2. HMNL – Zapad | Rezime polusezone

2.HMNL - Zapad

Prva polusezona 2. HMNL-zapad, neki će reći najslabije druge lige u Hrvatskoj, usprkos svom lošem imidžu imala je što za ponuditi ove jeseni. Nakon „festivala neozbiljnosti“ kako su okarakterizirali prošlu sezonu, ni nova sezona nije obećavala. Najprije su odustali nesuđeni povratnici u natjecanje,  gospićki MNK Lika Šport i MNK Kvarner, te na kraju prošlogodišnji viceprvak MNK Histria iz Oprtlja. Ligu je trebalo činiti 10 klubova, raspored je već bio složen, a dan prije početka natjecanja uslijedio je novi šok – odustajanje još jedne ekipe, MNK Gornji kraj. Ne ulazeći u razloge odustajanja klubova, no radi se uglavnom o novčanim problemima, valja uzeti u obzir sankcioniranje ekipa koje se najprije prijave u natjecanje, a potom odustanu, prvenstveno zbog ugleda lige i drugih klubova koji su usprkos tešoj situaciji u državi i futsalu ipak odlučili sudjelovati u natjecanju. Čak trima klubovima ovo je prva sezona u ovom natjecanju, MNK Argonauti drugi je klub iz Malog Lošinja, MNK Gorovo iz Opatije, a MNK Uskok iz Senja.

Prijelazni rok nije nam ponudio neke senzacije. Valja spomenuti prijelaz Tomislava Petričića iz MNK Histria u debitanta MNK Gorovo, Davida Magazina iz MNK Lošinj u MNK Argonauti, Dražena Krnjatića iz MNK Histria u MNK Kastav, Luke Tomljanovića iz MNK Grobnik u MNK Kastav te reaktivacija Ante Džaje koji je došao u MNK Otočac. Ti su igrači svojim igrama u jesenskom djelu prvenstva zaslužili da ih se spomene.

Uvjerljivo najbolji bili su dečki iz MNK Domino, koji su ligu završili na prvom mjestu s maksimalnim brojem bodova, postigli su najviše pogodaka i primili najmanje te zasluženo imaju čak 11 bodova prednosti ispred drugoplasirane Albone. Od drugog do šestog mjesta, najveća je „gužva“ na tablici, razlika među 5 klubova je tri boda. MNK Albona, prošlogodišnji prvak i nesuđeni prvoligaš, neuvjerljivo je došla do drugog mjesta. Od kluba s dugogodišnjom tradicijom i odličnim rezultatima očekivali smo mnogo više. MNK Otočac, prije početka prvenstva glasio je za najvećeg favorita, ali su ga čak 4 neriješena ishoda udaljili od borbe za naslov prvaka. MNK Kastav je svoje nerealne ambicije temeljio na mladom stručnjaku Žarku Martediću i nekolicini pridošlih lokalnih „zvijezdi“, zanemarujući pritom  domaće dečke, te ih je to dovelo do neočekivanog četvrtog mjesta. U Opatiji se tek počeo igrati futsal, a MNK Gorovo zahvaljujući entuzijazmu i individualnoj kvaliteti drži peto mjesto koje su i očekivali. MNK Grobnik, mlada ekipa s iskusnim Tihomirom Tomićem kao trenerom ne uspjeva zaredati par dobrih rezultata te im je trenutno šesto mjesto realnost. Simpatični Senjani, MNK Uskok igra svoju prvu sezonu u ovom natjecanju i cilj im je skupit iskustvo za narednu sezonu. Na dnu ljestvice nalaze se MNK Lošinj i MNK Argonauti, dva lošinjska kluba koje povezuje jedino dno tablice koje im je po pokazanim rezultatima ipak realnost. Na ljestvici strijelaca vode Tomislav Petričić iz Gorova i Ante Džaja iz Otočca, svaki s 15 pogodaka, obojica su pokretači svojih momčadi i ponajbolji igrači lige. Slijedi lošinjska trojka Magazin, Antoninić i Fuks s 12 pogodaka, te Halilović i Mujakić iz Kastva, odnosno Domina s 9 pogodaka. Najviše golova je zabijao Domino, koji je i najmanje primio, dok je najmanje zabijao Uskok, a najviše golova primio Lošinj. Najviše golova, čak 19, u jednoj utakmici  palo je na utakmicama Lošinj – Gorovo (10 – 9) i Otočac – Argonauti (11 – 8), dok je najveća pobjeda bila u 4. kolu kada je Grobnik na svom terenu svladao Lošinj rezultatom 13 – 2. Najviše golova u jednoj utakmici postigao je Gordan Antoninić (6 golova) u utakmici 9. Kola između Otočca i Argonauta.

