EURO 2016 | Grupa C | Kazahstan

Uz reprezentaciju Rusije koju smo Vam već predstavili na našim stranicama, protivnik Hrvatskoj u grupi C na EURO-u u Beogradu bit će i reprezentacija Kazahstana.
Kazahstan je na FIFA-rankingu za jedno mjesto ispred Hrvatske, te zauzima vrlo dobro 15.mjesto! Nije sporno da je riječ o izuzetno kvalitetnoj reprezentaciji, no tako visok plasman ipak začuđuje s obzirom da je riječ o reprezentaciji kojoj će ovo biti prvi nastup na Europskom prvenstvu. Kazahstan je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2000.godine u Gvatemali, no tada su još uvijek bili pod Azijskom federacijom (AFC). Kazahstan je 1999.godine osvojio 3.mjesto na prvenstvu Azije održanom u Maleziji, a godinu dana kasnije učinili su i korak više osvojivši 2.mjesto na prvenstvu održanom u Tajlandu.
Kazahstan se priključio UEFA-i 2002.godine, te se u prva 3 kvalifikacijska ciklusa opraštao od natjecanja još u Preliminarnoj rundi kvalifikacija. 2010.godine Kazahstan je uspješno prošao Preliminarnu rundu kvalifikacija za EURO u Mađarskoj, no iako je izborio nastup u Glavnoj rundi pored Španjolske, Slovačke i Moldavije osvaja tek 1 bod (remi s Moldavijom). Dvije godine kasnije Kazahstan već ima ozbiljnu reprezentaciju, no ždrijeb kvalifikacija ih je namjerio na Španjosku i Azerbajdžan, te su očekivano ostali bez plasmana na EURO. Na poslijednji EURO u Belgiji također nije ostvaren plasman. Kazahstan je u kvalifikacijskoj skupini s Rusijom, Rumunjskom i Latvijom osvojio 4 boda, no zbog bolje gol-razlike Rumunjska je izborila dodatne kvalifikacije. Nastup na EURO-u u Srbiji Kazahstan je izborio kroz dodatne kvalifikacije, gdje su suvereno u oba susreta savladali BiH (5:0 i 4:0). Prethodno je Kazahstan osvojio 2.mjesto u vrlo jakoj kvalifikacijskoj skupini u Rumunjskoj, gdje su slavili protiv Portugala i Gruzije, no poraz od domaćina odveo ih je u već spomenuti baraž.
Iako je Kazahstan debitant na EURO-u, igrači ove reprezentacije mnogima će u Beogradu biti dobro poznati. Naime, okosnica reprezentacije igra za Kairat Almaty, dvostrukog prvaka Europe (2013., 2015.), a i brazilski trener Cacau uz klupu reprezentacije drži i onu klupskog prvaka. Cacau je igru iz kluba preslikao u reprezentaciju. Ključni igrač zapravo je brazilski vratar Higuita koji ima savršenu igru nogom, te glavninu susreta sudjeluje u napadu kao golman-igrač. Prema riječima Cacaua sam plasman na EURO ne zadovoljava njihove ambicije, te su spremni na nešto više. Uz već spomenutog vratara Higuitu, stožerni igrači Kazahstana proteklih godina su kapetan Suleimanov, Yesenamanov, Pengrin, i Pershin. No “uvozom” brazilskih pojačanja Kazahstan je izrastao u respektabilnu europsku reprezentaciju koju su svi željeli izbjeći u ždrijebu.
Kazahstan će EURO otvoriti dvobojem s Rusijom, a 2 dana kasnije protiv Hrvatske igraju po svemu sudeći ključnu utakmicu za plasman u četvrtfinale.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-zapad | “Taurusi” slavili na gostovanju kod Uspinjače Gimke!

U derbiju 2. kola 2.HMNL-zapad jučer je Futsal Gorica slavila na gostovanju kod Uspinjače Gimke …

Futsal Pula u fenomenalnoj utakmici nastavila pobjednički niz!

U 3. kolu 1.HMNL Futsal Pula je ugostila Square. Bila je to odlična utakmica u …