Početna | 1.HMNL | Komisija za provedbu odluke I.O. HNS-a o organiziranju turnira | Dopis za medije

Komisija za provedbu odluke I.O. HNS-a o organiziranju turnira | Dopis za medije

Hrvatski nogometni savez je kao članica krovne nogometne organizacije FIFA-e zadužen da se brine, razvija i nadgleda organizaciju nogometa, futsala i nogometa na pijesku kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. FIFA u svojim pravilima o nogometnim natjecanjima koja je propisao Međunarodni board poznaje samo ova tri sporta za koje je propisala posebna pravila igranja i ponašanja.

U hrvatskoj smo svjedoci najveće pošasti Ilegalnih malonogometnih ili futsal turnira je poharala hrvatsku pred očima onih koji su taj sport dužni štititi, a koji ponekad i sami sudjeluju u tom „cirkusu“ za šaku „dinara“.
Od 01.11.2010 godine počela je sa radom Komisija za provedbu odluke I.O. HNS-a o organiziranju turnira pod ingerencijom Udruženje 1.HMNL. Obzirom na činjenicu da se gotovo pet godina, nakon što je ta odluka I.O. HNS-a donesena, neprestano ignorira i ponižava futsal kao sport uopće Udruženje 1.HMNL je krenulo u završni obračun sa najvećim sportskim „kriminalom“ novog doba koji se održava pod budnim okom HNS-a i njegovih županijskih ogranaka.
Svaki malonogometni ili futsal turnir mora biti organiziran u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Sve utakmice malonogometnih ili futsal turnira moraju se igrati po pravilima kako je propisao FIFA-in Međunarodni Board uz odobrenje HNS-a odnosno županijskih nogometnih saveza u suradnji sa Komisijom za futsal HNS-a. U slučaju da organizator turnira nije dobio odobrenje nadležnih županijskih nogometnih saveza, na tom turniru nesmiju sudjelovati igrači registirani pri HNS-u, suci članovi sudačke komisije HNS-a. Posebna pozornost se odnosi na djelatnike HNS-a i županijskih nogomentih saveza kojima je strogo zabranjeno sudjelovanje na takvim „ilegalnim“ ili „divljim“ turnirima. Svaka navedena osoba koja se zatekne u prekršaju biti će prijavljena Disciplinskoj komisiji HNS-a i podliježe kaznjavanju po Disciplinskom pravilniku HNS-a kojeg je propisala krovna nogometne organizacija FIFA.
Prilikom organizacije pojedinih turnira organizatori u pravilu primaju uplate za sudjelovanju na turniru u kuvertama (od 500 – 5.000 kuna), te pritom isplaćuju nagrada u kovertama. Ovakvim postupcimase  direktno i svjesno krši zakon o platnom prometu („Narodne novine“, br. 117/2001). Svi organizatori turnira koji na ovakav način organiziraju turnire su u prekršaju i protiv njih će biti pokrenut postupak u Ministarstvu financija. Udruženje 1.HMNL je izračunalo da se godišnje u hrvatskoj na ovakvim mnogobrojnim turnirima „na crno okrene“ između 50.000.000 – 75.000.000 kuna.
Ova komisija će najozbiljnije surađivati sa nadležnim poreznim inspektorima koji će na terenu provjeravati legitimnost pojedinih turnira te sve nepravilnosti prijaviti Ministartvu financija.
Ova komisija može i mora prijaviti svakog djelatnika i člana 1.HMNL, kao i svakog drugog  člana HNS-a koji se oglušio na odluku I.O. HNS-a, uključujući i članove sudačke organizacije HNS-a. Sve osobe koje  prekrše ovu odluku I.O. HNS-a biti će prijavljene Disciplinskoj komisiji HNS-a.
Totalni kaos u svim tim nelegalnim sportskim natjecanjima leži u nedovoljnoj i gotovo nikakvoj lječničkoj brizi za igrače sudionike na utakmicama. Osnov za nastup igrača u bilo kojem sportu je liječnički pregled kojeg sudionik u natjecanju mora predočiti organizatoru prije početka utakmice. S obzirom da organizatori svjesno zanemaruju ovu vrlo bitnu činjenicu zbog lake zarade od pojedinca bez obzira na posljednice, ostaje nam samo nada de se neće dogoditi ono najgore, a to je smrt tog istog pojedinca na terenu zbog nečije nebrige.
