Fabet kladionica

Ivan Božović: “Nadam se da će svi moji igrači dati svoj maksimum.”

Olmissum i Novo Vrijeme sutra će na omiškom Ribnjaku odlučivati o drugom finalistu doigravanja za prvaka Hrvatske. Nakon što su Makarani slavili u Omišu, Omišani su prošlog petka uzvratili istom mjerom u Makarskoj. Veliki derbi hrvatskog futsala tako ćemo još jednom gledati ove sezone, a uoči odlučujućeg dvoboja za plasman u finale razgovarali smo s Ivanom Božovićem, trenerom Novog Vremena.

Prošlo je nešto više od pola godine otkako ste preuzeli klupu Novog Vremena. Kako gledate na razdoblje provedeno na klupi makarskog prvoligaša? Da li su se ispunila Vaša očekivanja?

Veoma sam zadovoljan što sam dobio šansu da radim u jednom od najbolje organiziranih i najuspješnijih klubova na Balkanu. Ono što sam pretpostavio prije dolaska u Makarsku je bilo da je klub veoma dobro organiziran i da ima visoke ciljeve i dobre uvjete za rad. Sve to je potvrđeno mojim boravkom u klubu u posljednjih 6 mjeseci. Sve što je vezano za ekipu i rezultate, nije realno unaprijed pretpostaviti, dok ne uđete unutra i ne vidite kako ekipa reagira na vaše zahtjeve i kakve vam povratne reakcije daje. Bilo je veoma turbulentnih perioda, ali sam ja izuzetno zadovoljan zbog toga, jer da nije tako ne bi ni bilo smisla što sam tu. Ono što je meni najveći utisak, okružen sam izuzetno dobrim, poštenim i vrijednim ljudima, koji vole svoj klub i svoj grad, što je za mene veoma važno.

Pobjedom u Omišu došli ste na korak do finala, no poraz u Makarskoj vratio je seriju na omiški Ribnjak. Kako gledate na polufinalne dvoboje s Omišanima?

U ovom trenutku dvoboj Olmissuma i Novog Vremena je najveći derbi hrvatskog futsala. Svaka utakmica donosi ogrorman pritisak u oba kluba, a posebno u svlačionice. Tko uspije bolje da iskontrolira emocije i svu energiju usmjeri na pravu stranu u velikoj je prednosti. Dvije ekipe su potpuno različito selektirane. Velika je razlika u filozofiji klubova, mentalnom stanju, karakteru, pa i financijama. U obje utakmice je definitivno, konačan rezultat odlučio veliki pritisak domaćeg terena i prevelikih očekivanja da ekipa na domaćem terenu  mora da pobjedi. Nijanse odlučuju, neki individualni povez, reakcija golmana, realizacija šansi. Mi u utakmici u Makarskoj nismo imali energiju i želju na nivou važnosti utakmice i to nas je koštalo poraza. Preveliki broj individualnih grešaka u oba pravca, koje se ne praštaju u ovakvim utakmicama i na ovom nivou. Da bi se ostvario pozitivan rezultat u polufinalu playoff-a svi igrači moraju biti na svom nivou, što kod nas nije bio slučaj. Nismo na vrijeme realizirali svoje šanse i to nas je koštalo igranja majstorice, za razliku od utakmice u Omišu gdje smo svoje šanse dobro realizirali i dali sebi motiv i energiju da završimo utakmicu u svoju korist. Nakon 5 pobjeda u nizu nad dva igrački trenutno ponajbolja sastava u Hrvatskoj, možda je bilo i za očekivati jedan poraz, mada nije morao doći baš u ovom trenutku. Teško je u kontinuitetu pobjeđivati utakmice velikog značaja…

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i u zatvorenom

Kakvu utakmicu očekujete u utorak u Omišu? Koji su aduti na kojima temeljite optimizam da Novo Vrijeme može još jednom slaviti u Omišu?

