Rezime | Praznik Slofutsala 2014

Najbolji futsal turnir u Sloveniji se ove godine pobrinuo za još jedno lijepo (i to doslovno) iznenađenje – najbolje ekipe i pojedince u konkurenciji čak 45 ekipa, nagradila je najljepša slovenska djevojka, Miss Slovenije Maja Cotič.
Maja je uz pomoć Slovenskog sportaša godine, Petra Prevca, podijelila za više od 4.100 € nagrada i čak 23 pehara – između njih i novi, unikatni prelazni pehar, koji je plijenio pažnju prisutnih. Novi pehar sastavljen je od granita, marmora, kristal, masivnog drveta i atraktivne »posude«, a dimenzijama premašuje i famozni »Stanleyev pehar iz američke NHL«. U visinu za više od 15 cm (105 cm), a zvanično merenje težine je pokazalo, da je i za skoro 7 kg teži – ima čak 22,34 kg!

JASKO TRADE PRVI DIGLI NAJVEČI PRELAZNI PEHAR!
Prvi, koji je dobio čast, da ga za jednu godinu stavi u svoju vitrinu, postao je Jasmin Bašić, sponzor pobjedničke ekipe Jasko trade, koji je to i više nego zaslužio. Naime, njegova ekipa se ove godine već po treći put zaredom našla u finalu turnira, a oba prijašnja finala izgubili so od ponajbolje ekipe Praznika Slofutsala – Gradbeništva Škoro s igračima kova Mile Simeunović, Igor Osredkar, Alen Fetić, Damir Puškar, Pertič, Pantič, Drobnič … I ove godine su im protivnici u finalu bili isti, ali pod imenom Gozdarstvo Mujkić, i opet smo vidjeli zanimljiv, neizvjesan dvoboj, kojeg su nakon neodlučenih 2-2 odlučili tek kazneni udarci. Tu su Fortuna i obrane najboljeg vratara turnira, Igora Bratiča, inače golmana Slovenskih prvaka Oplast iz Kobarida, pomilovali ekipu Jasko trade, koja je bila bolja i zasluženo osvojila 9. Praznik Slofutsala.
Na putu do finala jim ništa nije bilo poklonjeno, več su morali redom igrati protiv sami odličnih ekipa. Tako su več u osmini finala posle penala izbacili čvrstu ekipu Bubka bar GoFar, koja je redovito medju najboljima na turniru a u četvrtfinalu i odličnu hrvatsku ekipu Alumnus Kelme (Đulvat, Capar, Horvat, Ziberi …), koje je do te utakmice demonstrirala fantastičnu igru s vratarom, ali prema raspoloženim igračima Jasko trade, u čijim redovima je s 2 zgoditka zablistao i bivši igrač NK Maribor, Jovan Vidović, nisu našli protivoružja. Konačnih 4-0 je bio previsok rezultat za videno na igralištu, ali i to je futsal. Zagrepčani su na kraju svojili 5. mjesto, a valja istaknuti lijepu gestu ekipe, koja je primljenu novčanu nagradu darovala u humanitarni fond Praznika. Stvarno potez za uzor.
U polufinalu su Jaskoti posle zaostatka 0-1 uspjeli preokrenuti rezultat i protiv ekipe najboljeg Slofutsal igrača, profesionalca u Arazu i učesnika ovogodišnjeg UEFA klubskog Final Foura u Bakuju – Kristjana Čujeca s ekipom Flamenga, za koje su igrali i igrači Oplasta te Puntara (Mohorič, Lenarčič, Mlekuž …). Utakmicu je s zgoditkom minut pred kraj utakmice odlučio Aleksandar Ilić, koji je na kraju primio i pehar te nagradu za najboljeg igrača turnira!
I u finalu su Jasko trade dvaputa poveli, ali su Alen Fetić i ponajbolji strijelac turnira, Damir Pertič, dvaputa uspjeli poravnati rezultat i brojni gledatelji su imali priliku vidjeti šesterce, a tu su bolji bili igrači Jasko trade.

