Kvalifikacije za EURO 2016. | Dan odluke

Kvalifikacije za europsko prvenstvo koje će se slijedeće godine održati u Srbiji došle su do samoga kraja! Danas je poslijednji dan natjecanja, dan odluke! U ukupno 7 kvalifikacijskih skupina danas će se u isto vrijeme odigrati susreti koji će odlučiti o konačnom poretku, o izravnom plasmanu na EURO i o sudionicima dodatnih kvalifikacija. Pobjednici skupina moći će već od sutra planirati pripreme za Beograd, dok će drugoplasirane reprezentacije i najbolja trećeplasirana reprezentacija svoj put tražiti kroz “baraž”.
U nastavku Vam donosimo pregled stanja po grupama i raspored poslijednjeg kola.

GRUPA 1 (Sarajevo)

16:00  Latvija – Nizozemska
18:30  Rusija – Bosna i Hercegovina

U grupi 1 Rusija i domaćin Bosna i Hercegovina imaju maksimalan bodovni učinak, te će u međusobnom ogledu odlučivati o izravnom plasmanu na EURO. Poraženi će pak u dodatne kvalifikacije. Izabranici Bore Matana su osigurali primaran cilj, no za nešto više trebala bi se dogoditi zaista senzacija jer BiH treba pobjedu za trijumf u skupini. Teško ostvarivo, no “zmajevi” žive u nadi…

GRUPA 2 (Skopje)

16:00  Švicarska – Mađarska
18:30  Španjolska – Makedonija

U Skopju je Španjolska na korak do EURO-a. Španjolci imaju maksimalan bodovni učinak i u poslijednjem kolu dovoljan im je i remi protiv domaćina kako bi osigurali nastup na smotri najboljih europskih reprezentacija. Remi bi zadovoljio i domaćina koji bi u tom slučaju osigurao dodatne kvalifikacije, no teško je vjerovati u takav rasplet. Za očekivati je pobjedu Mađarske nad Švicarskom, te novu pobjedu Španjolske. O 2.mjestu odlučivala bi tada gol-razlika Makedonije i Mađarske koji su prvog dana odigrali 3:3! Mađarska je trenutno na -5, a Makedonija na +1…

GRUPA 3 (Krosno)

16:00  Finska – Bjelorusija
18:30  Italija – Poljska

Italija je s 2 pobjede i teoretski osigurala 1.mjesto u grupi! Njihov susret s domaćinom nema apsolutno nikakav značaj s obzirom da Poljska nema izglede ni za 2.mjesto. Finska i Bjelorusija će u međusobnom ogledu odlučivati o 2.mjestu, a Finskoj je dovoljan i remi! Mićo Martić je na pragu velikog ostvarenja na klupi Finske. Bravo Mićo!

GRUPA 4 (Baku)

16:00  Danska – Belgija
18:30  Azerbajdžan – Ukrajina

U Bakuu je situacija poprilično jasna. Domaćin će u srazu s Ukrajinom odlučivati o pobjedniku skupine, dok Danska i Belgija igraju za prestiž. Azerbajdžan ima za 1 gol bolju gol-razliku, te im je za izravan plasman na EURO dostatan i remi!

GRUPA 5 (Laško)

16:00  Francuska – Norveška
18:30  Češka – Slovenija

I u ovoj skupini nema prevelikih dilema uoči poslijednjeg kola. Češka i Slovenija imaju maksimalan bodovni učinak, te će u međusobnom ogledu odlučivati o izravnom plasmanu na EURO, a Francuska i Norveška igrat će za prestiž. Slovenija ima osjetno bolju gol-razliku, te joj je protiv Češke dostatan i remi.

GRUPA 6 (Dubrovnik)

16:00  Armenija – Turska
18:30  Slovačka – Hrvatska

U 2našoj” skupini vjerujemo da već svi znate situaciju. Hrvatska i Slovačka imaju 2 pobjede, te će u međusobnom susretu odlučivati o pobjedniku skupine. Impresivna gol razlika naše reprezentacije (+18), bez primljenog pogotka djeluje fantastično i ulijeva veliku dozu optimizma uoči utakmice odluke. No Slovaci najavljuju kako su u Dubrovnik došli po pobjedu i treba ih maksimalno respektirati. Hrvatska je sigurno bolja reprezentacija, no to treba dokazati na terenu. Uz ozbiljan pristup i maksimalan angažman, nema razloga da sumnjamo u novu pobjedu!

GRUPA 7 (Călăraşi)

16:00  Gruzija – Kazahstan
18:30  Rumunjska – Portugal

Najneizvijesnija je situacija u poslijednjoj skupini. Rumunjska ima 6 bodova, a Portugal i Kazahstan su na 3 osvojena boda. U prvom susretu Kazahstan će protiv Gruzije tražiti bodove za najmanje dodatne kvalifikacije. Odluka o 1.mjestu past će u srazu Rumunjske i Portugala. Rumunjskoj je dovoljan i remi, no s pobjedom bi definitivno izbacili Portugal s EURO-a! Remi bi vrlo lako mogao Portugalu donijeti status najbolje trećeplasirane reprezentacije koje također vodi u “baraž”. Pobjedom Portugala zatvorio bi se krug 3 reprezentacije, gdje bi o ukupnom pobjedniku odlučivao međusobni omjer spomenute 3 reprezentacije, a Portugalu je za 1.mjesto i izravan plasman na EURO potreban pobjeda s 3 gola razlike!
Spomenimo i kako u ovoj skupini sudi naš dvojac Saša Tomić i Danijel Janošević.

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Ivor Šuljić: “Pred nama je jako teška utakmica.”

Nakon što su u prva dva kola upisali dvije pobjede na gostovanjima momčad AFC Universitasa …

Niko Vukmir: “Mislim da ćemo svima biti neugodan protivnik!”

Nakon odlično odigrane utakmice protiv dubrovačkog Squarea, Futsal Pula susrest će se s trenutnim prvacima, …