiranje na opremi (novi tekst, zamjenjuje stari tekst na 20. stranici)

 

Osnovna obvezna oprema

Osnovna obvezna oprema ne smije sadržavati nikakve političke, vjerske ili osobne slogane, izjave ili slike. Momčad igrača čija osnovna obvezna oprema ima političke, vjerske ili osobne slogane, izjave ili slike kaznit će organizator natjecanja ili FIFA.

 

Donje rublje

Igrači ne smiju pokazivati donje rublje koje prikazuje političke, vjerske, osobne slogane, izjave ili slike, ili reklame osim proizvođačevog loga.

 

·         Igrača/momčad igrača koji otkrije donje rublje koje prikazuje politički, vjerski, osobni slogan, izjavu ili sliku, ili reklamu osim proizvođačevog loga kazniti će organizator natjecanja ili FIFA.
Razlog

Radi prilagodbe teksta sukladno pitanjima koje je odobrio IFAB na sastanku u ožujku.

 

 

 

4.      Pravilo 4 (Interpretacije Pravila igre za mali nogomet i Smjernica za suce)

 

Ostala oprema (novi tekst podebljan)

Igrač može koristiti i drugu opremu, osim obvezne, pod uvjetom da je njena isključiva svrha tjelesna zaštita igrača, te da takva oprema ne predstavlja opasnost za njega samog niti za bilo kojeg drugog igrača.

 

Suci moraju pregledati sve dijelove odjeće ili opreme i moraju utvrditi da ona nije opasna.

 

Moderna zaštitna oprema, kao što su maske za lice, glavu, te štitnici za koljena i ruke načinjeni od mekanog, laganog materijala ne smatra se opasnom, pa je slijedom toga dozvoljena.

 

Kada se nosi oprema za glavu, ona mora:

·         biti crna ili iste osnovne boje kao i dres (pod uvjetom da igrači iste momčadi nose istu boju);

·         biti u skladu s profesionalnim izgledom igračeve opreme;

·         ne biti pričvršćeni za dres;

·         ne predstavljati bilo kakvu opasnost za igrača koji ju nosi ili za ostale igrače (npr. mehanizam za otvaranje/zatvaranje oko vrata);

·         nemati nikakav dio(jelove) koji se pružaju iznad površine (izbočene elemente).

(…)
Razlog

Radi prilagodbe teksta sukladno pitanjima koje je odobrio IFAB na sastanku u ožujku.

 

 

 

5.       Pravilo 8

 

Spuštanje lopte (stari tekst prekrižen)

 

(…)

 

Prekršaji i kazne

Lopta se ponovo spušta na istom mjestu na kojem je spuštena i prvi puta:

·         ako je dotakne igrač prije nego što je dodirnula tlo

·         ako je počinjen bilo koji prekršaj prije nego lopta dodirne tlo

 

Ako lopta uđe u gol neposredno nakon što dodirne tlo i potom s njom igra igrač ili dotakne:

·         ako je lopta izravno upućena prema suparničkom golu, dosuđuje se vratarevo ubacivanje

·         ako je lopta izravno upućena prema vlastitom golu, dosuđuje se udarac iz kuta.

***********************

 

Spuštanje lopte (novi tekst podebljan)

 

(…)

 

Prekršaji i kazne

Lopta se ponovo spušta na istom mjestu na kojem je spuštena i prvi puta:

·         ako je dotakne igrač prije nego što je dodirnula tlo

·         ako lopta iziđe s igrališta nakon što je dodirnula tlo bez da ju igrač dirne

·         ako je počinjen bilo koji prekršaj prije nego lopta dodirne tlo

 

Ako je igrač, nakon što je dodirnula tlo, uputi izravno prema jednom od golova i:

·         lopta uđe izravno u suparnički gol, dosuđuje se vratarevo ubacijvanje

·         lopta uđe izravno u vlastiti gol, dosuđuje se udarac iz kuta za suparničku momčad

 

Ako igrač, nakon što je lopta dodirnula tlo, u više navrata udari loptu prema jednom od golova i:

·         lopta uđe u jedan od golova, dosuđuje se gol

 

Razlog

Radi poboljšanja teksta i izbjegavanja zabuna.

