Zašto je smijenjen Ivo Zoković?

Zašto je Ivo Zoković smijenjen s mjesta člana Komisije za mali nogomet? Pitanje je to koje se možda i najčešće postavljalo tijekom današnjeg dana. Izvršno odbor HNS-a razriješio je dužnosti Ivu Zokovića, te Milana Martulaša i Alojzija Šuprahu. No dok je smjena Martulaša i Šuprahe prošla bez pompe, smjena Ive Zokovića izazvala je burne reakcije, te ostaje misteriozna i za mnoge neobjašnjiva.
Čovjek koji je svoj život posvetio futsalu i ostavio neizbrisiv trag u našem futsalu smijenjen je bez konkretnog objašnjenja. Ujutro smo nazvali samog Zokovića koji je vidno potresen i razočaran ovakvim razvojem događaja teško pronalazio prave riječi kojima bi objasnio što se dogodilo. Na našu molbu za izjavom Zoković je zatražio “time-out” i objasnio kako će klub izići u javnost sa službenim priopćenjem.
Danas je smjena Ive Zokovića postla pravi hit na društvenim mrežama. Facebook-statusi podrške i članci s drugih medija o ovom događaju objavljuju se munjevitom brzinom. Veliku podršku Zokoviću pružio je zagrebački rival Nacional koji je prvi pokrenuo facebook-revoluciju i potporu Zokoviću.
Nekoliko je razloga koji se navode kao razlozi Zokovićeve smjene. Mnogi mediji ističu kako je Ivo Zoković cijeli klub (Split Tommy) učlanio u HNK Hajduk, te se time našao na meti HNS-a, jer Hajduk otvoreno zagovara borbu porotiv vodstva HNS-a. Iz Nacionala su tako najavili kako će se cijeli klub slijedećeg tjedna učlaniti u HNK Hajduk, u znak potpore Zokoviću i borbi protiv nepravde, te da čekaju na udar iz HNS-a prema njihovom klubu. No iz Nacionala su na facebooku objavili i kako je Ivo Zoković smjenjen na inzistiranje izbornika Mate Stankovića i to zbog privatnog sukoba jer mu je Ivo Zoković uručio otkaz dok je bio trener Split Tommya. Nije tajna da izbornik Stanković nije u dobrim odnosima sa Zokovićem, no zar je izbornik toliko moćan i utjecajan prema Izvršnom odboru HNS-a da može smijeniti Zokovića…? Burne reakcije na društvenim mrežama ne mogu proći nezapaženo, te se još uvijek čeka na obrazloženje iz HNS-a. Do tada, prenosimo Vam službeno priopćenje MNK Split Tommy objavljeno putem njihove službene internet-stranice:

Slučaj Ivo Zoković

Danas smo kao klub ostali zatečeni viješću o smjeni našeg predsjednika Ive Zokovića iz Komisije za mali nogomet i nogomet na pijesku. Izvršni odbor HNS-a smijenio je gosp. Zokovića pod objašnjenjem da “ne radi svoj posao”.
Naravno, u današnjem svijetu normalno je i sasvim legitimno da netko bude smijenjen, ali FC Split Tommy kao klub mora reagirati na opasnu primjedbu razloga smjene u vidu “ne radi svoj posao”.

Koliku dozu drskosti i bahatosti treba imati da za čovjeka koji je na svojim leđima 31 godinu iznio klub i koji je od njega napravio najtrofejniji hrvatski klub (8 nacionalnih prvenstava, 8 kupova, 2 puta 3. mjesto u Europi), netko kao razlog navede da “ne radi svoj posao”.

Jako nas je zasmetala konstatacija “ne radi svoj posao” jer rad našeg predsjednika koji ostaje iza njega na svakoj od funkcija (a vjerujte, bio je na mnogo njih) predstavlja neoborive činjenice.

– Ivo Zoković bio je među osnivačima Hrvatske futsal reprezentacije, a 1993.g išao je u Italiju kupiti odijela i bio jedini sponzor kako bi dostojanstveno predstavili Hrvatsku. Hrvatskoj studentskoj reprezentaciji financirao je i put u Finsku.
Današnjem izborniku Mati Stankoviću kao izbjeglici iz ratom napadnutog Dubrovnika omogućio kroz rad u klubu ugled i ime koje danas uživa, a da ne govorimo o broju reprezentativaca koje je kroz klub afirmirao. Naravno, neki su to sve zaboravili, a kako i ne bi, nije to bilo jučer.

