Slučaj ‘Divlji turniri’ | Prijavljen i Šparavec

Svakog dana saznajemo sve više informacija o slučaju ‘divlji turniri’ kako su popularno dobili imena raznim portalima hrvatske web sfere. Kao što ste već mogli vidjeti na našem portalu, Disciplinskoj komisiji HNS-a prijavljeno je pet sudaca, a kako danas saznajemo i Ivica Šparavec. Priča dobiva novu dimenziju kada se zna da je on jedan od članova koji će glasati pri izboru novog vodstva HNS-a, a kao ‘Markovićev’ čovjek, u slučaju suspenzije njegov glas neće vrijediti.
Upitan za komentar, Zorislav Srebrić je rekao koliko je odluka HNS-a iz 2005., njegovim riječima, elastična, na što se vaš novinar i potpisnik ovog članka samo nasmijao i zaključio da će biti dovoljno elastična da se gore navedenim ljudima omogući izbjegavanje suspenzija.
U članku preuzetom s portala www.index.hr, koji u nastavku u cijelosti prenosimo iznosi se još nekoliko zanimljivih činjenica, a ostale komentare ostavit ćemo vama.

KOMISIJA za provedbu odluke Izvršnog odbora HNS-a o organiziranju malonogometnih turnira prijavila je Disciplinskoj komisiji petoricu nogometnih i malonogometnih sudaca zbog suđenja na “Kutiji šibica”.

Petorici HNS-ovih sudaca prijeti suspenzija na određeno vrijeme zbog toga što su sudili utakmice malonogometnog turnira koji nema dozvolu Komisije za futsal.

Kao što smo već pisali, u Hrvatskoj se godinama organiziraju “divlji” malonogometni turniri koji krše međunarodna i HNS-ova pravila futsala i malog nogometa, na turnirima se okreće velik novac od kojeg niti jedna kuna ne odlazi za razvoj tog sporta. Zbog kršenja Uefinih i Fifinih pravila i kršenja odluke IO HNS-a iz 2005. godine na takvim turnirima ne smiju sudjelovati klubovi, igrači i suci koji su registrirani za HNS. U suprotnom im prijeti novčana ili kazna suspenzije.

Šparavec će izbjeći kaznu da može glasati za Markovića?

Za komentar smo upitali glavnog tajnika Saveza Zorislava Srebrića no on kaže kako je Komisija za futsal odlučila od proljeća, točnije 1. ožujka, u potpunosti provoditi pravila futsala, a do tada je još uvijek dopušteno pravilo 5+1 igrač u momčadi.

“Ne znam, moram najprije vidjeti o čemu se točno radi. Nisam siguran koliko odluka IO HNS-a iz 2005. dopušta elastičniju primjenu”, rekao nam je Srebrić i dodao kako bi bilo najbolje pustiti sve do proljeća, pa će onda sve biti jednostavnije riješiti novim pravilima.

Srebrić nije želio komentirati prijavu protiv Ivice Šparavca, tajnika Zagrebačkog nogometnog saveza, koji je potpisao dozvolu za održavanje “Kutije šibica”. Zanimljivo, Šparavec sjedi i u skupštini NK Dinama, ali i Skupštini HNS-a koja bi u prosincu trebala odlučiti o novom predsjedniku Saveza. Disciplinska komisija tek treba odlučiti o kazni za Šparavca koji u slučaju suspenzije neće imati pravo glasa na Izbornoj skupštini 17. prosinca.

Šparavec lagao: Suci nisu znali da ne smiju suditi

Iz svjedočanstva dvojice sudaca saznali smo da je grijeh gospodina Šparavca još veći nego što se čini. Nakon što su suci obaviješteni o prijavama protiv njih obratili su se Šparavcu koji im je rekao da se ne obaziru na prijave nego da nastave suditi bez straha od kazni. Naravno, Šparavec kao tajnik ZNS-a nema nikakve veze s odlukom o kaznama, nego to radi disciplinska komisija HNS-a.

Suci su se onda obratili predsjedniku zbora sudaca ZNS-a Poljaku koji ih je pak uvjeravao kako suci velikog nogometa ne mogu biti kažnjeni, no pravilo se odnosi na sve suce i igrače pod krovom HNS-a.

Za razliku od njih, Ivan Košutić, u HNS-u zadužen za sudačke poslove, ogradio se od “Kutije šibica” i rekao da nikome nije dao dozvolu za suđenje na tom turniru.

O nama Filip Andabaka

avatar

Moglo bi vas zanimati

Trofej CROfutsal | Brojni mediji podržali naš izbor za najboljeg igrača Hrvatske

Prošlotjednim proglašenjem okončan je izbor za najboljeg igrača Hrvatske u 2020. godini! U najneizvijesnijem izboru …

VIDEO | Žarko Luketin u Crofutsal podcastu

Kao što smo i najavili na našim stranicama, jučer smo nastavili snimanje našeg podcasta . …