Konačno i futsal Kutija

Nakon toliko godina borbe već smo bili digli ruke od svega i po prvi puta od otvaranja portala odlučili se ne odazvati na press konferenciju povodom početka prijava na Kutiju šibica. I eto baš ove godine bez mnogo pompe uveden je odvojeni dio Kutije koji će se igrati po čistim futsal pravilima. Još više raduje ova vijest ako se zna da će seniorsko natjecanje pored broja igrača i lopte igrati se također po futsal pravilima. Na taj način je Kutija šibica se KONAČNO počela transformirati iz starog mastodonta u moderni turnir koji će zasigurno jedan dan postati prestižno futsal natjecanje. No prelazak neće zasigurno biti lagan i za uspješnu transformaciju trebati će mnogo truda, znanja i mudrosti no za razliku od stare Kutije ova nova ima šansu za budućnošću što stara Kutija zasigurno nije imala.

Odlazak Zorana Aplenca bio je i svojevrsni oproštaj od jedne ere igranja dvoranskog nogometa, a ta era je u Zagrebu i okolici pa i u cijeloj Hrvatskoj jednostavno trajala predugo. Prelazak iz “hakla” do ekipe na amaterskim natjecanjima pa zatim natjecanje u nižim ligama i konačno 1.HMNL i reprezentacije jedini je proces koji će na duge staze davati realnu nadu da ćemo uhvatiti priključak sa zemljama koje su tu transformaciju napravile davno prije. Na žalost činjenica da imamo jednu od najduljih tradicija igranja malog nogometa pretvorila se u uteg kojeg se sada tako sporo i bolno rješavamo. Naša prednost koja nas je dovela bila u sami vrh 90ih postala je mač sa dvije oštrice koji nas sada reže na komadiće beznačajnih turnira i liga kojima je jedini smisao osobno profiterstvo organizatora.

Torcida kup i sve što se dešavalo ovo ljeto pokazalo je kako neki ljudi u futsalu grubo griješe antagonizirajući javnost prema fustalu umjesto upravo suprotno da prikazuju futsal kao logični smjer razvoja sporta što to futsal jest. Na drugu stranu pozivanje na pravila igre i sl. jasno ističe neke ljude u organizacijama tih liga i turnira kao ljude bez vizije i s premalo interesa za sport od kojeg tako lijepo profitiraju.

Kutija pokazuje da smo naučili lekciju i zahvaljujući novom vodstvu turnira te ljudima u i oko Komisije za mali nogomet konačno radimo velike korake naprijed. Organiziranje dijela Kutije po futsal pravilima nije idealno nego kompromisno riješenje no to je također i realno riješenje. Futsal pravila će od svih regija u Hrvatskoj u Zagrebu i okolici biti najteže uvesti iz razloga što upravo tu je duboko ukorijenjena tradicija igrača 5icom i po raznima pravilima iz nama nepoznatih pravilnika. Futsal liga u Sesvetama je dokaz da se i tu stvari mijenjaju no u doba kada je u Dalmaciji 5ica praktično izbačena iz uporabe u dvoranama u Zagrebu je odlazak u daleke Sesvete jedini način da igrate futsal ligu. Kutija po futsal pravilima neće to promijeniti preko noći no veliki dio ljubitelja malog nogometa po prvi puta će biti upoznat sa fustalom i pravilima fustala i to preko medija koji toliko vole, a to je Kutija šibica.

Prenosimo uvod sa stranica Kutije šibica 2011:

Poštovani ljubitelji i prijatelji malog nogometa, dragi posjetitelji, 

Nakon prošlogodišnjeg 40. jubilarnog izdanja pred nama je još jedno izdanje malonogometnog turnira „Kutija šibica 2011“. Po 41. put okupiti ćemo se kako bismo uživali u nadmetanju malonogometnih ekipa u jedinstvenom sportskom ozračju.

Kutija šibica, poznati zagrebački brend, svojim značajem i pozitivnom energijom još jednom okuplja ljubitelje ovoga sporta, te i ove godine s radošću očekujemo da će se iznjedriti neka nova imena, bravure i izazovi. Kao i svih ovih godina, nedvojbeno je da će i ovogodišnji turnir biti natjecateljski uzbudljiv, gledateljski zanimljiv i bogat nagradama. 

Ovaj turnir nastao je davne 1971. godine. Ono po čemu je „Kutija“ posebna je da je spojila sve generacije, sve haklere, heroje svojih ulica i kvartova i njihove prijatelje koji su u međuvremenu odrasli zajedno s turnirom, postali profesionalni igrači, reprezentativci, igrači velikih europskih klubova, ali su uvijek voljeli i nisu zaboravili „Kutiju“. 

Osoba bez koje ovaj turnir ove godine neće biti isti, jer je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu, zadužio sve generacije, ali ujedno nam i ostavio veliku količinu sportskoga znanja, je „Dobri duh Kutije šibica“ – Zoran Aplenc. Zoran nam je svima bio dragi prijatelj, bio je čovjek izrazite širine i dobrote, iskričave inteligencije i britkoga jezika. O sportu je znao iznimno mnogo, a o malom nogometu, svojoj najvećoj ljubavi, znao je sve. Bio je hodajuća malonogometna enciklopedija. Pod njim je Kutija šibica 1985., dohvatila jedinstveni rekord, kad je na turniru zaigralo 648 momčadi. Beskrajno smo mu zahvalni na svemu što je učinio za ovaj turnir, na svim iskustvima i sigurni smo da kada i ove godine lopta krene s centra i sudac označi zviždukom početak natjecanja, svi ćemo se sjetiti jedinstvenog Zorana.

Ova godina posebna je i po tome da se uvodi i dodatni turnir prema futsal pravilima, što dodatno daje na atraktivnosti svim gledateljima i posjetiteljima.

Zahvaljujemo vam svima koji ste prošle godine zapalili atmosferu u Domu sportova, te vas sve pozivamo na 41. izdanje ovog turnira, pomognite nam u očuvanju tradicije i svih posebnosti turnira, te njegovom napretku na svim razinama. Poštujući prošlost i cijeneći sadašnjost „Kutije“, zahvaljujemo se njezinim osnivačima i okrećemo se budućnosti jer tradiciju „Kutije“ moramo usaditi i mladima koji dolaze iza nas.

 

Predsjednik Organizacijskog odbora

41. malonogometni turnir Kutije Šibica 2011.

Ivo Erić

Naravno potičemo sve naše čitatelja na prijavu za futsal turnir Kutije šibica pa vam tako donosimo i prijavu za ovaj dio turnira:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Organizator je radi rasporeda uveo “prljavu igru” pa se tako utakmice igraju 2×25 minuta bez zaustavljanja vremena, a od četvrtzavršnice utakmice se igraju 2x15min „čiste igre“. Ostala pravila su futsal što možete provjeriti u propozicijama  turnira koje vam donosimo u cijelosti:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Naravno na kraju treba reći da u svjetlu nove činjenice da Kutija ipak ide pravim smjerom tako ćemo i mi prestati bojkotirati ovaj turnir te ćemo ove godine pratiti natjecanje putem našeg i vašeg portala.

O nama Ivica Ojvan

avatar
Osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

UEFA odlučila: Futsal Liga prvaka u nokaut-formatu!

Nakon što smo danas objavili da UEFA nakon odgode ždrijeba razmatra mogućnosti promjene formata natjecanja …

UEFA Futsal Liga prvaka | Još jednom odgođen ždrijeb…

Krovna europska nogometna organizacija još je jednom odgodila ždrijeb “UEFA Futsal Lige prvaka”! Epilog je …