Blaž Duplančić: ”Futsal Dinamo i FC Split su najveći mamac za publiku”

U dosadašnjem dijelu intervjua s novinarima smo ugostili Angelca Ketzmana i Marka Šapita. Današnji gost je autor par knjiga, urednik sportskog dijela Dalmatinskog portala, veliki ljubitelj Hajduka i malog nogometa, kolega Blaž Duplančić. Kako vidi razliku između našeg i europskog futsala, kako vidi stanje u splitskom futsalu, pročitajte u daljnjem tekstu.

Sigurno Vas kao velikog ljubitelja futsala i splićanina boli da se AFCU bori za ostanak u 1.HMNL, dok će Split sreću potražiti u 2.HMNL-jug. Što mislite da je glavni problem?

Realno gledajući, od AFCU-a se i nije očekivalo da će napasti vrh, već da će biti koje mjesto iznad ovoga gdje je sad. FC Split je jedna sasvim druga priča, pravo je čudo kako posljednjih godina nije dograbio barem jedan naslov prvaka protiv Nacionala ili Novog Vremena, a ispadanje tog kluba velika je šteta za cijelu ligu. Možda su baš Futsal Dinamo i FC Split bili najveći mamac za publiku diljem Hrvatske proteklih godina, manje sredine su jačale želeći upravo njihov skalp, ali dogodilo se ispadanje koje nitko nije očekivao. Neke stvari koje su se događale unutar kluba plus kasni ulazak u tekuću sezonu, gdje je ostao sužen prostor za slaganje ekipe, glavni su razlozi ispadanja. Iako se ne mogu oteti dojmu da FC Split svejedno nije ove sezone imao najlošiju momčad u ligi.

Znamo da Vaš portal radi na promociji futsala, ali smo dojma da je to sve nedovoljno. Što mislite kako se može još više doprinijeti na promociji futsala?

Nažalost je infrastruktura u mnogim sredinama problem, dvorane nisu rađene za vrhunski futsal pa se tako događa da je u pojedinim dvoranama nema Interneta, da se mora izaći vani kako bi se obavila nužda i slično. Drugi problem je što se s vremenom klubovi uglavnom počinju zadovoljavati objavama na vlastitim Facebook-stranicama, te eventualno očekuju od medija da kopiraju i prenose servirane priče, što za medije nikako nije atraktivno. Ovo je zanimljiva tema o kojoj bi se puno moglo diskutirati jer mali nogomet definitivno ima publiku i prostor za napredak.

Sigurno da Novo Vrijeme i Olmissum slove za glavne favorite za osvajanje lige. Koga vidite kao prvaka ovogodišnje lige, a koga kao “dark horse”?

Novo Vrijeme je definitivno favorit za naslov, dok je Olmissum najveće iznenađenje prvenstva. Ivan Katalinić bi znao reći: ‘Dajte mi igrače koji su već osvajali trofeje’. Makarani iza sebe imaju kontinuitet osvajanja plus europsko iskustvo, te uigranu momčad. No, stoji i ona ‘gladan bolje trči’. Omišani žarko žele prvi veliki trofej, te je svakako beskrajan motiv njihov adut. No, prednost ipak dajem Novom Vremenu.

Fotografija Blaža Duplančića.

S obzirom da ste bili s Novim Vremenom i u Portugalu i Rusiji, sigurno ste vidjeli veću scenu nego što je Hrvatska. Koje su bitnije razlike i gdje Hrvatska može napredovati po uzoru na Portugal tj.Sporting i Ruse?

Što se tiče Lige prvaka, naravno da je razlika ogromna. Već po slijetanju u Lisabon, kada su ugledali veliki autobus Sportinga, Makaranima je bilo jasno da ulaze u neki novi svijet. Nadalje, tamo je dvorana izgrađena baš za futsal, ima oko 3.500 sjedećih mjesta, ali su tribine sa sve četiri strane. Također su i odlično riješena mjesta za novinare, a navija se kao u velikom nogometu. U Rusiji, u Tyumenu, također je dvorana bila puna, na ulazu je oduševio mali fan-shop, gdje se prodavalo baš sve s amblemima domaćeg kluba, od šalica, šalova, majica, kapa… pa nadalje, a unutar dvorane je bio prostor u kojemu se jede i pije, gdje se čekao red na poluvremenu. Spomenuo sam već problem infrastrukture u Hrvatskoj, dok u Ligi prvaka niste morali izaći iz dvorane, a mogli ste kupiti hranu, piće, artikle domaćeg kluba, te uživati u komforu.

Vaši novinari s Dalmatinskog portala svake godine sudjeluju kao žiri u izboru CROfutsal portala za izbor najboljeg igrača za prethodnu godinu. Kako vidite naš projekt i smatrate li da dovoljno radimo na popularizaciji futsala?

CROfutsal je medij koji daleko najbolje prati mali nogomet i definitivno prvo što otvorim ako želim pogledati izvještaje kola. S obzirom da novinare tog portala redovito susrećem na utakmicama, smatram i da nema kompetentnijeg tijela za izbor najboljeg igrača. Radite li dovoljno na popularizaciji futsala? Ovako ću odgovoriti: radite najviše od svih, ali uvijek ima prostora za još novih ideja. 

Poruka za kraj našim čitateljima?

Nema u Hrvatskoj tako izjednačene lige kao što je ova u futsalu. Čim prođe ovo ludilo oko koronavirusa, dođite u još većem broju u dvorane i podržite svoj klub. Samo punim dvoranama možete natjerati medije, ali i sponzore, da još veću pažnju poklone malom nogometu.

 

O nama Luka Mladinić

avatar
Novinar na portalu od 2020 godine...

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-istok | Pobjede domaćina u prvim susretima 14. kola

Jučer su odigrana prva tri susreta 14. kola 2.HMNL-istok u kojima su maksimalan bodovni učinak …

2.HMNL-jug | Odigrani susreti 11. kola, domaćini dominantni

Jučer su odigrani susreti 11. kola 2.HMNL-jug koji su protekli u znaku domaćina. Naime, svi …