Hrvatska jedan od kandidata za FIFA Futsal World Cup 2020.!

Hrvatska je jedan od kandidata za domaćina Svjetskog prvenstva FIFA Futsal World Cup 2020.godine! Objavila je to FIFA danas na svojim službenim stranicama, a krovna nogometna organizacija donosi popis od rekordnih 13 kandidata za domaćinstvo svjetske smotre najboljih futsal reprezentacija. Uz Hrvatsku za domaćinstvo Svjetskog prvenstva kandidirale su se slijedeće reprezentacije: Kostarika, Češka, Egipat, Gruzija, Iran, Japan, Kazahstan, Litva, Nizozemska, Novi Zeland, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Jedini kontinentalna federacija koja nema nominiranih reprezentacija je Južna Amerika, što je i očekivano s obzirom da će Kolumbija ugostiti ovogodišnju smotru najjačih svjetskih reprezentacija, na kojoj na žalost neće biti Hrvatske.
Hrvatska je svoj poslijednji (ujedno i jedini) nastup imala daleke 2000.godine u Gvatemali, gdje je ostvarila sjajan rezultat osvojivši 5.mjesto! Nakon toga propustili smo prvenstva održana u Kineskom Tajpehu, Brazilu, Tajlandu i sada u Kolumbiji. Poslijednje prvenstvo održano u Europi odigralo se davne 1996.godine u Španjolskoj. Zar nije vrijeme da se Svjetsko prvenstvo ponovno održi na “starom kontinentu”?
Perfektna organizacija Europskog prvenstva UEFA Futsal EURO 2012.godine u Zagrebu i Splitu odlična je preporuka za organizaciju Svjetskog prvenstva. Hrvatska ima dvorane koje zadovoljavaju visokim kriterijima FIFA-e, te se sama kandidatura doima vrlo dobrim potezom.
Tko su najozbiljniji protukandidati? U SAD-u je futsal tek na začetku, no najavljuju se velika ulaganja i shodno tome su se i kandidirali za domaćinstvo. Od poslijednja 4 prvenstva, po 2 su dodijeljena azijskim i južnoameričkim reprezentacijama. Nismo stoga spremni vjerovati kako bi se prvenstvo opet odigralo na azijskom tlu. No svakako vrijedi napomenuti kako Afrika još nikada nije ugostila Svjetsko prvenstvo, stoga se kandidtura Egipta doima vrlo ozbiljnom. Od europskih reprezentacija, tu su Češka, Gruzija, Nizozemska i Kazahstan (zemljopisno u Aziji, no nastupa pod ingerencijom UEFA-e).
Kandidata za domaćinstvo Svjetskog prvenstva imaju rok do 5.kolovoza dostaviti svoje konačne ponude, a proglašenje domaćina od strane FIFA-e očekuje se u prosincu ove godine!
U nastavku Vam donosimo popis domaćina dosadašnji Svjetskih prvenstava:

1989 Nizozemska
1992 Hong Kong
1996 Španjolska
2000 Gvatemala
2004 Kineski Tajpeh
2008 Brazil
2012 Tajland
2016 Kolumbija
2020 ???

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

Liga Prvaka | Poznato novih 13 sudionika 1/16 finala!

Nakon što smo vam prekjučer objavili prvih šest sudionika 1/16 finala Lige Prvaka, u nastavku …

CROfutsal podcast | COVID-19 odgađa naše radijske emisije

Porast broja zaraženih virusom COVID-19 utjecao je na odgodu brojnih sportskih natjecanja, ali i na …