Fabet kladionica

FINALE | “Stručno oko” | Mato Stanković

Odigran je i drugi susret finalne serije između Novog Vremena i Alumnusa. Makarani su u svojoj dvorani slavili rezultatom 5:2 i tako izjednačili ukupan omjer na 1:1! CROfutsal će Vam za naredne susrete finalne serije donositi stručnu analizu od strane renomiranih naših trenera. Prvi na redu je izbornik Mato Stanković koji je uživo s tribina pratio susret u Makarskoj, te ekskluzivno za CROfutsal donosi svoje viđenje i analizu susreta.

mato_stankovic_osijek

U početku je Stanković istaknuo sjajan ambijent u Makarskoj.

“U prvom redu treba naglasiti da je u Makarskoj bila jedna velika promocija futsala; puna dvorana, organizacijski savršeno, nešto što bismo svi mi željeli da se svakodnevno događa na malonogometnim terenima. Lijepo je bilo biti dio svega toga!”

U kratkom uvodu u komentar utakmice, Stanković je naglasio:

“Što se same utakmice tiče, teško je secirati svoje kolege. Najlakše je gledati sa strane i komentirati. Kako nisam bio dolje u svalčionicama, tako i ne znam što je i na koji način dogovoreno, ali mogu dati globalno svoje viđenje. Moram se na početku ograditi i ne bih želio da me se krivo shvati, ali ovo su moja zapažanja koja ne moraju biti točna.”

O susretu Stanković je rekao slijedeće:

“Vidjeli smo dva različita koncepta; kod Alumnusa se vidi da je riječ o vrlo uigranoj ekipi koja u malonogometnom smislu njeguje moderan futsal s puno kretnji i rotacija, dok s druge strane Novo Vrijeme ima znatno bolju igračku kvalitetu. S jedne strane nije bilo Grcića, dok kod gostiju nije bilo Đulvata, tako da su i jedni i drugi nastupili oslabljeni. U samom početku su gosti bili puno bolji, gdje su iznenadili domaćina s visokim presingom. Vidjelo se da ih nije impresionirao ambijent, te su kontrorirali igru, no nakon postignutog gola je došlo do rotacije sva 4 igrača. Moje je mišljenje da je to vratilo domaćina u igru, jer je bio velik pritisak na 4 mlada igrača koji su vrlo brzo primili gol i vidjelo se da ne mogu parirati prekaljenim igračima domaćina. Ja znam da je to jedan zalog za budućnost i školovanje igrača, no mišljenja sam da se u ovakvim utakmicama treba učiniti sve da bi se pokušalo pobijediti. Alumnus je učestalo rotirao igrače, dok su s druge strane kod domaćina  Bajrušović, Osredkar i Fetić igrali gotovo čitavu utakmicu. Alumnusova startna četvorka je vratila prednost na stranu gostiju, a onda dolazimo do prelomnog trenutka susreta, isključenja vratara Modrušana. Moram reći da nisam najbolje vidio što se dogodilo, jer su gledatelji ispred mene ustali. Sigurno je da je ta situacija obilježila i u dobroj mjeri usmjerila susret. Ukoliko je vratar igrao rukom izvan kaznenog prostora odluka sudaca je ispravna, no ukoliko su suci pogriješili šteta je učinjena ne samo za ovaj susret već i za nedolazeći susret u Zagrebu, jer je rezultiralo isključenjem vratara, trenera, te postignutim golom. Što se tiče suđenja, moram reći da je izuzev ove situacije suđenje bilo na izuzetno visokom nivou! U ispravnost sudačke odluke se možemo uvjeriti tek nakon pregleda snimke, no nema dvojbe kako je to situacija koja je usmjerila susret.”

“Novo Vrijeme ima bolje igrače, te je iskoristilo svoje prilike. U jednom trenutku se trener domaćih u želji da sačuva rezultat i “potroši” vrijeme odlučio na igru s golmanom-igračem. Takva odluka je često dobra i ima rezona, ali je i dvosjekli mač. Ekipa koja se brani i gubi 2 razlike nema što izgubiti, te se dogodilo da je ekipa Alumnusa u te 2-3 minute u nekoliko navrata mogla zabiti s gola na gol. Domaći trener je tada uvidio da to ipak nije dobro rješenje, te se nakon time-outa vratio igri 4 na 4 i mirno priveo utakmicu kraju. Na koncu zaslužena pobjeda domačina, no moramo reći kako je Alumnus pokazao da nije slučajno u finalu i ovo je veliki uspjeh ove mlade ekipe!”

Kako Stanković gleda na nastavak finalne serije?

“Ne bih htio da se naljute u Alumnusu, no moje je mišljenje da je Novo Vrijeme igrački puno bolja ekipa;  još kad se vrati Grcić imaju zaista sjajnu četvorku. Alumnus je igrom pokazao da može parirati. Mislim da bi slijedeća utakmica mogla prelomiti seriju, a neznatnu prednost dajem Makaranima.”

Na koncu, riječ-dvije o reprezentativnim kandidatima.

“Novo Vrijeme sam ove sezone gledao 4-5 puta i moram priznati da je Bajrušović, bez obzira na naše i slovenske reprezentativce, u kontinuitetu daleko najbolji igrač u redovima Novog Vremena. Igra bez oscilacija, vuče ekipu, sazrio je i nije nikada bio bolji, te zaslužuje sve čestitke na svojoj igri. Tu je i grcić koji nije nastupio… U Alumnusu je Matošević kao i uvijek u pojedinim djelovima susreta igrao vrhunski, no dolazi do pada u igri, ali bez obzira na to odigrao je na visokom nivou. Kod Capara se vidi da sve zna, no nedostaje mu moć i snaga koju je imao prije ozljede. Grbeša je na neki načinostao dužnik, premda je u nekoliko navrata pokazao da ima moć i snagu. Kod Babića smo vidjeli puno truda i rada, no krajnji učinak bi trebao biti znatno veći.”

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Saša Subotić novi je trener Vrgorca!

Nakon što smo prije tri dana objavili odlazak Krešimira Ćubelića s klupe Vrgorca, danas su …

Ivo Jukić: “Glavni i jedini plan je zadržati postojeću momčad.”

Nakon završene sezone na futsal terenima u svim rangovima HMNL-a trenutno traje ljetna pauza. Neki …