Ovakvi nelegalni turniri su izvori primitivnog ponašanja i psovki koje ostaju nekažnjene. Igrači i voditelji momčadi se u dvojbenim sudačkim odlukama često obrušavaju na suce i svoje protivnike sa visokim vokabularom primitivnih uvreda i psovki, te na taj način šalju vrlo lošu poruku u javnost o futsalu kao sportu uopće. Mnogi turniri se organiziraju pod parolom „Humanitarnih turnira“ i uz taj prefiks udarom na sentimentalnost ljudi pokušavaju stvoriti umjetnu legitimnost kojom zamaskiraju sve one nedostatke i propuste navedene u ovom tekstu.
Moramo priznati da se u hrvatskoj i borbe bikova organiziraju u skladu sa svim potrebnim zakonima uz sve potrebne dozvole.
U prilogu donosimo odluku I.O. HNS-a o ograniziranju turnira u malom nogometu.
___________________________________________________________________________
Izvršni odbor HNS-a je temeljem članka 36. Statuta (Glasnik 26/01-pročišćeni tekst, 10/05) na sjednici održanoj 24. 05. 2005. donio
O D L U KU
o organiziranju turnira u malom nogometu
1. Organizatori turnira u malom nogometu mogu biti klubovi i druge udruge i društva koja su registrirana za obavljanje sportske djelatnosti i imaju odobrenje nadležnih tijela iz ove Odluke.
2. Odobrenje za organiziranje turnira u malom nogometu izdaje županijski nogometni savez na čijem području organizator ima sjedište.
Odobrenje za turnire u kojima sudjeluje jedna ili više inozemnih momčadi izdaje Komisija za mali nogomet IO HNS.
3. Zahtjev za odobrenje turnira podnosi se najkasnije deset dana prije namjeravanog početka turnira. Odobrenju se prilaže:
– propozicije turnira, koje trebaju biti po pravilima Futsala ili
pravilima  malog nogometa,
– dokaz o osiguranom odgovarajućem igralištu/dvorani,
– popis sudaca,  koji trebaju imati verifikaciju za suđenje malog
nogometa,
4. Na utakmicama turnira trebaju se voditi zapisnici i osigurati zdravstvena zaštita sudionika.
5. Uz zahtjev za odobrenje uplaćuje se pristojba u vrijednosti od 5% od ukupne vrijednosti upisnine koju utvrđuje organizator turnira u malom nogometu. Prihod od pristojbe zadržava savez koji je izdao odobrenje i dužan ga je uložiti u razvoj malog nogometa na svom području.
6. Igrači, treneri, suci i ostali nogometni djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza i županijskih nogometnih saveza ne mogu sudjelovati u organizaciji i realizaciji turnira u malom nogometu koji nemaju odobrenje iz ove Odluke.
7. Nepridržavanje odredbi iz ove Odluke predstavlja prekršaj.
8. Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje vrijediti Odluka o organiziranju turnira u malom nogometu (Glasnik 51/04) i Odluka o imenovanju povjerenika za izdavanje odobrenja za organiziranje malonogometnih turnira (Glasnik 7/05).
9. Odluka stupa na snagu osmog dana od objave u službenom glasilu HNS-a.

Broj:

Predsjednik: Vlatko Marković s.r.

Zagreb: 24. 05. 2005.

Futsal.hr online trgovina - sve za mali nogomet na jednom mjestu

O nama Ivica Ojvan

avatar
Osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

Split porazom u Vrgorcu korak bliže drugoligaškom ponoru

U susretu 11.kola 1.HMNL Vrgorac je na krilima raspoloženog Luke Sutona slavio protiv Splita rezultatom …

Crnica prekinula pozitivan niz Uspinjače Gimke!

Šibenska Crnica ostvarila je pobjedu u zagrebačkoj “Kutiji šibica” nad Uspinjačom Gimkom, nanijevši im tako …