Očekujete da vas pustim u svlačionicu Novog Vremena, što nije moguće. Vjerujem da će to biti slična utakmica prethodnim, detalji će odlučiti, možda to bude i šahovska partija. Iskreno se nadam da će svi moji igrači dati svoj maksimu i biti na nivou koji ja i klub od njih očekujemo. Najveći adut Novog Vremena je baš to što vjerujem da će svi biti pravi kada je najpotrebnije i da će se dobra kemija iz svlačionice materijalizirati na terenu. Momci su sve svoje privatne i poslovne obaveze podredili trenutku i nadam se da će faktor koji odlučuje o detaljima prelomiti na njihovu stranu, jer su to stvarno zaslužili.

Osvajanjem kupa donijeli ste u Makarsku trofej koji je klubu nedostajao. Sigurno da ste i u Puli pokazali da znate kako protiv Olmissuma. Možemo li reći da je imperativ trijumfa ipak na strani Omišana koji nakon gubitka kupa iskupljenje traže u prvenstvu ili je i za Vašu momčad postavljen imperativ osvajanja naslova prvaka?

Što je imperativ Olmissuma, stvarno ne znam, a iskreno i ne zanima me. S obzirom na budžet i organizaciju koju imaju, vjerujem da je njihov imperativ uvijek dupla kruna, što je za mene potpuno normalno. Mi smo u kupu odigrali onako kako smo mislili da je najbolje za nas u tom trenutku i kako možemo ostvariti povoljan rezultat. Ispostavilo se da smo rezultat i ostvarili, ali je sad situacija potpuno različita, puno je vremena proteklo od tada i mnogo toga se promijenilo u obje ekipe. Mi apsolutno nemamo nikakav imperative, bar ga ja ne postavljam pred igrače. Mada su oni veoma inteligentni momci i svjesni su trenutka u kojem se nalaze i šanse koja je pred njima. Neprimjereno bi bilo govoriti da netko igra utakmicu za finale, a da pred sebe ne stavi pobjedu kao cilj. Zašto bi čitave sezone trenirali i podnosili tolike žrtve, ako ne želimo naslov? Teoriju o imperativu su izmislili gubitnici da bi sebi dali alibi, ako ne uspiju u svojim namjerama, pa da im taj imperative bude kamen spoticanja. Realni ciljevi i dobri planovi su put do uspjeha.

Prvo Vam je ovo trenersko iskustvo u Hrvatskoj. Kakav je hrvatski futsal u odnosu na države gdje ste prije imali iskustvo raditi?

Veoma dobra organizacija klubova, mnogo viši nivo od zemalja u okruženju. Izjednačen kvalitet ekipa, svatko svakoga pobjeđuje, za razliku od ostalih liga gdje postoje nekoliko ekipa koje odskaču, a većini ostalih je primarni cilj borba za opstanak i od samog starta kalkuliraju i prave svoje računice po kuloarima. Liga se riješava međusobnim obračunima najboljih, a samim time se gubi draž i neizvjesnost, zbog kojih se futsal inače i igra. U ovom trenutku hrvatska liga nema neke od najkvalitetnijih domaćih igrača koji su sada u inozemstvu, ali ima velik broj igrača iz okruženja i stranaca, a iz godine u godinu pojavljuju se novi, mladi igrači koji futsalom počinju da se bave u kadetskom i juniorskom uzrastu i u seniore dolaze kao dosta dobro obučeni futsal igrači, za razliku od nekih prethodnih vremena, kada su u futsal dolazili oni koji nisu ostvarili svoje osobne ambicije u nogometu.

Može biti slika sljedećeg: 7 ljudi, ljudi stoje i u zatvorenom

S obzirom na Vaše iskustvo, što smatrate da je potrebno kako bi hrvatski futsal i liga još više napredovali?

