Ukrajina želi medalju

Lysenchuk cilja na Ukrajinsku medalju

Izbornik Gennadiy Lysenchuk, koji je vodio Ukrainu do srebra na Futsal Euru 2001 i 2003, za UEFA.com je rekao da je odlučan ponovo dosegnuti mjesto na podiju u Hrvatskoj.

Gennadiy Lysenchuk je na čelu Ukrajine već dva desetljeća

Gennadiy Lysenchuk je postavio je Ukrajinsku momčad na početku 1990-ih, a ona je pod njegovim vodstvom postala redoviti sudionik velikih natjecanja, najznačajnije druga 2001. i 2003. godine na UEFA Futsal Euru. Od tada je pod ovim iskusnim trenerom stasala nova generacija. Dok u skupini B, zajedno sa europskim prvacima Španjolskom i Slovenijom, dočekuju ovogodišnju završnicu u Hrvatskoj, Lysenchuk je razgovarao sa UEFA.com o njihovim očekivanjima o ponovnom mjestu na podiju.

UEFA.com: Koja su vaša očekivanja u susretima sa Španjolskom i Slovenijom?

Gennadiy Lysenchuk: Vjerujem, prije svega, da najjačih 12 momčadi u Europi igra na ovome prvenstvu, stoga nema lakog protivnika. Naravno, Španjolska je vrhunska momčad, višestruki prvaci Europe i svijeta. Oni su najteži protivnik. Što se pak Slovenije tiče, smatram da smo na istoj razini. Slovenija je ambiciozna, mlada momčad koja želi pokazati za što su sposobni; nikada nisu postigli velik rezultat. Mi želimo ponovo osvojiti medalju nakon dugog vremenskog perioda, i odlazimo u Hrvatsku sa tim ciljem. Stoga ćemo učiniti sve kako bi osvojili skupinu i vodili bitku do samoga kraja.

UEFA.com: Koliko biste rekli da je stil vaše momčadi evoluirao proteklih godina?

Lysenchuk: Tradicionalno, naviknuti smo igrati obranu, truditi se biti snažni u obrani i kroz kontranapade tražiti priliku za postizanje zgoditka. Danas više gledamo na taktiku. Vrlo smo dobri u presingu nad suparničkom momčadi; kada je to potrebno, možemo se vrlo dobro braniti; također smo jaki u odigravanju akcija.

UEFA.com: Vidjeli smo nove igrače u Ukrajini na zadnjih par turnira. Koje ćemo trebati posebno pratiti u Hrvatskoj?

Lysenchuk: Da, priključili smo mladiće u našu momčad. Imamo darovite igrače tipa devetnaestogodišnjaka Petra Shoturma, za kojeg sam dvije godine nastojao da zaigra za reprezentaciju. Nadam se da će ostaviti dobar dojam na turniru- mogao bi biti iznenađenje. Mislim da će biti najmlađi igrač na Europskom prvenstvu.

UEFA.com: Bili ste na mnogim od ovih turnira. Da li vam je drago vidjeti nove reprezentacije tipa Turske kako igraju protiv već iskusnih momčadi tipa Ukrajine ili Španjolske?

Lysenchuk: Sa Turskom smo bili u istoj kvalifikacijskoj skupini, koja je igrana u Kharivu u Ukrajini. Ostvarili smo impresivnu pobjedu, no oni su odigrali vrlo dobro protiv svojih preostalih suparnika- Belgije i Mađarske- i moram priznati da je Turska ostavila vrlo dobar dojam o sebi. Bez obzira na jaku grupu sa Italijom i Rusijom u Hrvatskoj, oni se neće predati bez borbe. Oni znaju igrati i, uzmemo li Tursku kao primjer, upoznat ćemo još mladih momčadi koje će također pokazati koliko mogu.

UEFA.com: Za kraj, koji su vaši ciljevi za Ukrajinu na ovome prvenstvu? Koliko daleko mislite da možete dogurati?

Lysenchuk: Smatram da ćemo dosegnuti polufinale i osvojiti jednu od medalja. Naravno, željeli bismo osvojiti zlato. Srebro smo osvojili već dvaput, no to je bilo davno, 2001. u Rusiji i 2003. u Italiji. Nikada nismo osvojili broncu. Stoga bismo na bilo koju od medalja bili ponosni.

 

Tekst Paul Saffer/uefa.com, foto uefa.com

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

BELGIJA | Halle-Gooik našeg Jelovčića 100%-tan na otvaranju sezone!

Nakon što je drugi dio prošle sezone proveo na posudbi u aktualnom prvaku Hrvatske, omiškom …

EURO 2022. | Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini ždrijeba!

Od 19. siječnja do 6. veljače u Nizozemskoj će se održati Europsko prvenstvo, prvo izdanje …