UEFA Futsal EURO 2018. | Grupa “D”

Predstavljanje reprezentacija sudionica Europskog prvenstva zaključujemo s grupom “D” u kojoj su Španjolska, Azerbajdžan i Francuska. Španjolska je prvi favorit EURO-a, a Azerbajdžan je poslijednjih godina stalni sudionik europskih prvenstava, te je pored debitanta Francuske favorit za plasman u četvrtfinale.

Španjolska
Spain
Azerbajdžan
Azerbaijan
Francuska
France

Španjolska je neprikosnoveni vladar europskog futsala i prvi favorit da i u Sloveniji osvoji zlato. Dovoljno je reći da je od dosadašnjih 10 europskih prvenstava Španjolska propustila tek 3 naslova, a najlošiji plasman bilježi 2003. i 2014.godine kada je osvojila broncu. Španjolska je bez poteškoća prošla kvalifikacijsku skupinu sa Srbijom, Poljskom i Moldavijom, gdje je bez punog učinka ostala tek u za njih nebitnom susretu 3.kola protiv domaćina Poljske. José Venancio López na klupi reprezentacije je od 2007.godine, te je s “furijom” osvojio 4 kontinentalna naslova. O kvaliteti Španjolske dovoljno govori činjenica da se Venancio López odrekao usluga Rivillosa, najboljeg strijelca poslijednjeg EURO-a. Španjolsku predvodi kapetan Ortiz, a Bebe, Álex, Miguelín i Rafa Usín samo se neke od zvijezda reprezentacije za koju će sve osim zlata biti neuspjeh.
Azerbajdžan je od 2010.godine stalni sudionik europskih prvenstava. U debitantskom nastupu 2010.godine u Mađarskoj, Azerbajdžan se senzacionalno osvojio 4.mjesto, što je njihov najveći uspjeh. Na naredna dva natjecanja “Azeri” nisu prošli skupinu, da bi u Srbiji došli do četvrtfinala, gdje je bila bolja Rusija. Azerbajdžan je kao domaćin slavio u kvalifikacijskoj skupini s Mađarskom, Bosnom & Hercegovinom i Albanijom. Na klupi je brazilski stručnjak Alecio koji je već vodio reprezentaciju od 2008. do 2014.godine. Alecio je osvojio naslov prvaka s Arazom, a bio je i pomoćnik Cacau na klupi Kairata i Azerbajdžana. Stožerni igrači reprezentacije su pak naturalizirani Brazilci, među  kojima vrijedi istaknuti Vassouru, Araúja, Cardosa i Eduarda, a od “domaćeg” kadra svakako odskaču kapetan Farzaliyev i Borisov.
Francuska je debitant na EURO-u, što hrvatska javnost bez sumnje već jako dobro zna, s obzirom da su “tricolori” kroz dodatne kvalifikacije upravo preko Hrvatske izborili plasman na EURO. Francuska je u kvalifikacije započela još u Preliminarnoj rundi, gdje je bila bolja od Litve i Andore, a u Glavnoj rundi završila je iza Rusije, no ispred Slovačke i Turske. Francuska je reprezentacija u usponu, te su već u kvalifikacijama za SP pokazali da mogu biti ozbiljan suparnik. Plasman na Europsko prvenstvo bez sumnje je najveći uspjeh francuskog futsala. Na klupi reprezentacije je Pierre Jacky koji je od 1996.godine pomoćni trener, a 2004.godine preuzeo je izborničku funkciju. Na golu je kapetan Haroun, a stožerni igrači su Belhaj, Ramirez, Mouhoudine, Mohammed i Gasmi. No ipak, jedno ime treba posebno izdvojiti. To je mladi 24-godišnji Landry N’Gala koji je hattrickom u Dubrovniku ostavio “mini vatrene” bez EURO-a, ispisavši tako najveće iznenađenje cijelih kvalifikacija.

RASPORED

31.01.2018. Španjolska – Francuska 20:45
02.02.2018. Francuska – Azerbajdžan 18:00
04.02.2018. Azerbajdžan – Španjolska 20:45

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Izabela Lojna: “Zasluženo smo tu gdje jesmo!”

Naslov prvakinja 1.HMNLŽ pripao je Osijeku nakon što su u uzvratnoj finalnoj utakmici pobijedile MC …

BiH trijumfom u Rumunjskoj na korak do povijesnog uspjeha!

Futsalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na korak je do povijesnog uspjeha, plasmana na smotru najboljih …