Aktualno

Korab Morina: “Da se vratim godinu unazad istu ekipu bih složio!”

Uspinjača Gimka je regularni dio sezone 1.HMNL završila na devetom mjestu te tako došla u situaciju da prvoligaški status mora izboriti kroz dodatne kvalifikacije. U dodatnim kvalifikacijama će odmjeriti snage s Futsal PulomŠibenikom 1983 Brodom 035. Po završetku regularnog dijela došlo je do promjene na klupi Uspinjače. Dotadašnji trener Krešimir Čosić je smijenjen s pozicije trenera seniorske momčadi, ali je ostao u klubu te je vodio juniorsku ekipu Uspinjače s kojom je osvojio treće mjesto na netom završenom juniorskom državnom prvenstvu. Klupu je po treći put u zadnje tri sezone preuzeo predsjednik kluba, gospodin Korab Morina, s kojim smo odradili jedan veoma zanimljiv intervju te vam u nastavku donosimo što nam je imao za reći.

Regularni dio sezone ste završili na devetom mjestu te ćete prvoligaški status pokušati zadržati kroz dodatne kvalifikacije. Momčad je tijekom tih 18 kola vodio Krešimir Čosić, mladi trener za kojeg ste u našem prethodnom razgovoru rekli kako ima veliki potencijal. Vjerujem kako ne možete biti zadovoljni rezultatima momčadi ove sezone, ali nas zanima Vaš osvrt na ovih 18 kola.

“Pa naravno da ne mogu nikako biti zadovoljan da nakon 18 kola smo mi ta ekipa koja ide u dodatne kvalifikacije i bori se da očuva svoj prvoligaški status. Naravno da sam imao velika očekivanja od trenera Čosića i mislim da je jedan dio opravdao, ali ga je koštao prijateljski odnos s igračima koji mu je na kraju presudio. Svih 18 kola stajao sam uz njega, ali nakon završetka lige morao sam reagirati i pogaziti svoju riječ da više neću biti trener. Nažalost, moji igrači s trenerom su me natjerali da pogazim riječ i vratim se nazad na klupu jer trenutno nisam imao drugog rješenja. Čeka nas krvav put, ali unutar sedam dana treninga promijenili smo cijeli model pogleda nogometa što sam jedino mogao napraviti. Igraci će morati prihvatiti da nisu hakleri kao što misle jer nemaju kvalitetu za to nego se spustiti na zemlju i borbom i htijenjem doći do bodova, inače neće igrati vrlo jednostavno.”

Treću sezonu zaredom preuzimate klupu u teškim trenucima za Vaš klub. Prošla dva puta ste donijeli odlične rezultate te osvojili dva kupa. Vjerujete li kako klub možete ponovno izvući iz teške, najteže situacije dosad?

“Da ne vjerujem u ostanak i očuvanje prvoligaškog statusa ne bih se ni vraćao. Mi smo i dalje prvoligaški klub i svi ti igrači vrijede i vjerujem u njih, ali splet okolnosti s trenerom i njima samima počeli su sumnjati u sebe što je problem, ali da se vratim godinu unazad istu ekipu bih složio jer znam da bi to bilo dovoljno da se održi prvoligaški status!”

U doigravanju za prvu ligu ćete igrati s Futsal Pulom, Šibenikom 1983 i Brodom 035. Koliko ste pratili druge lige ove sezone te igre ova tri kluba? Jeste li možda iznenađeni rezultatom/ima nekog od ovih klubova?

“Za sve klubove znam da imaju namjeru i ambiciju ići u prvu ligu, a to je za sada najbitnije. Ponavljam da će biti jako teško svakoj ekipi jer unutar svake ekipe ima bivših prvoligaških igrača te im daje pravo nadati se prvoj ligi!”

Igrat će se dvokružno, doma i u gostima. Očekuju vas putovanja u Istru, Slavoniju i Dalmaciju. Što nas očekuje u doigravanju za prvu ligu? Koga vidite kao glavnog favorita, a koga kao nekoga tko bi mogao iznenaditi sve, ako ima takvih?

“Ne mislim da je ovdje neko izraziti favorit nego je bitno kako će tko krenuti s pobjedama. Svako gostovanje će biti jako teško, a s druge strane imamo pandemiju koja ne dopušta dolazak navijača tako da domaći teren bez navijača može biti nekome pritisak, a ne prednost igranja.”

Vaša akademija je na nedavno završenom juniorskom prvenstvu Hrvatske osvojila treće mjesto. Kako ste zadovoljni rezultatima i radom kako u Vašoj akademiji tako i u akademijama u ostatku Hrvatske? Raste li kvaliteta rada s djecom?

“Naša akademija je jedinstvena na svijetu i to pokazuje brojka od 450 djece koja svakim danom raste u organizacijskom dijelu te širimo podružnice na sve dijelove grada. Koristim priliku da pohvalim trenere koji svakodnevno treniraju djecu i stvaraju neke nove buduće igrače. S trećim mjestom nikako ne mogu biti zadovoljan jer smo u polufinalu imali prednost dva puta koju smo ispustili i na kraju izgubili utakmicu te će sigurno na kraju sezone biti razgovora i promjena kako popraviti rezultate i raditi bolju selekciju. Kvaliteta rada raste u svim klubovima i sport se širi kao takav te se nadam da ćemo imati ligu juniora i kadeta tokom cijele godine na području Hrvatske i na taj način pripremati igrače na seniorski nogomet.”

