EURO 2016 | Grupa C | Rusija

Nakon što smo Vam predstavili reprezentacije iz grupa A, B i D, posebnu pažnju posvetit ćemo grupi C gdje se natječe i Hrvatska. Našu reprezentaciju ne treba posebno predstavljati, no stoga ćemo detaljnije analizirati protivnike Hrvatske u grupi, a to su Rusija i Kazahstan. Kao nositelja grupe prvo ćemo Vam predstaviti reprezentaciju Rusije.
Rusija je futsal-velesila, jedna od najjačih svjetskih reprezentacija i uvijek u krugu favorita za naslov prvaka, bilo da je riječ o EP ili SP. Prema FIFA-svjetskoj ljestvici, Rusija je treća reprezentacija svijeta, odmah iza nedodiraljive Španjolske i Brazila.
Rusija je sudjelovala na svim europskim prvenstvima, a samo u 2 navrata nije osvojila medalju. U Italiji 2003.godine još je uvijek bio stari sustav sa samo 8 reprezentacija na EURO-u, a Rusija nije uspjela izboriti polufinale. U Mađarskoj 2010.godine prvi put na EURO-u sudjeluje 12 reprezentacija (današnji sustav natjecanja), a Rusija je u četvrtfinalu nakon drame penala poražena od Španjolske. Na prvom EURO-u održanom 1996.godine u Španjolskoj Cordobi, Rusija je u finalu poražena od Španjolske. Jedini naslov prvaka Europe Rusija je osvojila 1999.godine kada je u Granadi nakon penala uzvratila Španjolskoj za poraz u Cordobi. Rusija je 2001.godine ugostila EURO, no na koncu je osvojena “samo” bronca. Španjolska je u poufinalu bila bolja, a Rusija je u susretu za 3.mjesto slavila protiv Italije. Nakon već spomenutog neuspjeha 2003.godine, Rusija 2 godine kasnije u Češkoj dolazi do finala gdje je još jednom bolja Španjolska. U Portugalu 2007.godine Rusija je u polufinalu poražena od Italije, da bi utješnu broncu osvojila protiv domaćina. U Mađarskoj 2010.godine Rusija je kako smo već spomenuli ostala bez medalje, da bi 2 godine kasnije u Hrvatskoj nesretno izgubila u finalu nakon produžetaka od Španjolske. Na poslijednjem EURO-u prije 2 godine u Belgiji, Rusija je konačno slavila protiv Španjolske, no u finalu je bolja bila Italija, te Rusi još uvijek čekaju na svoje drugo zlato.
Nastup na EURO-u u Srbiji Rusija je izborila kao pobjednik kvalifikacijske skupine u Sarajevu. Rusija je protiv Nizozemske, BiH i Latvije ostvarila 3 pobjede i očekivano izborila izravan plasman. Na klupi Rusije je od 2008.godine Sergei Skorovich koji je najveći uspjeh postigao na klupskoj razini osvajanjem UEFA Futsal Cupa 2008.godine s Ekaterinburgom. S Rusijom je za sada osvojio tek 2 europska srebra (2012. i 2014.). Rusija već godinama u svojim redovima ima “brazilska pojačanja”. Na golu je siguran Gustavo, a stožerni igrači su Robinho, Romulo, te Eder Lima koji je na poslijednjem EURO-u Belgiji bio najbolji strijelac turnira. Od ruskih igrača tu su kapetan Pereverzev, Lyskov, Abramov, Kutuzov, Sergeev… Rusija je sigurno uz Španjolsku i Italiju glavni favorit za naslov prvaka. Ostaje za vidjeti mogu li nakon dva srebra u nizu konačno do zlata…

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Josip Grubeša: “Nadamo se novim bodovima!”

U trećem kolu 1.HMNL Alumnus se s gostovanja u Šibeniku vratio kući s tri boda. …

Blago Gašpar: “Vjerujem da ćemo se protiv Universitasa vratiti na pobjednički kolosijek!”

Prva hrvatska malonogometna liga došla je do četvrtog kola. Kao i uvijek na rasporedu je …