 

 

6.       Pravilo 12 (Interpretacije Pravila igre za mali nogomet i Smjernica za suce)

 

Prekršaji na vrataru (stari tekst)

(…)

Nastavak igre

·         Neizravni slobodni udarac s mjesta na kojem je prekršaj počinjen (vidi Pravilo 13 – Položaj kod slobodnog udarca), osim ako je napadač skočio na vratara, nasrnuo na njega ili ga gurnuo na neoprezan ili nesmotren način ili uz korištenje prekomjerne snage, u kojem slučaju suci, bez obzira na disciplinsku mjeru koju poduzimaju, moraju nastaviti igru izravnim slobodnim udarcem s mjesta na kojem je prekršaj počinjen (vidi Pravilo 13 – Položaj kod slobodnog udarca)

 

***********************

Prekršaji na vrataru (novi tekst podebljan)

(…)

Nastavak igre

·         Ako je igra zaustavljena zbog prekršaja na vrataru kako je opisano u gornjem odlomku i sudac ne može primijeniti pravilo prednosti i mora zaustaviti igru, igra će ponovno započeti neizravnim slobodnim udarac s mjesta na kojem je prekršaj počinjen (vidi Pravilo 13 – Položaj kod slobodnog udarca), osim ako je napadač skočio na vratara, nasrnuo na njega ili ga gurnuo na neoprezan ili nesmotren način ili uz korištenje prekomjerne snage, u kojem slučaju suci, bez obzira na disciplinsku mjeru koju poduzimaju, moraju nastaviti igru izravnim slobodnim udarcem s mjesta na kojem je prekršaj počinjen (vidi Pravilo 13 – Položaj kod slobodnog udarca)
Razlog

Radi poboljšanja teksta i izbjegavanja zabuna.

 

 

 

7.       Pravilo 15 (Interpretacije Pravila igre za mali nogomet i Smjernica za suce)

 

Postupak – prekršaji (stari tekst prekrižen)

(…)

Ako lopta uđe u vrata izravno iz ubacivanja nogom, suci moraju dosuditi vratarevo ubacivanje lopte. Ako lopta uđe u vrata igrača koji je izveo udarac izravno iz ubacivanja nogom, suci moraju dosuditi udarac iz kuta.

 

Ako lopta ne uđe na igralište, momčad ponovo izvodi ubacivanje nogom s istog mjesta, pod uvjetom da je ubacivanje nogom izvedeno ispravno, ali odbrojavanje četiri sekunde se nastavlja od kada je zaustavljeno nakon što je momčad koja izvodi ubacivanje nogom spremna za izvođenje. Ako ubacivanje nogom nije izvedeno u skladu s propisanim postupkom, mora ga izvesti igrač suparničke momčadi.

(…)

***********************

 

Postupak – prekršaji (novi tekst podebljan)

(…)

Ako lopta uđe u vrata izravno iz ubacivanja nogom, suci moraju dosuditi vratarevo ubacivanje lopte. Ako lopta uđe u vrata igrača koji je izveo udarac izravno iz ubacivanja nogom, suci moraju dosuditi udarac iz kuta.

 

Ako lopta ne uđe na igralište, nakon ubacivanja nogom, suci će naložiti igraču iz suparniče momčadi da ga izvede ubacivanje.

(…)
Razlog

Pravilo 15 određuje da igrač ima četiri sekunde da ispravno izvede ubacivanje nogom; ako lopta ne uđe na igralište, ubacivanje nogom nije bilo ispravno izvedeno u četiri sekundi i stoga je ovo pravilo prekršeno.

 

 

 

8. Postupci određivanja pobjednika utakmice ili utakmica na domaćem ili gostujućem terenu

(…)

Produžeci (stari tekst)

Propozicije natjecanja mogu utvrđivati odigravanje dva dodatna jednaka razdoblja igre, ne duža od pet minuta svaki. Primjenjuju se odredbe Pravila 8.

(…)

*******************

Produžeci (novi tekst podebljan)

Propozicije natjecanja mogu utvrđivati odigravanje dva dodatna jednaka razdoblja igre, ne duža od tri ili pet minuta svaki. Primjenjuju se odredbe Pravila 8. Propozicije natjecanja moraju određivati precizno trajanje dva jednaka razdoblja produžetaka.

 

Razlog

Kako bi se izbjeglo odigravanje samo jednog dijela produžetaka, za razliku od dva razdoblja određena u ovim Pravilima, te kako bi se omogućilo što je više moguće fleksibilnosti organizatoru natjecanja, tim organizatorima je omogućeno da odrede u propozicijama natjecanja kraće trajanje produžetaka (dva obvezna razdoblja od tri ili pet minuta svaki).

 

 

 

9. Postupci određivanja pobjednika utakmice ili utakmica na domaćem ili gostujućem terenu

(…)

Udarci s točke za izvođenje kaznenih udaraca (stari tekst prekrižen)
Propozicije natjecanja mogu utvrđivati izvođenje udaraca s točke za izvođenje kaznenih udaraca u skladu s dolje utvrđenim postupkom.