Bili smo svjedoci nekoliko istinskih derbija, prve utakmice u Senju i Opatiji, povijesni prvi lošinjski derbi koji se odigravao pred 400 gledatelja. Prvoplasirani Domino odigrao je čak četiri odlične utakmice koje možemo smatrati derbijima, od kojih je najbolja bila protiv Albone u kojoj je slavio s minimalnim razultatom 2-1. Usprkos kroničnom nedostatku osnovnih uvjeta za treniranje, nedostatku novca, stručnih kadrova ova liga pružila nam je mnogo toga. Najprije treba naglasiti entuzijazam čelnika klubova koji guraju kako znaju i umiju, često i bez podrške lokalnh zajednica i bez novca. MNK Argonauti pravi su primjer dobro organiziranog kluba i bez ustručavanja mogu reći najboljeg domaćina lige, imaju treninge tri puta tjedno u dvorani, financijski su stabilni te imaju puno prostora za napredak. MNK Uskok, debitant u ligi također ima treninge u dvorani, ali im fali razumjevanje lokalne zajednice i drugih sportskih klubova u Gradu prvenstveno u vidu termina za odigravanje utakmice. Klub čini skupina prijatelja i grade klub kao jednu zdravu sredinu i pravi sportski kolektiv. MNK Grobnik ili popularno nazvan „sudačka organizacija“ zbog nekoliko nogometnih sudaca koji su ga osnovali, nakon uraganske prve sezone krenuli su iz početka i s nekoliko termina u dvorani pokušavaju uigravati ekipu za naredne sezone kada planiraju pohod na vrh. MNK Lošinj je stariji lošinjski klub koji također trenira u dvorani, ali muku muče s financijama no „nabrijani“ igrači i puna dvorana su im najveći poticaj za daljnji rad. MNK Albona također nema problema s terminima u dvorani, rade u dobrim uvjetima i zasigurno će u bliskoj budućnosti ostati u vrhu. MNK Otočac možda je najorganiziraniji klub, koji već sada funkcionira bolje od nekih prvoligaša. Termini u dvorani, financijska stabilnost, kvaliteta igračkog kadra i organizacija na visokom nivou recept su za uspjeh svakog kluba. Klubovi iz riječkog prstena su pak druga priča. Domino, Gorovo i Kastav oslanjaju se isključivo na individualnu kvalitetu igrača, jer drugoga ni nemaju. Bore se za termine u bilo kojoj dvorani, potpore od lokalne samouprave nemaju, muku muče s financijama, ali im ne nedostaje entuzijazma koji im je jedini pokretač. Grad Kastav nema dvorane, Grad Opatija ima montažni balon koji jedva udovoljava propozicijama natjecanja, dok Grad Rijeka tek sada prepoznaje uspjehe svog jedinog futsal kluba i u planu je dodjeljivanje termina u dvorani 3. maj. Problemi riječkog futsala nisu tema ovog članka, te ćemo se ovom temom pozabaviti drugom prilikom.

Iako prostora za kritiku ima, nema potrebe kritizirati klubove i situaciju u 2. HMNL-zapad jer se čini da napokon funkcionira kako treba. Optimistično čekamo natjecanje u proljetnom djelu sezone, premda je Domino praktički osigurao naslov prvaka, čeka nas žestoka borba za prestiž. Klubovi će se konsolidirati, presložiti će se igrački kadar i zasigurno nas čeka još mnoštvo dobrih utakmica te će futsal dobiti mjesto koje zaslužuje.

za CROfutsal, Domagoj Tramontana

O nama Filip Andabaka

avatar

Moglo bi vas zanimati

AURELIA | Osvrt na prekid natjecanja mladeži

Kristian Šoštar, trener mladeži vinkovačke Aurelie napisao je zanimljiv osvrt na odluku HNS-a o prekidu …

IO HNS-a odlučio: 1.HMNL na čekanju, 2.HMNL bez nastavka

S nestrpljenjem smo iščekivali jučerašnju sjednicu Izvršnog Odbora HNS-a, gdje smo očekivali donošenje odluka po …