FOTO: Facebook stranica Brač u balunu

Futsal na Braču: Brač u balunu

Nastavljamo s našim serijalom priča o malom nogometu/futsalu na otoku Braču. U prvom članku iz serijala smo vas upoznali s Fortunom Povlja, klubom čiju nam je priču ispričao gospodin Tonći Zlatar, predsjednik kluba, koji nam je tijekom posjete pričao i o Braču u balunu te vam u nastavku donosimo intervju s njim te nešto više o samom projektu.

Futsal na Braču: Fortuna Povlja

Na otoku Braču se odvija jedna zanimljiva priča, zanimljivi projekt pod nazivom Brač u balunu. Možete li nam reći nešto više o tome?

“Zajedničkom inicijativom više otočnih klubova i mjesta na otoku Braču organizirali smo seriju turnira Brač u balunu, serijal od pet turnira koji se igraju u Supetru, Selcima, Sutivanu, Pučišćima i Dolu. Tom serijom turnira želimo okupiti mlade s otoka Brača, djecu da se afirmiraju u futsalu.”

Kako se odvijao ovaj projekt tijekom proteklih godina?

“Smanjili smo nagrade na svim turnira te ih izjednačili. Prvi turniri su imale jako bogate nagrade te je dolazilo puno ekipa sa strane pa domaćim ekipama nije bilo zanimljivo nastupati na takvih turnirima iz razloga što praktički nisu mogli ništa osvajati. 2019. godine nam se dogodilo na Supetru da smo imali 10-12 ekipa. Nagrada je bila 10000 kuna. U Sutivanu smo imali situaciju gdje je bilo samo pet ekipa, a nagrada 12000 kn. Broj igrača se sve više i više smanjivao i morali smo napraviti nekakvu promjenu. Ustanovili smo da smanjenjem nagradnog fonda će turniri postati zanimljiviji bračkim ekipama. Nismo htjeli zabraniti nastup ekipama van otoka niti igračima van otoka nastupanje na takvim turnirima. Želja je uvijek bila da se što više mladih afirmira kroz futsal. Priča raste s tim da nas je korona jako srozala. Kvaliteta futsala i snaga samih igrača kako korona više i više traje kopni.”

Što biste izdvojili kao zanimljivost vezanu uz serijal turnira?

“Zanimljivo je to da se svaki nastup ekipe na pojedinom turniru boduje s tri boda, a i ekipe dobiju bodove za osvajanje nekog od prva tri mjesta. Prvo mjesto nosi tri boda, drugo dva i treće jedan. Znači, osvajač turnira odnosi šest bodova. Na kraju serijala turnira cilj je organizirati Final Four, završnicu na kojoj bi se našle četiri najuspješnije ekipe, ekipe s najvećim brojem bodova.”

Vikend kad smo bili u posjeti Povljima završio se i drugi turnir iz serijala Brač u balunu te smo gospodina Zlatara pitali i za komentar.

“Ovaj vikend se završio drugi od pet turnira te se iskreno nadam kako će nam korona mjere dozvoliti nastavak natjecanja. Na prva dva izdanja posjećenost je bila odlična. Ljudi podržavaju takve stvari. Jednostavno, sport i ljetni turniri, bilo kakva sportska aktivnost su jako posjećene i daju jako veliku kvalitetu turističkoj promidžbi i sadržajima u mjestima na našem otoku.”

Pravila serije turnira možete pronaći na Facebook stranici Brač u balunu:

Turniri ovogodišnjeg serijala, ukoliko epidemiološke mjere dozvole:

Supetar, organizator: MNK Supetar – 20.-29. lipnja

Selca, organizator: MNK Takmac – 18.-25. srpnja

Sutivan, organizator: BK Grma – 2.-7. kolovoza

Pučišća, organizator: MNK Pučišća – 9.-15. kolovoza

Dol, organizator: MNK Viver – 23.-28. kolovoza

Završnica – bit će naknadno određeno.

Krajem lipnja održan je prvi turnir u Supetru, a slike, rezultate finalne večeri te popis nagrađenih pojedinaca možete vidjeti na stranici Brač u balunu:

24. srpnja završio je drugi turnir u Selcima, a slike, rezultate finalne večeri te popis nagrađenih pojedinaca možete također vidjeti na stranici Sportsko lito Selca – SD Takmac:

S ovim završavamo drugi članak iz našeg serijala Futsal na Braču, a u idućem, posljednjem članku iz serijala vam donosimo nogometno-malonogometnu priču o Takmacu, klubu koji je ove godine proslavio 100 godina postojanja.

O nama Marin Kraljević

avatar
Marin Kraljević je novinar i voditelj marketinga na CROfutsal portalu. 30-godišnji magistar komunikacijske i informacijske tehnologije radi na portalu od lipnja 2020. godine.

Moglo bi vas zanimati

Novo Vrijeme, Vrgorac, Crnica i Futsal Dinamo u utrci za superkup!

Kao što smo već najavili na našim stranicama, danas i sutra u vrgoračkom Domu sportova …

FIFA WC 2021. | Rusija i Maroko prvi četvrtfinalisti!

Rusija i Maroko prvi su četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva koje se održava u Litvi! U jučer …