EURO 2016. | Grupa D (Italija, Češka, Azerbajdžan)

Predstavljanje reprezentacija sudionica Europskog prvenstva u Beogradu nastavljamo sa grupom D! U grupi C nastupa Hrvatska, te ćemo reprezentacije iz te grupe detaljnije analizirati.
Italija je nositelj grupe D, te u Srbiju dolazi kao aktualni prvak Europe! Nakon poraza od Slovenije još u grupi malotko je mogao predvidjeti da će Talijani u Antwerpenu doći do kraja. No momčad Roberta Menichellija do kraja je natjecanja upisala sve pobjede te predvođena sjajnim Gabrielom limom osvojila naslov prvaka. Drugi je to naslov prvaka za Talijane koji su svoj prvi naslov osvojili još daleke 2003.godine! U Antwerpenu su Talijani ostvarili i svoju najuvjerljiviju pobjedu na europskim prvenstvima deklasiravši Azerbajdžan s uvjerljivih 7:0! Uz već spomenutog Gabriela Limu, brojne su zvijezde u talijanskoj reprezentaciji (Mammarella, Romano, Fortino, Patias…). Manichelli na raspolaganju ima gotovo identičnu momčad koja je prije 2 godine osvojila naslov prvaka. Izuzetak su tek Vampeta i Saad Assis koji nisu više u reprezentativnom kadru. Talijani su uvijek u krugu favorita za naslov, a sve osim medalje za Italiju bi bio neuspjeh.
Češka je reprezentacija za koju možemo reći da je u silaznoj putanji. Tome u prilog idu njihovi rezultati poslijednjih godina. Nakon osvajanja europske bronce 2010.godine, Češka je na EURO-u u Hrvatskoj nastup okončala u skupini, kao i 2 godine kasnije u Belgiji. Zanimljivo, oba je puta u skupini s Češkom bila i Hrvatska! Češka je u prosincu na domaćem terenu doživjela neuspjeh u kvalifikacijama za SP, a plasman na EURO ostvarili su teškom mukom kroz dodatne kvalifikacije protiv Bjelorusije. Od 2005.godine na klupi Češke je Tomáš Neumann, a nositelji igre su igrači u poznim godinama, braća Michal i Roman Mareš. Uz braću Mareš tu je i Lukáš Rešetár, a od mlađih igrača zapaženu ulogu igraju tek Kovács i Seidler. Iskustvo je adut Češke, no mi smo ipak mišljenja da je i sam plasman na EURO vrlo dobar rezultat za Češku, te da će se i ovoga puta od natjecanja oprostiti u grupi.
Azerbajdžan će u Beogradu po 4. put nastupiti na EURO-u, a najbolji plasman ostvarili su 2010.godine kada su u susretu za 3.mjesto poraženi upravo protiv Češke. Zanimljivo, Azerbajdžan se na istom natjecanju susreo s Češkom i u skupini, gdje je slavio s uvjerljivih 6:1! Nakon debakla na poslijednjem EURO-u u Belgiji, klupu reprezentacije je preuzeo španjolski stručnjak Faustino Pérez koji ima izuzetne rezultate na klupskom planu. Pérez je trenirajući španjolski Playas de Castellón dvaput osvojio naslov prvaka Europe, dok je s ruskim Dynamom iz Moskve dvaput poražen u finalu! Nastup na EURO-u Azerbajdžan je osigurao kroz dodatne kvalifikacije protiv Slovačke, dok je u kvalifikacijskoj grupi bolja bila Ukrajina. Glavnina igrača nastupa za nacionalnog prvaka Araz Naxçivan, a u reprezentaciji su brojni naturalizirani Brazilci i Rusi! Snagu Azerbajdžana osjetila je i Hrvatska na nedavnim kvalifikacijama za SP. Prva zvijezda je iskusni 33-godišnji kapetan Borisov, a uz njega važnu ulogu igraju brazilska pojačanja Amadeu, Augusto, Eduardo, Fineo De Araujo…

RASPORED

03.02.2016. ITALIJA – AZERBAJDŽAN 21:00
05.02.2016. AZERBAJDŽAN – ČEŠKA 21:00
07.02.2016. ČEŠKA – ITALIJA 21:00

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

FIFA WC 2021. | Poznati svi sudionici osmine finala!

Okončano je natjecanje po skupinama na Svjetskom prvenstvu, te su poznati svi sudionici osmine finala! …

Josip Jurić novo pojačanje Šibenika 1983!

Josip Jurić je novo pojačanje MNK Šibenika 1983! U redove “Funcuta” dolazi iz doprvaka Slovenije, …