 

Postupak

·         (…)

·         svaka momčad izvodi po pet udaraca, ovisno o dalje opisanim okolnostima

·         momčadi udarce izvode naizmjenično

·         ako prije nego što obje momčadi izvedu po pet udaraca jedna postigne više zgoditaka nego što je mogla postići druga iz svih pet udaraca, izvođenje udaraca će se prekinuti

·         ako nakon što momčadi izvedu po pet udaraca obje postignu jednak broj zgoditaka ili ne postignu niti jedan zgoditak, izvođenje udaraca će se nastaviti istim redoslijedom, dok obje momčadi ne izvedu jednak broj udaraca a jedna momčad postigne zgoditak više od druge

(…)

 

*******************

(…)

Udarci s točke za izvođenje kaznenih udaraca (novi tekst podebljan)
Propozicije natjecanja mogu utvrđivati izvođenje udaraca s točke za izvođenje kaznenih udaraca u skladu s dolje utvrđenim postupkom.

 

Postupak

·         (…)

·         svaka momčad izvodi po tri udarca, ovisno o dalje opisanim okolnostima

·         momčadi udarce izvode naizmjenično

·         ako prije nego što obje momčadi izvedu po tri udarca jedna postigne više zgoditaka nego što je mogla postići druga iz sva tri udarca, izvođenje udaraca će se prekinuti

·         ako nakon što momčadi izvedu po tri udarca obje postignu jednak broj zgoditaka ili ne postignu niti jedan zgoditak, izvođenje udaraca će se nastaviti istim redoslijedom, dok obje momčadi ne izvedu jednak broj udaraca a jedna momčad postigne zgoditak više od druge

(…)
Razlog

Kada je nužno da netko pobjedi, trajanje utakmice može postati pretjerano dugo s produžetcima i kaznenim udarcima. Ponekad trajane malonogometne utakmice može prijeći dva sata, što nije idealno za sudionike, gledatelji ili televizijske gledatelje. Iz tih razloga, broj kaznnih udaraca je smanjen na tri.

 

 

Usvajanje i stupanje na snagu
Odluke o promjenama Pravila igre za mali nogomet su obvezujuća za konfederacije i saveze članove od 2. srpnja 2014.

 

Upotreba kamera i/ili mikrofona od strane sudaca za svrhe prijenosa

Uz navedene izmjene i dopune, u ime IFAB-a, željeli bismo vas također obavijestiti o njegovom stavu vezano za upotrebu audio i video zapisa s mikrofona i/ili kamera koje nose suci tijekom utakmica. Slijedom niza incidenata u kojima su službene osobe koristile mikrofone i/ili kamere s mikrofonima, ova tema je iznijeta na pažnju IFAB-u te se o njoj raspravljalo na posljednjem Godišnjem poslovnom sastanku (ABM), koji je održan 24. listopada 2013.

Iako IFAB razumije interese prijenosnika u pružanju publici dodatne perspektive igre (bilo audio ili video putem), jasan ishod rasprave na ovom sastanku je bio taj da takvi uređaji nisu dopušteni, posebno zbog toga što snimke prijenosa prijenosnika mogu nanijeti štetu kredibilitetu i integritetu službenih osoba, posebno u kritičnim situacijama. Glavni razlog zbog kojeg su sudački komunikacijski sustavi trenutačno šifrirani i ne prenose se javno je u tome da se dopusti timu sudaca da brzo i slobodno komuniciraju jedni s drugima. Činjenje takve komunikacije javnom bi prisililo službene osobe utakmice da razmisle o javnom utjecaju svojih riječi prije nego nešto uopće izreku, što bi ograničilo njihovu sposobnost funkcioniranja kao tima.

Nadalje, željeli bismo istaknuti da bi također trebalo uzeti u obzir i pravne posljedice korištenja snimki razgovora između sudaca, pomoćnih sudaca i svih drugih službenih osoba tijekom utakmice. Ukoliko bi takvi razgovori bili snimljeni, vjerojatno bi bili zatraženi da se uzmu u obzir u disciplinskim postupcima te bi stoga imali značajan utjecaj na način vođenja takvih postupaka (tj. između ostalog, sudac bi trebao provjeriti svoj izvještaj te se uvjeriti da odgovara snimkama, što bi rezultiralo značajnim administrativnim utjecajem na suce i ostala uključena tijela, itd.).

Iako razumijemo da Pravila igre ne navode konkretne detalje opreme sudaca (iako to može biti uključeno u Pravila igre u bližoj budućnosti), željeli bismo ponoviti da takva dodatna oprema nije dopuštena u ovom trenutku.

Zahvaljujemo vam na pažnji suradnji.

S poštovanjem,

 

FIFA

 

Jérôme Valcke

glavni tajnik

O nama Ivica Ojvan

avatar
Osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

VIDEO | Stanković gostovao u sportskoj emisiji Dubrovačke televizije

Na našim stranicama najavili smo gostovanje hrvatskog izbornika Mate Stankovića u sportskoj emisiji “TIME OUT” …

NAJAVA | Mato Stanković gost Davora Lopina na Dubrovačkoj TV

Večeras s početkom u 20:00 sati ne propustite pogledati sportsku emisiju TIME OUT na Dubrovačkoj …