U19 reprezentacija je na premijernom U19 Euru osvojila srebro te pokazala da u Hrvatskoj ima mladih igrača s velikim potencijalom. Može li jedan takav rezultat postati konstanta u mlađim uzrastima?

“Naravno da Hrvatska ima talentirane mlade igrače naspram čak i velikih futsal sila, ali naš najveći problem je trenerski kadar koji je na lošoj razini jer nema puno trenera s pravom praksom, a ne položenom licencom. Šta znači da trener ima licencu kad se ne obrazuje, ne ulaže u sebe nego “copy paste”-a vježbe koje mu je neko poslao. Mislim da bismo trebali raditi seminare četiri puta godišnje gdje bi treneri na terenu slušali kako njihovi instruktori ispravljaju pogreške, odnosno pokazuju novitete, a ne slušati po klupama predavanja koja idu u veliku demagogiju. Praksa, a ne teorija!”

Seniorska reprezentacija je suvereno osvojila kvalifikacijsku grupu za Euro sljedeće godine, a minute je upisala i nekolicina mladih igrača, među ostalima i golman Uspinjače, Piplica. Kako gledate na ovogodišnje rezultate naših seniora i pružanje prilike mladim igračima?

“Naša reprezentacija je vrhunska i napomenuo sam odavno da tko god bude na izborničkoj funkciji mora imati obavezu odlaska na velika natjecanja i tu mora HNS postaviti takve ciljeve. Marinko radi odličan posao i uz probleme koje je imao s COVID-om i ozljedama bio je stopostotan i ovom prilikom mu čestitam. Jako je pohvalno da daje priliku mladim igračima kakvu je dobio i Ante Piplica, ali ja sam odavno napomenuo da je on budućnost reprezentacije i mora biti među tri golmana u bilo kojem ciklusu okupljanja.”

Vratimo se na 1. HMNL. Ukoliko zadržite prvoligaški status očekuju li nas neke veće promjene u Uspinjači tijekom ljetne pauze?

“Sadašnji cilj je ostanak u prvoj ligi, a onda ćemo sjesti i vidjeti kako dalje i u kojem kadru. Ono što je glavni problem je trener koji će morati preuzeti ovaj posao, a nakon toga postavit ću drugačije uvjete igranja igračima kako bi i oni imali veću odgovornost igranja, a ne da se igraju igre putovanje kroz Lijepu našu bez odgovornosti, ali o tome ćemo na kraju sezone.”

Dotaknimo se i sustava natjecanja. Još jednom je na kraju regularnog dijela sezone mala razlika između posljednjeg mjesta koje vodi u doigravanje i mjesta koje dovodi u pitanje prvoligaški status. Smatrate li ovaj dvokružni sustav i Ligu 10 dobrim sustavom ili smatrate kako bi trebalo nešto promijeniti? Možda trokružni sustav ili vraćanje Lige 12?

“Mislim da se treba vratiti Liga 12 jer imamo trenutno 12 stabilnih ekipa što pokazuje i primjer Pule, Šibenika i Broda i na taj način bismo dali prilku opet mladim igračima da stasaju, a u ovoj Ligi 10 nažalost mladi igrači dobijaju na kapaljku svoje vrijeme jer je liga brutalna i nemaš priliku čekati njegov razvoj.”

U 1. HMNL nas očekuje i doigravanje za prvaka. Koga vidite kao glavnog/e favorita/e, a tko bi mogao prirediti iznenađenje, biti “darkhorse” doigravanja?

“Mislim da je Omiš glavni konkurent jer su gladni dokazivanja i trofeja što je suprotan primjer od Makarske koja je izgubila glavni adut, a to je želja za dokazivanjem i došlo je malo do zasićenja i uprava bi morala nešto poduzeti, ali ovo je playoff i Crnica s obzirom na imena mora si staviti pritiska ulaska u finalu kao i Futsal Dinamo tako da će biti zanimljivo. Kao “darkhorse” ove godine ne vidim neku ekipu nego ova četiri spomenuta kluba će igrati polufinale.”

Za kraj intervjua standardno pitanje. Imate li kakvu poruku za naše čitatelje, a i navijače Vašeg kluba?

“Svim čitateljima i navijačima želim da prate CROfutsal te da pobjegnu od teških tema i vijesti od COVID-a i da se dobro zabavljaju, uživaju, ubace puno seksa u svoj život jer to je ustvari bit života, zar ne?”

O nama Marin Kraljević

avatar
Urednik sam i voditelj marketinga na CROfutsal portalu. Na portalu sam od lipnja 2020. godine.

Moglo bi vas zanimati

SLOVENIJA | Dobovec “trokorakom” do finala!

Jučer je treću utakmicu polufinalne serije odigrao Dobovec naših reprezentativaca Vedrana Matoševića, Luke Perića i …

ITALIJA | Avellino i Catania izborili majstoricu!

Sinoć su se odigrale utakmice druge četvrtfinalne serije u talijanskom prvenstvu. Nakon što je u …