Fabet kladionica

EURO 2014 | Zaključak kvalifikacija

Završio je i treći dan kvalifikacija za futsal EURO 2014 godine. Reprezentacije koje su prošle direktno kroz kvalifikacije su: Italija, Azerbajdžan, Rusija, Španjolska, Portugal, Češka Republika i Slovenija dok u dodatne kvalifikacije idu Mađarska, Bosna i Hrvatska-MakedonijaHercegovina, Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Nizozemska, Ukrajina te kao najbolja trećeplasirana momčad reprezentacija Slovačke (ako smo dobro računali) što pak znači da jedini par u dodatnim kvalfikacijama koji nije moguć je Bosna i Hercegovina i Slovačka (oba su iz Grupe 2 ).

Ukoliko se odmah uzmemo malo kalkulirati od nabrojenih momčadi najbolji ždrijeb bi doveo nam Slovačku, BiH ili Mađarsku. Malo manje dobar ždrijeb bi bio sa Nizozemskom dok bi teži ždrijeb donio nam Srbiju, Rumunjsku ili Ukrajinu. Podsjećamo da se ždrijeb odvija na način jednog bubnja u koji ulaze sve reprezentacije sa iznimkom već spomenute trećeplasirane momčadi.

Krenimo redom sa pregledom po grupama:

 

GRUPA 1

Italija je i trećeg dana ostvarila i treću pobjedu nad glavnim konkurentom u ovoj grupi Mađarskom. Kao što smo i predvidjeli u uvodu kvalifikacija ove dvije momčadi su prošle na EURO odnosno dodatne kvlifikacije. Na kraju je Italija stigla i dokazati kvalitetu pobjedivši Mađare sa velikih 9:1 kao dokaz svoje nadmoći. Istim onim mađarim s kojima smo se mi toliko mučili. Mađari idu dalje u kvalifikacije i jedna su od boljih momčadi za dobiti u ždrijebu.
Dva poraza i današnja pobjeda nad Crnom Gorom nije bilo dovoljno Mići Martiću da u svom debiju na klupi Finske odvede ih u dodatne kvlifikacije. Neiskusna momčad je bila lak zalogaj za Italiju i Mađare. Crna Gora se oprašta od kvalifikacija sa tri poraza no mogu biti zadovoljni jer su postali stalni prolaznici preliminarnih kvlifikacija te lagano skupljaju bodove u ovom sportu.

[standings league_id=46 group=1] [matches league_id=46 group=1]

 

GRUPA 2

Azerbajdžan je očekivano prošao na EURO direknom kvalifikacijom što je zaslužio sa tri pobjede u tri utakmice. Ipak pobjede nisu bile niti upola tako lagane kao Italije u Grupi 1. Prvak ove grupe pošteno se namučio sa BiH (koj je vodila) te pogotovo sa Slovačkom koja je vodila veći dio utakmice i tek na kraju poklekla u zadnjim minutama utamice. Na kraju će Slovaci ipak dobiti zadovoljštinu da svoju dobru igru u obliku najbolje trećeplasirane momčadi koja ide dalje u kvalifikacije. BiH je dokazala kako su momčad koja zna igrati futsal te su se prvukli u dodatne kvalifikacije gdje je sve otvoreno. Norveška je kao i ostale skandinavske zemlje futsal egzotika te je ovo bilo samo dobro prikupljanje iskustva.

[standings league_id=46 group=2] [matches league_id=46 group=2]

 

GRUPA 3

Niti Grupa 3 nije ponudila velika iznenađenja. Rusi su se prošetali grupom sa +11 gol razlikom. Naravno najviše su se namučili sa Rumunjskom te je su oni, prema osobnom mišljenju, najveća prijetnja za nas u dodatnim kvalifikacijama. Ipak remi sa Kazakhstanom pokazuje da su reprezentacija koje se može dobiti no činjenica da su namučili Ruse poziva na veliki oprez. Kazakhstan i Latvija malo su toga mogli napraviti osim što Kazahstan može žaliti za boljom gol razlikom koja bi ga odvela u dodatne kvalifikacije umjesto Slovačke.

