Lupu ponosan na Rumunjski pedigre

Euro 2012.

Robert Lupu obećaje da će “Rumunjska ići do kraja u Hrvatskoj”, dok njegova momčad pokušava pokazati svoje iskustvo i stil na svojem drugom europskom prvenstvu, na koje su se prvi puta kvalificirali 2007. godine.

Robert Lupu je jedan od stožernih igrača koji je bio u Rumunjskoj futsal momčadi sve od kada je osnovana u 2003. godini, a sada je spreman na svoj, i njihov, drugi veliki turnir. Kvalificirajući se, i igrajući impresivno na UEFA Futsal Euru 2007., Sito Riverina momčad otvara prvenstvo 2012. protiv domaćina Hrvatske 31. siječnja u Splitu, a 29-godišnji Lupu je razgovarao sa UEFa.com oko prednosti svoje momčadi i njihovih očekivanja.

UEFA.com: Rumunjska je momčad tek oformljena u 2003. godini; jeste li iznenađeni koliko ste dogurali od tada?

Robert Lupu: Ne, uopće ne. Čak bih rekao da smo trebali biti rangirani više nego smo to danas. Naši igrači imaju sve potrebne sposobnosti, kao što smo i pokazali 2009. godine kada smo završili treći na Grand Prixu u Brazilu. Nitko ne može osporiti veliki doprinos našeg bivšeg izbornika,  Zoltána Jakaba, sa kojim smo postigli naše prošle uspjehe.

UEFA.com: Rumunjska se kvalificirala u završnicu 2007. sa većinom igrača koji su u sadašnjoj momčadi. Hoće li to iskustvo pomoći?

Lupu: To može imati samo pozitivan utjecaj. Imamo nekoliko novih igrača, ali osnova reprezentacije su stožerni igrači, koji su u momčadi od njenog početka. Nažalost, nemamo toliko velik izbor igrača na raspologanju za odabir. Neki igraju u inozemstvu, također ima i klubova koji su ugašeni i čiji igrači nisu mogli pronaći nove momčadi, tako da su završili sa igranjem futsala uopće. Uz takvu situaciju, treneri su primorani  koristiti iste starije igrače ali mi smo naviknuti igrati zajedno. Također je dobro da je izbornik Sito Rivera radio skupa sa nama  u Târgu Mureşu, tako da se svi, kao momčad, poznajemo. U suprotnome, bilo bi malo teže razumijeti jedan drugoga.

UEFA.com: Možete li ovaj puta proći grupu?

Lupu: Kao što sam rekao, ja sam uvjeren da možemo. Naravno, ova grupa je iznimno teška. Hrvatska je postala sila na ovom nivou natjecanja i samo smo ih jednom uspjeli pobijediti na njihovom terenu, u prijateljskoj utakmici, i to samo zato jer smo odigrali perfektno, kao što se futsal i mora igrati. Česi su se redovno kvalificirali na europska prvenstva i FIFA Futsal World Cup natjecanja, ali u Hrvatsku idemo sa ciljem četvrtfinala. Svjesni smo da smo trećepostavljena momčad, ali u potpunosti nebismo bili zadovoljni sa trećim mjestom u skupini.

UEFA.com: Koje je Rumunjsko najjače oružje?

Lupu: Naša timska igra. Najviše momčadi igra direktnu igru bez puno obazirnja na kombinatoriku i dodavanja. Naša je glavna filozofija posjed lopte i ponovljena dodavanja. Iz mojeg kuta gledanja, moderni futsal znači posjed lopte, dominaciju nad suparnikom kroz kombinatoriku, dodavanja i kontranapade.

UEFA.com: Da li se radujete susresti sa domaćinom? To bi trebala biti užarena atmosfera…

Lupu: Znam da će biti 10,000 hrvata u gledalištu, ali budite sigurni da će tamo također biti i nekoliko stotina rumunja, koji su također bučni. Obožavamo igrati pred puno gledatelja. Naviknuti smo igrati u punim dvoranama u Rumunjskoj ali  u Hrvatskoj ćemo imati samo dio navijača, što je donekle različito. Jedino je u susretima takve ‘neprijateljskog’ ambijenta moguće ispoljiti kvalitetu igrača. Ukoliko ne možete podnijeti takav pritisak, niste zaslužili igrati na takvom natjecanju. Stvarno se radujemo igranju.

UEFA.com: Obzirom na starost pojedinih igrača Rumunjske, provlači li se misao  da je ovo zadnja prilika ove momčadi da osvoji trofej prije nego li se umirovi?

Lupu: Uopće ne. Igrači koji vode zdrav život i treniraju dobro mogu igrati čak i sa 35 godina. Kada sam imao 27, igrao sam u Španjolskoj sa igračima starijima od 30 godina i imao sam problema pratiti ih. Iz tog razloga mislim da smo u mogućnosti igrati na barem još jednoj završnici EURA i World Cupa. No, to ne znači da ćemo se štediti. Dati ćemo sve od sebe u Hrvatskoj.

 

Tekst uefa.com, foto © Sportsfile

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

BELGIJA | Halle-Gooik našeg Jelovčića 100%-tan na otvaranju sezone!

Nakon što je drugi dio prošle sezone proveo na posudbi u aktualnom prvaku Hrvatske, omiškom …

EURO 2022. | Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba!

Od 19. siječnja do 6. veljače u Nizozemskoj će se održati Europsko prvenstvo, prvo izdanje …