Hrvatska liga, kao i ostale lige u okruženju ima velik problem sa Savezom, koji bi najradije da minimalizira troškove, aktivnosti i obaveze vezane za futsal, što nikako ne ide u prilog razvoju futsala, tako da bi možda trebalo razmišljati u pravcu osnivanja organizacije, po uzoru na veliki broj europskih zemalja gdje je futsal na taj način veoma napredovao, organizacijski i po kvaliteti igrača i klubova. Organizacija bi imala autonomiju u organizaciji i razvoju futsala, raspolagala bi financijama koje UEFA dodjeljuje za razvoj futsala, a ostala u jednom dijelu pod okriljem Saveza u prvom redu što se reprezentativnih selekcija tiče. Mislim da bi bilo dobro pronaći generalnog sponzora lige, a siguran sam da u Hrvatskoj takvi postoje, ali bi se netko trebao time baviti i zasukati rukave. Dolaskom generalnog sponzora porasla bi i medijska pažnja što je jedan od bitnih preduvjeta za napredak futsala.

Zanimljivo je da iz redova Vaše momčadi nije bilo igrača u hrvatskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj. Kako gledate na igre i rezultat koji je Hrvatska ostvarila na EURO-u?

To što Novo Vrijeme nema reprezentativce može se gledati iz različitih aspekata, ali mislim da ne treba komentirati. U svakoj normalnoj zemlji Savez postavi ciljeve, imenuje selektora koji napravi plan rada i moraju mu se dati odriješene ruke u izboru igrača i načinu rada. Nakon određenog vremena sumiraju se rezultati u usporedbi s ostvarenim ciljevima. I sam sam bio selektor i pokušavao sam tako da funcioniram. Svaka reprezentacija ima različite mogućnosti i različite ciljeve. Neki kažu da rezultat Hrvatske reprezentacije na EURO-u nije zadovoljavajući, ali nitko službeno iz Saveza nije rekao što je bio cilj te reprezentacije sada i u posljednjih 7-8 godina, ili ja možda nisam informiran. Možda je reprezentacija ispunila zacrtane ciljeve Saveza… Ja to ne znam i ne bih dao sebi za pravo da komentiram. Činjenica je da Hrvatska ima velik broj veoma kvalitetnih igrača, što potvrđuje i veliki broj igrača u inozemnim klubovima, ali prosto zbroj brojki ne govori ništa. Ekipa je živa stvar i mnogo toga, osim individualne kvalitete utječe na konačan proizvod, u ovom slučaju rezultat. Šta se dešavalo unutar reprezentacije znaju samo oni koji su bili unutra.

Kako gledate na sve što ste ostvarili u svojoj trenerskoj karijeri? Postoje li neki rezultatski ciljevi kojima težite a da ih još niste ostvarili?

Ponosan sam na sve što sam ostvario u svojoj trenerskoj karijeri i nije mi žao što sam veći dio svog života posvetio futsalu, nekad možda zapostavio i porodicu i prijatelje. Jednostavno, ako želite u nečemu biti uspješni morate se potpuno dati tome, jer jedino tako možete uspjeti. Svaki drugi način neće donijeti rezultat. Pored svih tih pehara i titula, možda su mi draže mnoge dobre stvari koje sam uradio na razvoju i organizaciji klubova u kojima sam radio i igrača koji su bili dio klubova, a napravili su zavidne karijere u domaćim ili klubovima širom Europe. U svim zemljama u kojima sam radio imam velik broj igrača i trenera s kojima sam i danas u kontaktu i često razmjenjujemo iskustva, a najveća satisfakcija mi je njihova zahvalnost na pomoći koju sam im pružio u nekom prethodnom periodu. Nemam neke neostvarene ciljeve, mada su moji planovi vezani isključivo za futsal. Uvijek sam maksimalno fokusiran na rad i rezultat u trenutnom klubu. Sve ostalo je manje važno…

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, stajati i u zatvorenom

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

2.HMNL-zapad | Uspinjača Gimka ostvarila uvjerljivu pobjedu

Jučer je odigrana posljednja utakmica 10. kola 2.HMNL-zapad u kojoj je Uspinjača Gimka opravdala ulogu …

1.HMNLŽ | Uvjerljive pobjede Dinama i Alumnusa!

Jučer su odigrane dvije utakmice 1.HMNL za žene. U zaostaloj utakmici 2. kola igračice Dinama …