[standings league_id=46 group=3] [matches league_id=46 group=3]

 

GRUPA 4

Što reći….. Španjolci nisu propustili pokazati tko je na starom kontinentu gazda i prvi pretendent na naslov koji je i trenutno u njihovim rukama. +27 gol razlika i dva najveća poraza kvalifikacija jasan su znak svima o kakvoj se futsal mašineriji radi. Hrvatska ide u dodatne kvalifikacije i bilo tko tko je objektivan bio bi zadovoljan ovim ishodom. Ipak rasprodaja obiteljskog srebra u zadnjoj utakmici nam nikako nije trebala i jako je naivno od nas da smo dopustili tako stradati i zabilježiti drugi najnegativniji rezultat kvalifikacija. Protivnik je dobar no 10:0 je zaista sramotno za momčad koja je aktualna 4 momčad Europe. No papir je jedno a situacija na terenu sasvim drugo. Sada treba zaviti rane i progutati ovu gorku pilulu i nadati se povoljnom ždrijebu i prolazu kroz dodatne kvalifikacije. Kada se uzme u obzir i način na koji smo prošli Makedonce smatram da nam ne treba još jedan znak kako još dosta toga treba staviti na mjesto jer ovakvom igrom ćemo teško dalje. Makedonci mogu žaliti za našim pogotkom u posljednjim trenucima utakmice jer bi sa uvjerljivijom pobjedom protiv Švedske išli dalje. Šveđani su sa gol zralikom -22 otpravljeni kući i njima možemo zahvaliti što nismo dobili najveći broj golova na jednoj utakmici u kvalifikacijama.

[standings league_id=46 group=4] [matches league_id=46 group=4]

 

GRUPA 5

Niti ova grupa nije nam pružila veća iznenađenja. Kao što smo i predviđali glavni pretendenti su bili Portugal i Srbija te su u poslijednjoj utakmici između sebe odlučili o tome tko ide dalje direktno a tko kroz baraž. Na žalost naših istočnih susjeda Portugal se pokazao kao bolja momčad i rezultatom 2:1 osigurao si direktan prolaz. Grača je na kraju dobila utakmicu za prestiž te opratila Poljake bez bodova kući.

[standings league_id=46 group=5] [matches league_id=46 group=5]

 

GRUPA 6

Koliko god želio nikako ne mogu biti nepristran kada su Česi u pitanju. Oni su ono što je Portugal u nogometu – uvijek igraju loše kvalifikacija i uvijek prođu dalje. I ovaj put su plesali na rubu te ih je Bjelorusija umalo maknula sa puta na EURO (bar direkno) no i ovaj put su imali sreće i znanja da se provuču dalje. Nizozemska je tako ona momčad koja ide u dodatni krug kvalifikacija što je i pošteno ako se uzme da su ih Česi isprašili sa 5:1 u direktnoj utakmici. Bjelorusija nije na kraju imala energije pobijediti zadnju utakmicu te je Gruzija ostvarila pobjedu za rejting reprezentacije.

[standings league_id=46 group=6] [matches league_id=46 group=6]

 

GRUPA 7

Ako je koja grupa pružila bar malo iznenađenje onda je to ova grupa. Iako su naši susjedi sve samo ne novi u futsalu ipak na veliko iznenađenje mnogih Slovenija je već drugog dana osigurala prolaz dalje direktno na EURO. Uz čestitke susjedima treba ipak reći da je grupa bila vrlo pogodna za to pogotovo nakon što su sa čak 8:3 demolirali Ukrajinu našeg starog znanca iz kvalifkacija. Turska je sve bolja no u ovoj grupi nisu mogli ništa jednako kao i Englezi koji su tek počeli sa futsalom i trebati će neko vrijeme dok uhvate korak.  Čestitamo Sloveniji na ovom velikom uspjehu!

[standings league_id=46 group=7] [matches league_id=46 group=7]

 

O nama Ivica Ojvan

avatar
Ivici Ojvan je osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

Švedska osvojila Nordic Futsal Cup!

Tijekom proteklog tjedna odigran je Nordic Futsal Cup, međunarodno natjecanje na kojem su sudjelovali Švedska, …

Portugal i Španjolska sučelit će se u prvom finalu Futsal Finalissime!

Futsal Finalissima 2022. prvo je izdanje Futsal Finalissime, međunarodnog futsal prvenstva koje organiziraju UEFA i …