Pep Guardiola: “Futsal je nogometna škola za sve!”

Poznato je da su mnoge svjetske nogometne zvijezde razvile svoje nogometno umijeće igrajući futsal. Jedan od najcjenjenijih nogometnih trenera današnjice Pep Guardiola izjavio je kako temelji igre njegove momčadi bazira na futsalu. Guardiolina razmišljanja o futsalu Vam prenosimo u nastavku.

“Moj način rada i uopće pogled na nogomet je usko povezan sa futsalom. U svojoj ekipi tražim uvijek igrače koji su tehnički veoma potkovani, kako bi mogao ostvariti svoj koncept igranja, a to je posjed lopte. Igrači niskog rasta kao Messi, Xavi i Iniesta garantiraju kontrolu lopte, njeno što brže proslijeđivanje saigračima i na taj način umaraju protivnika. 
Istina je da smo svi mi ili većina nas u ranoj mladosti zbog ograničenosti prostora, bili primorani igrati nogomet u skučenim prostorima. U četvrtima i školama nemate mogućnosti da igrate na terenima koji imaju dimenzije za nogomet. Stoga, futsal jeste i uvijek će biti nogometna škola za sve. Futsal je kao kvadrat, okvir, dijagonale i paralele predstavljaju bazu, temelj dijaloga između igrača. Iako svaki igrač tokom igre dodiruje češće loptu nego u nogometu, ponaosob dodiruje loptu manje puta jer ne postoje pauze za obranu od protivničke pressing igre. Igrači su obavezni oslobađati se lopte što prije i nastojati da ona putuje što brže. U ovom sportu, dijagonalne linije su pod stalnim pritiskom, a sve u cilju dolaska do stvarnog cilja i sa što manjim brojem dodavanja lopte. Metoda koju apliciram u nogometu uključuje angažman kompletne ekipe sa mnoštvom dodira lopte, jednostavno iz razloga destabilizacije, remećenja protivničke ekipe, koja rezultira i njihovim fizičkom iscrpljenošću. U futsalu nema razlike između obrane i napada, svi igrači moraju interpretirati dvije faze na isti način. Tranzicije obrana-napad su konstantne i u jakom ritmu, a to je nešto što sam oduvijek pokušavao primijeniti u nogometu. Granica između napada i obrane je vrlo tanka. To garantira kontinuitet igranja. Volim igru kratkih pasova, duge lopte su gotovo pa zabranjene i postalo je kao poklon preduhitriti protivničkog igrača.”

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

SP 2024 – Europske kvalifikacije | Poznate grupe Preliminarne runde!

Danas je u Nyonu održan ždrijeb Preliminarne runde Europskih kvalifikacija za FIFA Futsal Svjetsko Prvenstvo …

1.HMNLŽ | Sljedećeg vikenda započinje 1.HMNL za žene

Izuzmemo li odgođene susrete i završni turnir kupa Hrvatske, jesenski dio sezone 1.HMNL došao je …