Fabet kladionica

STRUČNO OKO | Kujtim Morina o neuspjehu reprezentacije na EURO-u

Prošlo je gotovo tjedan dana od bolnog poraza Hrvatske od Slovačke koji je ujedno označio kraj Europskog prvenstva za našu reprezentaciju. Plasman u četvrtfinale koji je zacrtan kao primarni cilj nije ostvaren, a igra koju je naša reprezentacija prikazala u Nizozemskoj ispod je očekivanja. Zašto smo na EURO-u gledali blijedu Hrvatsku i kako dalje, pitanja su na koja nam je odgovor pokušao dati Kujtim Morina.

Kako komentiraš igru i ostvarene rezultate Hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj?

Nakon odličnih ostvarenih rezultata u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo nisam zadovoljan rezultatima i igrom naše reprezentacije u Nizozemskoj. Smatram da smo dobili skupinu po mjeri i nadao sam se da ćemo se sa Rusima pošteno potući za prvo mjesto, ali na kraju završili smo na trećem mjestu u skupini što smatram neuspijehom. Već u prvoj utakmici gdje smo ostvarili pobijedu od 3:1 zahvaljujući dobrom prvom dijelu, Poljaci su nam napravili puno problema, a činjenica da je Žarko Luketin bio najbolji pojedinac utakmice pokazuje da su nam stvorili puno šansi. U drugom dijelu Poljaci su nas držali u našoj polovici što vjerujem da nije bio dogovor izbornika Mavrovića i igrača. U drugoj utakmici reprezentacija Rusije nas je nadigrala u svim segementima igre, te je naša reprezentacija izledala dosta inferiornije u odnosu na Ruse. Nekako sam bio mišljenja da ćemo protiv Rusa odigrati i našu najbolju utakmicu, jer smo u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo odigrali dva odlična susreta u Osijeku i Dubrovniku. Međutim Rusi su bili puno brži, pokretljiviji i dobivali su duele iz kojih bi stvarali prilike. Nismo imali odgovor na njihovu igru, smatram da smo stvorili vrlo mali broj prilika jer su nas Rusi držali presingom daleko od gola. Najviše me pogodila treća utakmica sa Slovačkom gdje nam je odgovarao i neodlučeni rezultat. Iako smo dominirali u prvom dijelu utakmice i stvorili dosta šansi, dopustili smo Slovacima da lošom igrom u fazi obrane i lošim taktičkim postavljanjem dođu do dva lagana pogotka koji su njima dali samopouzdanje i dodatnu energiju. U drugom dijelu presjekao nas je treći pogodak i dobio sam dojam da igrači nisu vjerovali da se možemo vratiti, te su ulazili u nove greške koje su Slovaci kažnjavali pogotcima. Na kraju smo igrom s golmanom-igračem uspjeli tek smanjiti visoko vodstvo Slovaka.

Uoči početka natjecanja plasman u četvrtfinale zacrtan je kao realan cilj. Što je razlog zašto je Hrvatska podbacila?

