Španjolska kreće po novi naslov

Venancio López želi četiri u nizu za Španjolsku

José Venancio López je ostavio dojam uvjerenosti dok se osvrnuo na Španjolsku i nadmetanje za četvrti uzastopni europski futsal naslov, iako nije podcijenio suparnike u grupi Sloveniju i Ukrajinu.

Venancio López wants four in a row for Spain
José Venancio López stoji iza europskih naslova 2007. i 2010.

Španjolska započinje svoj put prema četvrtom uzastopnom UEFA Futsal EURO naslovu- trećem pod izbornikom José Venancio Lópezom – protiv Slovenije u Zagrebu 31. siječnja. Venancio López je razgovarao sa UEFA.com o njihovim suparnicima u Grupi B i osvrnuo se na izazov održavanja španjolske premoći.

UEFA.com: Što mislite o vašim suparnicima Sloveniji i Ukrajini?

José Venancio López: Dakle, jasno je da smo favoriti grupe, i da moramo dosegnuti četvrtfinale što je naš prvi cilj, i glavni cilj je ponovo postati prvacima Europe. Naš cilje je pokušati biti europskim prvacima četvrti put uzastopno, što bi bilo za povijesne udžbenike.  No, također je istina da moramo zadatke moramo uzimati jedan po jedan, stoga se prvo moramo kvalificirati u četvrtfinale.

Iako je to u ovoj grupi moguće, morate uzeti u obzir da Ukrajina ima pregršt iskustva. Igrali su na svim prethodnim završnicama, i bili u finalu dvaput. Njeguju stil igre koji je vrlo uspješan i opasni su u kontri. To je razlog zašto moramo biti posebno pozorni u utakmici protiv Ukrajine, inače bismo mogli imati velikih problema kvalificirati se.

Slovenija bi trebala biti jednostavniji suparnik, ali niti slučajno neće biti lako. Otežali su Italiji u kvalifikacijama, izgubili su tek sa 2:0 uz dosta prilika. Mislim da je njihova momčad u kontinuiranom napredovanju zadnjih godina. Jasno je da su na natjecanju ovoga ranga moguće pogreške u svakoj utakmici stoga znamo da će biti jako teško.

UEFA.com: Koliko vam je važno da još uvijek imate iskusne igrače poput Kikea i Luis Amadoa?

Venancio López: Pa, mislim da su to igrači prepuni iskustva te da donose prevagu u momčad. No, ipako moramo staviti naglasak na kolektiv, momčad, grupu kao cijelinu, i u tome je ključ. Također imamo druge igrače kojima raste iskustvo i koji su imali svoj udio međunarodnih utakmica, poput Torrasa, Fernandaoa, također i mladih igrača koji su nam se nedavno priključili, a imaju puno talenta. Nadam se da će i oni imati važnu ulogu na ovom europskom prvenstvu.

UEFA.com: Što Španjolsku čini toliko snažnom?

Venancio López: Mislim da je to rad koji se ulaže u mlade kategorije. To je vrlo važno. Drugi važan aspekt je visoki standard španjolskih sudaca.

UEFA.com: Vidite li vezu između uspjeha Španjolske nogometne i futsal momčadi?

Venancio López: Da, osnovno veza je razvoj, jer mnogi igrači, koji kasnije igraju futsal ili nogomet, počinju igrajući futsal. Također i mislim da znanja koja steknete u futsalu najviše odgovaraju igračima mlađih dobnih skupina.

UEFA.com: Tko će biti najveći suparnici Španjolske u Hrvatskoj?

Venancio López: Pa, mislim da su Portugal, Italija i Rusija favoriti protiv Španjolske. Također je moguće da vidimo poneko iznenađenje. Kao na zadnjem prvenstvu kada su Azerbajdžan i Češka Republika dosegnuli polufinale, i gdje su bili iznenađenje. To je moguće i na ovom turniru također.

UEFA.com: Što mislite o domaćinima, Hrvatskoj?

Venancio López: Fantastično, sve najbolje. Mislim da govorimo o turniru sa najboljom infrastrukturom, sa dva stadiona koji su spektakularni. Stoga ćemo se truditi napraviti pravi spektakl u tim gradovima, ne bi li postigli važan cilj, a to je da ljudi prepoznaju futsal.

 

Tekst Nuno Tavares, Foto Fedja Krvavac / UEFA.com

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

BELGIJA | Halle-Gooik našeg Jelovčića 100%-tan na otvaranju sezone!

Nakon što je drugi dio prošle sezone proveo na posudbi u aktualnom prvaku Hrvatske, omiškom …

EURO 2022. | Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba!

Od 19. siječnja do 6. veljače u Nizozemskoj će se održati Europsko prvenstvo, prvo izdanje …