Zoran Mamić: “Odlazak iz kluba nikada nije bio opcija!”

Nakon poraza u prošlosezonskom finalu doigravanja došlo je do burnog ljeta u redovima Split Tommyja. Najtrofejniji hrvatski klub ostao je bez očekivanog naslova, nakon čega su uslijedili i brojni odlasci igrača. Sve to ponukalo je javnost na svakojaka razmišljanja kojima smo odlučili stati na kraj. Razgovarali smo sa Zoranom Mamićem, dopredsjednikom splitskog kluba i predstavnikom generalnog sponzora (tvrtke Tommy), koji nam je u uvodu razgovora opovrgnuo nagađanja kako napušta splitski klub.

“Povlačenje iz kluba nikada nije bila opcija. Imamo ugovor na još jednu sezonu, koji me obvezuje kao generalnog sponzora da budem dio najužeg tima koji odlučuje. Kad netko drugi bude davao svoj novac, neka onda on odlučuje o svemu, no mišljenja sam da dok dajem glavninu godišnjeg budžeta imam za pravo donositi neke odluke. Naravno da su glave vruće nakon poraza u finalu, te se svašta u afektu kaže, no futsal je ušao u mene i nije tako lako sad iz toga izaći.”

No ipak, Splićani s velikim promjenama ulaze u novu sezonu. Priliku će dobiti mladi igrači koji su prošle sezone igrali za drugu momčad u 2.HMNL-jug.

“Financije smo sveli u realne okvire za hrvatske prilike. Imamo kvalitetan pomladak za koji smatramo da može biti konkurentan u prvoligaškom natjecanju. Nitko od tih momaka ne traži da budu prvaci, no moja je želja da kada jednog dana budem odlazio iz kluba iza sebe ostavim takvo stanje da klub ne treba posezati za skupim inozemnim i hrvatskim pojačanjima. Naša je želja da se u potpunosti možemo osloniti na igrače ponikle iz naše akademije.”

Split Tommy je usprkos velikim ulaganjima proteklih sezona ostajao bez naslova prvaka.

“Nama se proteklih godina dogodio Nacional, koji je pod svaku cijenu želio biti ispred nas. Bili su bolji od nas, no vidite gdje ih je to dovelo. Imali su budžet koji je enorman i za europske prilike, a to je u konačnici dovelo do gašenja kluba. I mi smo ulagali znatna sredstva, no sada smo se odlučili za racionalizaciju troškova. Ne žalim za novcima koje sam uložio u klub, ali ne želim više plaćati igrače koji to ne zaslužuju.”

Nagađanja o odlasku Tommyja iz kluba u dobroj je mjeri potaknula činjenica da Splićani u novu sezonu ulaze bez naziva generalnog sponzora u imenu kluba.

“Ideja o Tommyju u imenu kluba mi je u jednu ruku od samog početka nametnuta. Ne želim da ljudi na klub gledaju kao na privatan, jer nije ovo moj klub koji ja nosim sa sobom negdje. Želim da se svi mogu poistovijetiti s klubom, da klub bude u službi grada. Tommy kao generalni sponzor ostaje uz klub i biti će na prsima, a ovim postupkom želim dokazati da ne svojatam klub kao svoje vlasništvo.”

Kada govorimo o prvoj momčadi, Zoran Mamić ističe kako će igrači i dalje imati sjajne uvjete u klubu.

“Split Tommy ostaje jedini profesionalni futsal klub u Hrvatskoj. Naši igrači se bave isključivo futsalom, imaju plaće jednake kao i lani, uz osiguran smještaj i hranu u restoranu. Istina je da s nama više nisu neki igrač koji nam nisu donijeli željeni efekt. Ako će nama igrač iz naše akademije dati podjednak doprinos kao i neki igrač sa strane, ne vidim razloga da dovodimo i plaćamo te igrače. To je jedina razlika u odnosu na protekle sezone, a ja odgovorno tvrdim da rezultat neće izostati. U Makarskoj doznajem za podjele u svlačionici i to je bila kap koja je prelila čašu. Već tada sam odlučio da ćemo s velikim promjenama ući u novu sezonu. Vjerujte mi, i da smo osvojili naslov bilo bi isto…”

 

Klub će tako uz nekoliko iskusnih igrača u novoj sezoni gurnuti u vatru dojučerašnje juniore u koje Zoran Mamić ima veliko povjerenje.

“Mislim da smo konačno napravili jednu karakternu momčad. Nakon poraza u Makarskoj prišli su mi naši juniori i u suzama me molili da ne napuštam klub, da im damo priliku da igraju, te da će se rezultatom odužiti za ukazano povjerenje. Imam obvezu prema njima i njihovim roditeljima koji nas prate, ne samo kod kuće već i na gostovanjima. Ti su momci na mene ostavili sjajan dojam, te vjerujem da će ginuti za klub i opravdati naša očekivanja.

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Pandurević: “Osijek definitivno može do izravnog plasmana u 1. ligu!”

Nakon što je prošle sezone ispala u drugu ligu, momčad Osijeka se ima priliku ekspresno vratiti …

‘Liga za popunu 1.HMNL’ u izravnom prijenosu

Donosimo odliče viesti za sve futsal zaljubljenike. Dvoboje ‘Lige za popunu 1.HMNL’ kroz koju će …