ŠKOROTU U TRAJNU VLAST PREDAN PRVI PRELAZNI PEHAR PRAZNIKA!
Unatoč izgubljenom finalu igrači Gozdarstva Mujkić nisu bili previše razočarani, sportski so čestitali svojim protivnicima i potajno priznali, da su posle dva poraza u finalu ove godine zaslužili da dignu pehar za pobjednike. Prije toga se održala i slavnostna ceremonija, gdje su sponzoru njihove ekipe, g. Hazimu Škoriću, organizatori u trajnu vlast predali prvi prelazni pehar Praznika Slofutsala, jer su ga uspjeli osvojiti 3 godine zaredom – od 2011 do 2013. (LINK NA VIDEO PREZENTACIJU – Ceremonija predaje prvog prelaznog pehara Praznika Slofutsala g. Hazimu Škoriću – https://www.youtube.com/watch?v=BBWzbyF09n4&feature=youtu.be )

IGRALI SU SVI NAJBOLJI SLOVENCI, ČAK I EKIPA IZ ČEŠKE!
U velikoj konkurenciji praktički svih najboljih igrača futsala i nogometa u Sloveniji vidjeli smo mnogobrojne neizvjesne utakmice, a o izjednačenosti ekipa dosta govori i to, da je u osmini finala čak na 5 utakmica pobjednika odlučilo tek izvodjenje šesteraca! Tu smo vidjeli i največe iznenadjenje turnira, gdje je mlada ekipa Disshi bar Selo ljubavi, za koje igraju dečki iz KMN Sevnica i omladinskih pogona NK Domžale te Krško, s fanatičnom borbom i disciplinom uspjela izvuči 0-0 protiv favorita turnira, Zumix transu. Za ekipu Zumix transa su naime igrali izvrsni igrači, s bivšim Slovenskim reprezentativcem Mirnesom Šišićem na čelu, pa Grega Režonja, Gorazd Drobnič, …, ali nisu uspjeli ubaciti loptu iza ledja izvrsnog vratara Dejan Pšeničnika, te su ispali posle šesterca. Njihovi krvniki su se zaustavili na sledečoj stepenici, gdje je s 3-0 bila bolja od njih ekipa Kristjana Čujeca.
U polufinalu je bio kraj uspjeha i za ekipu KOZEL pivo, sastavljeno redom od vrsnih i iskusnih igrača futsala i nogometa (Željko Mitraković, Rade Rusmir, reprezentativac Uroš Kroflič, Goran Jolić, Asmir Alić …), koje je prije uspjela izbaciti ekipu Primoža Zorča (KMN Oplast) – u polufinalu jih je s dva zgoditka potopio Damir Pertič, još jednog je dodao i Alen Fetić.

Turnira se ove godine udeležila i sinmpatična ekipa iz Češke, FC Družba Vysoke myto, koja je primila i tradicionalni pehar za najudaljeniju ekipu i dodatne nagrade organizatora, koji su na kraju podijelili čak 23 pehara!
Čitav futsal spektakel je imao odličnu medijsku potporu, tako u tiskanim medijima, kako na internetnim stranicama, a slovenska sportska televizija ŠPORT TV je pripremila i skoro jednosatnu reportažu, koju možete pogledati ovdje:

HUMANITARNA AKCIJA PRAZNIKA SLOFUTSALA PRIKUPILA ČAK 3.200 €!
Uz sam futsal turnir organizatori su izveli i veliku humanitarnu akciju – prikupljala su se sredstva za pomoč žrtvama poplava na Balkanu i g. iz Železnika koji je posle nesreče u šumi postao invalid. Uz pomoč Petra Prevca (Slovenski sportaš godine), koji je donirao svoju pobjedniču sportsku opremu iz Olimpijskih igara u Sočiju za humanitarnu licitaciju te Zavarovalnice Vzajemna, koja je donirala spominske majice turnira, i naravno svih ekipa te pojedinca koji ste te majice kupili, uspjeli smo prikupiti čak 3.200 €!
Velika hvala svima, koji ste ste pokazali veliko srce i na bilo kakav način pripomogli k uspjehu ove akcije!

Autor: Marko Berginc
Foto: Rober Kokošin
www.praznikslofutsala.com

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

SP 2024 – Europske kvalifikacije | Poznate grupe Preliminarne runde!

Danas je u Nyonu održan ždrijeb Preliminarne runde Europskih kvalifikacija za FIFA Futsal Svjetsko Prvenstvo …

1.HMNLŽ | Sljedećeg vikenda započinje 1.HMNL za žene

Izuzmemo li odgođene susrete i završni turnir kupa Hrvatske, jesenski dio sezone 1.HMNL došao je …