Bernard Jurišić: ”Hrvatski futsal zaslužuje više pažnje HNS-a i javnosti.”

U dosadašnjem dijelu intervjua s novinarima smo ugostili Anđelka Kecmana, Marka Šapita i Blaža Duplančića. Današnji gost je član udruge splitskih sportskih novinara 4N. Prva ljubav uz Hajduk mu je košarka, Košarkaški Klub Split i New York Knicksi. Piše kolumne na portalu telegram.hr, te uz to piše, a to malo ljudi zna i za službene stranice UEFA. Veliki je ljubitelj futsala, promovira ga kad god stigne, jedan i jedini Bernard Jurišić. S njime smo popričali općenito o futsalu, o stanju u splitskom futsalu itd.

Započelo je doigravanje za prvaka Hrvatske koje se ove godine igra po skraćenom modelu. Kako gledate na odluku vodstva natjecanja da se po kup-sistemu dobije prvak Hrvatske?
Stvarno je šteta što se prvenstvo nije moglo odigrati pod normalnim uvjetima. Bilo bi to spektakularno doigravanje s punim dvoranama. S obzirom na okolnosti drago mi je što će se ipak dovesti do kraja, pa makar i na ovakav način. Nije idealno, ali što je tu je. Čestitam svima koji su pomogli da se prvenstvo ipak privede kraju. Možda se barem finale moglo igrati na dvije dobivene utakmice.
Kako predviđate rasplete doigravanja? Tko je po Vama favorit za naslov?

Nije neka mudrost reći da su Novo vrijeme Apfel i Olmissum pokazli najviše i da je realno očekivati njihovo finale. Ali u jednoj utakmici je apsolutno sve moguće i ne bi me uopće iznenadilo da se Square ili Futsal Dinamo dočepaju finala. Novo vrijeme i dalje ima najkvalitetniji kadar, ali Olmissum je već ove sezone pokazao da ima lijek za aktualne prvake i da im nikako ne leže. Ali pričekajmo najprije polufinala. Neće ni Makarani ni Omišani imati nimalo lagan posao.

Splitski futsal ove je sezone doživio pomrčinu. Najtrofejniji hrvatski klub slijedeće će sezone igrati u drugoligaškom društvu, dok će Universitas kroz dodatne kvalifikacije pokušati osigurati opstanak. Kako gledate na takvu situaciju sa splitskim klubovima znajući da je Split uvijek bio rasadnik vrhunskih futsal igrača i brojnih reprezentativaca?

Čini mi se da je FC Split poprilično podcijenio kvalitetu lige ove sezone i da je bio uvjeren da će se sve nekako riješiti samo od sebe. Split je najbogatiji mladim i potentnim igračima, ali ovogodišnja Liga 10 jednostavno nije bila za tako neiskusnu momčad. A kad su se kola već zaletjela nizbrdo, teško ih je više bilo zaustaviti čak i uz spektakularna imena koja su Splićani u drugom dijelu dovodili. Mislim da će se Split brzo vratiti i treba se brzo vratiti jer je potreban hrvatskom futsalu i kao konkurencija i kao rasadnik mladih igrača. Ali moraju neke stvari poprilično presložiti i posložiti.

Universitas mi je super priča, baš je gušt vidjeti takav klub koji funkcionira na studentskom elanu, ali njihove ambicije ipak ne mogu ići previsoko u ovako kvalitetnoj ligi. Nevjerojatno zvuči činjenica da grad Split u narednoj sezoni možda neće imati prvoligaša, a ne tako davno pola lige je znalo dolaziti iz Splita i okolice. Kako se i zašto to dogodilo je pitanje za neke druge.

Kako općenito gledate na stanje futsala u Hrvatskoj, kvalitetu lige i zastupljenost futsala u medijima?

Mislim da hrvatski futsal vrijedi daleko više nego što ga cijene i u njegovom matičnom savezu i u medijima. U Hrvatskoj ne postoji neizvjesnije i napetije prvenstvo od futsalskog, jer se u većini drugih sportova prvak zna i prije nego što liga počne. Sjajno mi je što u futsalu i manje sredine poput Makarske, Vrgorca, Omiša ili Dubrovnika mogu složiti konkurentne momčadi, napuniti svoje dvorane i boriti se za trofeje. Mislim da hvatski futsal zaslužuje i više pažnje od HNS-a i više pozornosti od medija i javnosti i zato i sam pokušavam s vremena na vrijeme pomoći i progurati futsalske teme i priče.

 CROfutsal je specijaliziran medij posvećen futsalu i njegovoj promociji. Poznavajući Vaš rad, gdje također radite na promociji futsala, kako gledate na naš rad i kako postići da futsal izađe iz medijske margine, kako bi dobio bolju zastupljenost?

Svakome tko voli i prati hrvatski futsal vaš portal je neizbježan izvor informacija. Jako dobro znam koliko je teško gurati nešto isključivo iz ljubavi, stoga imam poseban respekt prema činjenici da CROfutsal postoji već punih 15 godina. Volio bih reći da će se stvari promijeniti i da će futsala ubuduće biti puno više u velikim medijima, ali sumnjam da će tako i biti. Stoga je posebno važno da postoji portal poput vašeg i da postoji grupa novinara koja voli, prati i promovira futsal. Među takvima sam i ja.

Poznato je da radite i za službene stranice UEFA-e. S obzirom na iskustvo koje imate, kako gledate na hrvatski futsal u usporedbi s vodećim futsal ligama Europe?

Futsal je zapravo teško analizirati i uspoređivati jer je poprilično introvertan i zatvoren. Teško je vući neke usporedbe i komparirati kvalitetu s obzirom da se jako rijetko igraju neke ozbiljne klupske međunarodne utakmice. Šteta je što postoji samo jedan europski kup i to samo za prvake, a i on se igra poprilično rijetko i kratko. Vjerujem da bi bilo interesa i za još jedno natjecanje u kojem bi se mogli natjecati i ostali klubovi i da u Hrvatskoj ima nekoliko klubova koji bi rado igrali europska natjecanja. Ne znam je li budućnost futsala u potpunom izdvajanju iz “velikog” nogometa, ali mislim da bi o tome trebalo ozbiljno razmisliti, jer smatram da futsal na globalnoj razini ne koristi sve svoje potencijale i mogućnosti. Mislim da može puno više i da ne bi trebalo puno vremena da se velik dio svijeta koji futsal ne poznaje – u njega zaljubi.

O nama Luka Mladinić

avatar
Novinar na portalu od 2020 godine...

Moglo bi vas zanimati

Olmissum nevjerojatnim preokretom do pobjede u Zagrebu!

Futsal Dinamo i Olmissum su večeras u SD Sutinska Vrela odigrali utakmicu 7. kola 1. …

Ivan Matan: “Vrijeme je da krenemo skupljati bodove.”

Uspinjača-Gimka odigrala je u Makarskoj zaostalu utakmicu 5.kola gdje su domaćini slavili rezultatom 2:1. Iako …