Milan Martulaš: “Klub kao institucija nam je na 1.mjestu!”

Na službenim internet stranicama Alumnusa objavljen je razgovor s predsjednikom kluba Milanom Martulašem, koji je u opsežnom razgovoru govorio o mnogim temama, pa tako i o poslijednjim odlascima Capara i Grbeše iz Alumnusa. Pred aktualnim prvakom Hrvatske je zasigurno neizvijesna polusezona, no predsjednik kluba ne gubi optimizam, te najavljuje stasavanje novih mladića i skori povratak u vrah hrvatskog futsala.
Opširnije o svemu čitajte u intervjuu koji Vam prenosimo u cijelosti:

 Pred početak drugog dijela sezone navijače Alumnusa rastužila je vijest o odlasku Capara i Grbeše iz Martinovke. Studenti se trenutačno nalaze na sedmom mjestu prvenstvene ljestvice, samo tri boda od zone ispadanja i pred njima je zanimljivo proljeće. O stanju u klubu i eventualnim pojačanjima govori predsjednik MNK Alumnus, Milan Martulaš.

Iza Vas i Alumnusa je sezona duga već 6 mjeseci. Imali ste vremena da sredite dojmove i račune nakon UEFA Futsal Cupa. Koliko ste u klubu zadovoljni s dvije runde UEFA Futsal Kupa u kojima je Alumnus nastupao?

Da je bilo malo sreće i „mira“ u drugoj rundi, mogli smo i nešto više napraviti, ali sve u svemu za jedan klub koji je u službenom natjecanju tek 6 godina, moram biti iskren, realan i reći da sam jako zadovoljan.
Nisam zadovoljan sa podrškom institucija koje smo predstavljali – država, grad, savez, realno su trebali dati puno veću podršku. Sada smo iz prve ruke upoznali kako sustav funkcionira i bogati smo za jedno veliko iskustvo (organizacijsko i sportsko) svi zajedno, te smo se upisali u povijest Hrvatskog nogometnog saveza kao prvaci.

Pred sam početak sezone došlo je do prekida suradnje s dotadašnjim Mićom Martićem i Matijom Đulvatom. Je li to glavni razlog lošijih rezultata kluba u jesenskom dijelu sezone?

Matija i Mićo su veliki entuzijasti i zaljubljenici u naš sport, šire veliku pozitivnu energiju, te smo se emocionalno jako vezali zadnje dvije godine. Međusobno nam se bilo jako teško razići, ali to ne znaći da nećemo zajedno dalje razvijati isti sport i imati zajedničke ciljeve u širem djelovanju.
Momčad je dobila veliki emocionalni udarac, dodatno popraćen lošim rezultatima u Rusiji i kao ishod smo dobili to da smo u  prvih 4-5 kola izgubili važne bodove.
Jakov je mlad, dobio je „vrući krumpir“ i morao se brzo snaći i izvući maksimalno što može. Zahavljujem mu na svemu što je napravio do sad, i prvenstveno što se prihvatio te obaveze u tako  kratkom roku.

Nakon svih odlazaka na ljeto, Alumnus je najspominjaniji i u zimskom prijelaznom roku, nažalost, klub su napustila dva reprezentativca, Capar i Grbeša. Kako to da ste u klubu odlučili pustiti dva tako bitna igrača?

