Aktualno

Splitu pobjeda na parketu, Alumnusu za “zelenim stolom”!?

Split je jučer predstavio svoju najmlađu momčad koja je ikada zaigrala u prvenstvenom natjecanju. Mnogi su sa skepsom gledali na potez vodstva splitskog kluba da se osloni na dojučerašnje juniore, no splitski mladići otklonili su mnoge dvojbe nadigravši Alumnus s uvjerljivih 7:1! Slavili su jučer Splićani visoku pobjedu, no po svemu sudeći njihovo slavlje je uzaludno. Iz Alumnusa su nakon susreta najavili žalbu, uz tvrdnju da Ante Ćorluka nije imao pravo nastupa zbog akumuliranih žutih kartona iz prošle sezone. Gle slučaja, upravo je Ćorluka sinoć bio najbolji pojedinac susreta zabivši 3 zgoditka. Presliku iz zapisnika donosimo u nastavku.

 

3. Zapažanje delegata (o organizaciji i događajima na utakmici)

Organizacija utakmice prema propozicijama. Športske iskaznice kao i liječnički pregledi svih igrača uredni. Domaći trener,iako je licenciran nije prihvaćen u Comet sustavu. Gostujući trener ima licencu. Gostujuća momčad je najavila žalbu jer tvrde da domaći igrač br. 8 Ante Ćorluka iz prošle sezone imao 3 opomene. Domaćin je prijavio javno okupljanje te osigurao sve službe koje propozicije propisuju. Teren za igru i prostorije uredne. Domaćin je na vidno mjesto istakao baner Mikasa. Sastanak pred utakmicu obavljen u zakazano vrijeme u adekvatnoj prostoriji. Prisutno oko 300 gledatelja koji su korektno bodrili domaću momčad. Postignuti pogoci regularni,a opomene ispravno dodjeljene. U susretu lišenom rezultatske neizvjesnosti,zaslužena pobjeda domaćina. Ponašanje svih aktera utakmice primjerno. Kod domaćina nastupili svi igrači,a kod gostiju nije nastupio igrač br. 12. Sudački tim je vrlo dobro vodio ovaj susret. Ispraćaj gostiju i službenih osoba bez primjedbi.

Uvidom u zapisnike iz završnice prošle sezone uvidjeli smo da Ćorluka zaista nije imao pravo nastupa u dvoboju s Alumnusom. Nakon završetka ligaškog dijela natjecanja opomene su se brisale, no Ćorluka je u 6 odigranih susreta do kraja sezone dobio 3 žuta kartona. Prvu opomenu Ćorluka je dobio u drugom susretu polufinala kod Crnice, drugu je opomenu dobio u drugom finalnom dvoboju protiv Novog Vremena Apfel, dok je treću opomenu Ćorluka dobio u poslijednjem susretu finala.
Propozicije su jasne. Ćorluka nije imao pravo nastupa, no u propozicijama jasno stoji da je disciplinski sudac dužan pismeno izvijestiti klub o igračima koji su pod suspenzijom, kao i da je povjerenik za natjecanje dužan najkasnije 48 sati prije utakmice izvijestiti klub o igračima pod suspenzijom, a iz Splita nam poručuju kako nisu bili obaviješteni od strane disciplinskog sudca i povjerenika natjecanja. No ipak, u propozicijama jasno stoji da obveza povjerenika ne isključuje obvezu kluba da vodi evidenciju kartona, kao ni disciplinsku i natjecateljsku odgovornost kluba.
Izvadak iz propozicija natjecanja donosimo u nastavku.

ČLANAK 15.

Na prvenstvenim utakmicama nemaju pravo nastupa igrači koji se nalaze pod suspenzijom, kaznom zabrane igranja i automatskom kaznom zbog tri opomene.
Automatsku kaznu zabrane igranja jedne prvenstvene utakmice nastalu zbog dobivene tri opomene, igrač izdržava na prvoj sljedećoj prvenstvenoj utakmici.
Nakon kraja prvog dijela prvenstva (22 kola) brišu se opomene igrača (žuti kartoni), te se ne prenose u daljnje natjecanje osim igračima sa tri opomene. Disciplinski sudac obvezan je pismeno izvijestiti klub o igračima koji su pod automatskom kaznom, a klubovi su obvezni disciplinskog suca izvijestiti o broju opomena igrača koji se tijekom prvenstva registrira za klub.
Povjerenik za natjecanje obvezan je, temeljem uvida u zapisnik, najkasnije 48 sati prije utakmice obavijestiti klub o automatskoj kazni zabrane igranja zbog tri opomene. Ova obveza Povjerenika za natjecanje ne isključuje obvezu kluba da vodi evidenciju opomena. Nedostavljanje obavijesti iz prve rečenice ovog stavka ne isključuje disciplinsku i natjecateljsku odgovornost kluba čiji je igrač nastupio s tri opomene.

Što možemo očekivati na koncu svega? Klub će zasigurno snositi odgovornost, te će utakmica biti registrirana rezultatom 0:3 u korist Alumnusa. Ostaje i mogućnost da klub bude kažnjen i oduzimanjem jednog boda, a Ćorluka disciplinskom kaznom. No postavlja se pitanje odgovornosti disciplinskog sudca i povjerenika za natjecanje. Hoće li oni snositi svoj dio odgovornosti za propust koji je Splićane koštao gubitka bodova? Ne bismo se čudili kada bi na kraju cijenu niza propusta platio samo klub.
Pitamo se i gdje je Alumnus u cijeloj ovoj priči? Težak poraz na parketu prebrisat će pobjeda za “zelenim stolom”, no koliko je to sportski. Zar nisu “studenti” mogli uoči početka susreta ukazati sportskom rivalu na propust, ukoliko su imali saznanja o tome. Ovako se netom po završetku susreta najavila žalba, jer 3 boda iz Splita očito su vrijednija od sportski čistog obraza…

Fotografija FC Split.

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Gudasić novo pojačanje Vrgorca!

Nakon što se iz Uspinjače Gimke u Vrgorac, svoj matični klub vratio Marko Vuković, danas je redove …

Hans Matić novi je trener Squarea!

Hans Matić novi je trener dubrovačkog Squarea! Odluka je to Uprave kluba, te će dosadašnji …