– Kao Predsjednik Udruge klubova 1.HMNL, gosp.Zoković osigurao prvoligašima TV prijenos na SPTV, osigurao 20 Select lopti godišnje za svaki klub, oslobodio klubove taksi za službene osobe te mnoge druge stvari.
Zanimljivo je bilo pročitati danas i izjavu legendarnog kapetana Nacionala Koraba Morine na ovu temu:
“Zatečen sam. Zoković je puno napravio za futsal, oslobodio je klubove taksi za službene osobe, radio je na ujedinjenju svih klubova…Ne mogu vjerovati da je smijenjen, Ne znam razloge, znam samo da je jako dobro vodio savez”.

– Što reći kada Komisija gosp. Zokoviću preda zadatak da organizira prvo prvenstvo Hrvatske za žene u futsalu, a dotični za organizaciju i provedbu na kraju dobije same pohvale. Jel to isto znači da “ne radi svoj posao” ??

– Kao predsjednik Zajednice ekipnih športova grada Splita nedavno je ponovno JEDNOGLASNO izabran na novi mandat, a planove i razgovor za oporavak splitskog sporta mogli ste pročitati na našim stranicama (bit.ly/plan-za-spas-splitskog-sporta). Da gosp. Zoković “ne radi svoj posao” mislite da bi ga ekipne momčadi grada Splita, među kojima je i Hajduk JEDNOGLASNO reizabrale na novi mandat ?

– Svih 12 klubova 1.HMNL jednoglasno izričito pruža potporu gosp. Ivi Zokoviću i nelogično im je da se njihov predstavnik smijenio preko noći “ad hoc” bez ikakvog dijaloga ili najave.

Nakon svega nabrojenog očito je da gosp. Ivo Zoković ipak dobro radi svoj posao i da je njegov rad prepoznat.

Nećemo se lagati, odluka o smjeni došla je nedugo nakon inicijative Ive Zokovića da kompletni FC Split Tommy učlani i pruži potporu HNK Hajduk Split.
Ako zbog Hajduka Ivo Zoković treba biti etiketiran da “ne radi svoj posao”, onda neka bude ! Sigurni smo i da bi naš Predsjednik zbog ljubavi prema Hajduku preuzeo taj križ.

Očito je da HNS smeta borba protiv stanja koje vlada u samom HNS-u. Na njihovu žalost, borba je tek počela i FC Split Tommy žestoko će se uz Hajduk boriti za boljitak nogometa i futsala u Hrvatskoj !!! Dosta je više prikazivanja borbe za boljitak hrvatskog nogometa kao animoziteta sjevera i juga. Gospodo, sjever i jug su jedno. Sjever i jug su Hrvatska, a vi ste karcinom našeg društva i sporta koji je Hrvatima donio toliko radosti.

Na kraju, preostaje nam zahvaliti se svima na porukama podrške koje neprestano dolaze. Posebno hvala našem sportskom rivalu Nacional Zagreb FC koji je primjer kako ovo nije borba sjevera i juga, nego borba za poštenije odnose u Kući nogometa.

Veliko hvala i svim medijima, a posebno portalima nogometplus.net(http://www.nogometplus.net/…/Smijenjeni-u-HNS-u-zbog-podrsk…) i novinaru Renatu Čupiću te GOL.hr (http://gol.dnevnik.hr/…/hns-smijenio-clana-komisije-za-mali…).

Posebna zahvala ide Klubu navijača Hajduka – Torcida Split. Samo zajedno možemo ispraviti odnose koji su posljednjih godina zagadili naš nogomet do kraja. Drago nam je da Vam na tom putu možemo biti “suborci”.

“Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost !”

 

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Duje Dragičević: “Očekuje nas vrlo zahtjevna utakmica!”

Vrgorac na otvaranju sezone raspored nije „mazio“ te je u prva tri kola na svom …

Vlado Andrijašević: “Protiv Vrgorca želimo prekinuti negativan niz.”

Crnica u subotu na Baldekinu igra protiv uvijek neugodnog Vrgorca, koje možemo nazvati iznenađenjem dosadašnjeg …