Obraniti naslov prvaka je uvijek teže nego ga prvi put osvojiti.
Svi dobro znaju da Alumnus nije klub jednog vlasnika koji ima milione i troši svoj novac, već se ljudi u njemu bore prikupljajući svaku kunu, te pronalaze sredstva od mnoštva malih i velikih sponzora.
Kada gledam sa ekonomske strane objektivno postali smo prvaci i igrali „Uefa futsal Cup“ u najgorem mogućem „ekonomskom trenutku“ u Hrvatskoj, te smo putovali u Rusiju, a baš u tom trenuktu su krenule sankcije za tu zemlju, te su se i investicije smanjile, a s time i sredstva namjenjena za marketing i sport.
Na zadnjoj sjednici smo ipak zaključili da nam je klub kao institucija(seniori, mladi, ženska momčad) na prvom mjestu i da on mora raditi i postojati dugoročno, te da je važnije raditi na njegovom sturkturnom razvoju i razvoju u dubinu, nego samo na sportskom rezultatu.
Sljedi statutarna reorganizacija, promjena dijela imena, te niz stvari koje ćete u narednih 6 mjeseci moći vidjeti, naravno i pozitivnih i negativnih.
Usmjeriti ćemo se na investicije prema  mladima i ženama, gdje smo u pregovorima sa par inozemnih jakih klubova i tvrtki, jer nažalost kapitala u Hrvatskoj za to nema.
Kada smo zaprimli ponude za naše igrače iz seniorskog pogona ( Capar, Grbeša, Horvat, Ziberi), uzeli smo u obzir dobivene ponude,našu potrebu za njihovim uslugama, želje samih igrača, odvagnuli smo koje igrače možemo i uz koju odštetu pustiti, te smo sa zainteresiranim klubovima postigli dogovor na obostranu korist.

Povjerenje nakon odlaska Martića ukazano je Jakovu Ungarovu. Na parket su se vratila neka poznata imena poput Lukića i Brnića. Znači li to da se Alumnus vraća korijenima, ili bolje rečeno, kakva je vizija kluba u bližoj budućnosti?

Lukić i Brnić nisu nikad službeno niti otišli. Uvijek su bili tu uz klub.
Kao što se može vidjeti, polako se vraćamo našoj zlatnoj generaciji juniora koja je 2011 osvojila prvenstvo RH. Jedan prijatelj mi je rekao, nakon osvajanja tog juniorskog prvenstva, da je najvažnije zadržati tu generaciju na okupu. Rekao sam mu da ćemo napraviti sve što možemo da se ne izgubi ta generacija, tako da smo cijelo vrijeme pazili na njih, nisu svi u Alumnusu cijelo vrijeme bili, ali su tu. Vjerujemo da ćemo kroz ovu polusezonu i sljedeću godinu sve okupiti, te uz par mladih nada u koje smo opčeli ulagati, koji sad izrastaju, probati kroz dvije godine stvoriti opet respektabilnu momčad za osvajanje prvenstva Hrvatske i ponoviti rezultat.

Liga je i ove godine vrlo izjednačena, bar što se tiče sredine ljestvice. Alumnus od zone ispadanja dijele samo tri boda. Nakon posljednjih odlazaka iz kluba neki u pitanje dovode i opstanak u prvoligaškom društvu. Što Vi kažete na to?

Realno imamo 3 kluba koja će se odvojiti, možda 4, a ostali će se boriti za svaku poziciju. Tko bude spremniji i sretniji taj će ostvariti zacrtane ciljeve, no bit će tijesno do samoga kraja, no to i čini čar ovog sporta.

Sve navijače Alumnusa zanima hoće li se Studentima priključiti neko novo ime u nastavku sezone i tako zaoštriti konkurencija u prvoj momčadi?

Iznenađenja će možda i biti, ali o tome sada ne smijem ništa još reć.

Prvenstvo se u petak nastavlja utakmicom s Osijekom? U prvom dijelu sezone vidjeli smo vatromet golova, po pet sa svake strane i podjelu bodova, što očekujete od ovog susreta?

Pa ja sam sportaš – uvijek pobjedu!No, relano s jednakim ishodom bi bio također zadovljan.

IZVOR: www.mnkalumnus.com

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

1.HMNL | Odgođeno kompletno 5.kolo!

Ono o čemu se proteklih dana uvelike nagađalo danas je dobilo i službenu potvrdu. Zbog …

Poznat širi popis Češke za kvalifikacijske dvoboje protiv Hrvatske

Poznat je širi reprezentativni popis Češke za dvoboje dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Hrvatske. …