Tihomir Novak: “Odlazak u Spartu bila je dobra odluka!”

Sparta iz Praga prekinula je višegodišnju dominaciju Era-Pack Chrudima u Češkoj, a Tihomir Novak bio je jedan od stožernih igrača novog češkog prvaka u kreaciji povijesnosg uspjeha. Razgovarali smo tim povodom s našim reprezentativcem, koji je u početku razgovora govorio o dolasku u Spartu.

“Iskreno govoreći, mislio sam da više neću iz 1.HMNL, ali prošle godine kada sam dobio poziv iz Sparte i u nedostatku zadovoljavajuće ponude iz Hrvatske odlučio sam se za novi izazov. Mislim da je odlazak u Spartu bila dobra odluka. Sezona je bila uspješna, igrali smo finale kupa i osvojili povijesni prvi naslov prvaka za Spartu, a život u Pragu jako lijep.”

Sigurno je da su u klubu zadovoljni Novakovim igrama, čemu svjedoči dogovoren nastavak suradnje. Upitali smo Novaka kakvi su ciljevi Sparte u slijedećoj sezoni.

“Da, klubu su zadovoljni, a u prilog tome govori i njihova želja da produžimo na jos dvije godine. Ipak sam se iz obiteljskih razloga odlučio na samo još jednu sezonu, a kasnije ćemo ponovo sjesti i vidjeti što i kako dalje. Mislim da su primarni ciljevi osvajanje domaćih trofeja, ali sigurno da uz neka pojačanja možemo napraviti dobar rezultat i u europi.”

Fotografija AC Sparta Praha futsal.

Neizostavno pitanje je i kvaliteta lige u Češkoj, gdje je dojam kako je prevelik jaz između najboljih momčadi i ostatka lige.

“Mislim da je hrvatska liga ukupno gledajući kvalitetnija. Tu ponajprije mislim na izjednačenost lige, što daje neizvjesnost i puno zanimljivih susreta iz kolo u kolo, dok u Češkoj to nije slučaj. S druge strane, mislim da su neke ekipe, poput Era-Pack Chrudima kvalitetnije od svih ekipa 1.HMNL. Za Spartu neću govoriti je teško je biti objektivan kada se radi o tvojoj ekipi…

Novak je u Češkoj sa zanimanjem pratio i rasplet 1.HMNL, gdje je Novo Vrijeme Apfel potvrdilo status favorita i obranilo naslov prvaka. Uspinjača je iznenadila osvajanjem kupa, dok Split iz kojeg je Novak otišao u Spartu još uvijek čeka na naslov prvaka…

“Naravno da sam pratio 1.HMNL. Kao što sam već napomenuo, liga je bila izjednačena i samim tim zanimljiva. S druge strane, po meni nema “super-ekipa” kao što je bio Nacional i Split prije 3-4 godine. Uspinjača je za mene bila jako ugodno iznenađenje u kupu i veći dio sezone, te treba čestitati braći Morina na odličnoj premijernoj sezoni u 1.HMNL. Novo vrijeme je opravdalo ulogu prvog favorita i oni zaslužuju čestitke kao i Vrgorac koji je odigrao odličnu sezonu, ali dojma sam da bi neke ekipe koje su ranije ispale poput Splita ili Squarea pružile jaci otpor Makaranima. Što se tiče Splita, pomalo nevjerovatno zvuči da nisu osvojili naslov od 2012.godine. Naročito mi je žao što to nismo uspjeli 2018., iako smo po meni imali najbolju ekipu. Nadam se da će Split početi malo dugoročnije planirati, a onda će doći i trofeji.”
Fotografija AC Sparta Praha futsal.

Za kraj smo ostavili reprezentaciju. Novak vjeruje kako ova generacije Hrvatske još ima što za reći…

“Zadnjih nekoliko natjecanja smo propustili i zbog toga nemamo pravo nikoga podcijeniti. Motivirani smo, mislim da imamo kvalitetu i vjerujem da još možemo napraviti pravi rezultat. U Dubrovniku nam se ne smije ponoviti Francuska, moramo biti pravi, vjerovati u sebe, ali i znati kvalitete protivnika i onda rezultat nebi trebao izostati.”

 

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Najava 1. kola kupa za regiju “Jug”

Sredinom tjedna na rasporedu su susreti 1. kola malonogometnog kupa regije „Jug“. Glavnina momčadi su …

CROfutsal i Megamix Radio Hvar pokreću radijsku emisiju o futsalu!

Sa sutrašnjim danom okrećemo novu stranicu u medijskoj promidžbi futsala. CROfutsal u suradnji s Megamix …