Nakon dugo godina Hrvatska je bila na velikom natjecanju, a utakmice reprezentacije smo imali prilike gledati na državnoj televiziji. Hrvatsku je zahvatila futsal groznica i jako mi je žao da je izostalo četvrtfinale. Razloge podbačaja najviše treba tražiti prije svega u lošoj igri u fazi obrane i disciplini. Obrana nam je bila propusna i protivnicima smo dozvoljavali da nam stvaraju puno prilika. Hrvatska je primila 10 pogodaka u tri utakmice što znači da u prosjeku prima 3,33 gola što je na takvom velikom natjecanju veliki hendikep. Sve ozbiljne reprezentacije veliki naglasak posvećuju tom segemntu igre. Dojma sam da smo se više orijentirali na napad i nismo bili disciplinirani u obrani, a to se vidjelo kod primljenih pogodaka sa Rusima i Slovacima. Suvremeni futsal traži veliku količinu trke, puno kretnje, a mi nismo nekako najbolje odgovorili tim zahtjevima. U našoj momčadi imamo puno igrača koji se kreću samo kad imaju loptu. Premalo smo se kretali bez lopte i na taj način otvarali prostor jedni drugima. U našoj reprezentaciji po tom pitanju se najviše ističu Vedran Matošević i Kristijan Postružin, a kad smo ostali bez Matoševića to se još više osjetilo. Pokušao ga je nadomjestiti Jurlina, ali on nije taj profil igrača, iako je Jurlina svaku minutu koju je odigrao vrlo dobro iskoristio i predstavio se u dobrom svijetlu. Fizičko stanje igrača mislim da nije bilo najbolje. Mnogi igrači su svoje zadnje prvenstvene utakmice odigrali u ranom prosincu i od tada velika većina igrača nije bila u natjecateljskom ritmu. Taj segment igre se dosta osjetio u drugim dijelovima sa Poljacima i Slovacima gdje nismo imali svježinu. Stožerni igrači Franco Jelovčić, Dario Marinović, Tihomir Novak, Josip Suton pa i Žarko Luketin nisu dali doprinos koji se od njih očekuje. Nisu bili razigrani, opasni za protivnička vrata kako je bio slučaj u prijašnjim utakmicama reprezentacije. Možda je meni lako govoriti međutim ne znam da li je bilo najbolje staviti u četvorku Marinovića, Jelovčića, Novaka i Matoševića. Dario, Franco i Tiho su indvidualno jaki igrači koji vole imati loptu kod sebe i malo se kreću bez lopte, te su na neki način zatvarali jedni druge. Više bih preferirao da oni igraju zajedno u nekim dijelovima utakmice. S tom četvorkom smo imali posjed lopte, ali ne toliko opasan za protivnička vrata…

Kujtim Morina: “U Makarsku dolazimo s jasnim ciljem!” – CROfutsal

Da li su možda očekivanja od ove generacije prevelika? Nakon neuspjeha protiv Francuske u kvalifikacijama za EP, te poraza od Češke u kvalifikacijama za SP, dogodio se i ovaj poraz od Slovačke. Previše da bi bilo slučajno…?

Ovu generaciju igrača iznimno cijenim i smatram da su jedni od najboljih igrača u hrvatskom futsalu. S velikom većinom njih sam bio i suigrač ili sam im bio trener, te smo zajedno ostvarili mnoge klupske uspjehe. Mnogi vodeći igrači reprezentacije imaju zavidne klupske karijere, prije svega Dario Marinović, Franco Jelovčić, Tihomir Novak i Josip Suton. Uspjehe ili neuspjehe ove generacije podijelio bih u dva dijela: prvi dio kada su nam donijeli mnoge uspjehe, četvrto mjesto na EURO-u u Hrvatskoj, četvrtfinale u Belgiji, te nastup na Europskom prvenstvu u Beogradu. Nakon toga slijedilo je neuspješno vrijeme ne plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji, Europsko prvenstvo u Sloveniji i Svjetsko prvenstvo u Litvi. Svi mi bismo željeli da Hrvatska ostvari najbolje moguće rezultate. Mislim da nam ovi rezultati ukazuju da moramo promijeniti razmišljanje i karakter ekipe. Mislim da svi trebamo, a posebno igrači biti ponizni i ponovno pokazati onu energiju koju smo imali 2012. i 2014. i prije svega biti željni dokazivanja pred svim protivnicima kako se oni zvali. Skloni smo misliti da smo bolji od ovih ili onih reprezentacija i vrlo često se dogodi da izgubimo od tih reprezentacija. To smo se uvjerili na primjerima Francuske, puno puta Češke i zadnje protiv Slovačke. Svoju kvalitetu isključivo moramo pokazati na terenu koji je jedino mjerilo. Osobno smatram da i dalje imamo kvalitetnu reprezentaciju, imamo sve više igrača koji igraju inozemne lige, imamo kvalitetnu ligu i sve bolji rad s mladima.

Kako dalje? Da li je vrijeme za nekim radikalnijim promjenama u momčadi?

Mislim da sam dosta naveo u prethodnom odgoovoru. Potrebno je napraviti detaljnu analizu,
a vjerojatno će nam kroz neko vrijeme biti potrebno i pomlađivanje reprezentacije, ali to se treba
učiniti pažljivo i promišljeno.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

LNFS | Marinović ponovno strijelac, Cartageni samo bod!

Odigrani su susreti 28. kola španjolske lige, a Barcelona je pobjedom kod Ribere Navarre (2:8) …

Liga za popunu 1.HMNL | Raspored i delegiranje 6. kola

Pred nama je završni čin Lige za popunu 1.HMNL. U nedjelju su na rasporedu susreti …