Fabet kladionica

Petra Mandić: “Vjerujem u ovu momčad Futsal Dinama!”

Žena u muškom futsalu rijetka je pojava, a kada je ta žena voditelj škole futsala i prvi pomoćnik treneru seniorske momčadi, onda zaslužuje posebnu pažnju i na našim stranicama. Riječ je o Petri Mandić, simpatičnoj 34-godišnjoj Kaštelanki koju je životni put doveo u Futsal Dinamo.

“Godinu dana sam u Futsal Dinamu. Došla sam kao trenerica, da bih nakon toga dobila povjerenje da budem voditeljica škole futsala. S obzirom da sam dosta dugo radila u kondiciji, došli smo na ideju da započnem raditi s kadetima i juniorima, što se pokazalo dosta dobro. U omladinskom pogonu radili smo programe predviđene baš za djecu. Nakon toga je došlo do toga da sam postala kondicijski trener prve momčadi, tako da sada imam dvostruku funkciju. Uživam povjerenje kluba i nadam se da jako dobro radim svoj posao.”

Petra Mandić je iz Kaštela došla u Futsal Dinamo. Samim time nameće se pitanje kako je došlo do suradnje…

“Čudni su putovi Gospodnji, a moji su očito još čudniji. Tražila sam posao trenera izvan splitsko-dalmatinske županije. Prvotna ideja bila mi je da odem izvan granica Hrvatske, te sam dobila preopruku da budem ‘first team manager’ ženske momčadi Liverpoola. Preporučio me Jurgen Klopp, koliko god to nestvarno zvučalo, pa i meni se doimalo nestvarnim kada mi je došao mail. U nekakvim kontaktima menadžera rečeno mi je da pošaljem svoj životopis. Klopp je odnio moj životopis u klub, no oni su se odlučili za drugu trenericu koja je i danas uz njih. Činjenica da sam bila druga u tom izboru mi je bila znak da se preselim. Ideja mi je bila da se preselim izvan Hrvatske ili barem izvan splitsko-dalmatinske županije. Prošlo je 6 godina od doktorata, nisam mogla dobiti posao za stalno. Vidjela sam da Futsal Dinamo traži trenera, te sam vidjela da klub dosta ozbiljno radi. Kako poznajem Matiju Đulvata vezano uz sveučilište, dogovorila sam razgovor, stekla sam njihovo povjerenje, te je došlo do suradnje. Mogu reći da sam i sama iznenađena kojom se brzinom sve to dogodilo, te da sam sretna ovdje.”

Fotografija Futsal Dinamo.

Zanimalo nas je i kako se Petra snalazi u radu sa seniorskom momčadi Futsal Dinama. Žena u ulozi kondicijskog trenera prve momčadi nije učestala pojava.

“U svakoj momčadi u koju dođete ovisite o glavnom treneru i strukturi momčadi. Naravno da treba zadobiti povjerenje igrača, no nije mi prvi put da radim s muškarcima. Privatno sam dosta surađivala s nogometašima iz cijele Hrvatske. Ono što je meni bitno jest da imam odličnu komunikaciju s predsjednikom, podpredsjednikom i trenerom, te da uživam njihovo povjerenje. To povjerenje se prenese na igrače, a i oni trebaju vidjeti da nisam neznalica, da znam što radim. Meni nije problem radit ni s tisuću muškaraca, jer vjerujem u ono što radim. Mislim da je došlo tu do nekakve kemije među nama, i to je bitna stvar. Ukoliko nema kemije među trenerom i igračima, nema tu rezultatskog uspjeha.”

Petra za sebe kaže da je dijete odgojeno na uličnim ‘malim brankama’, te je od malena sve do danas ostala vezana uz nogomet i futsal.

“Oduvijek sam igrala nogomet, a položila sam i za saveznu sutkinju. Uz to sam i studirala, te sam doktorirala i postala docent. Kod mene je uvijek bila izražena ljubav prema nogometu. Ja sam što se kaže dijete s ulice. Ja, sestra, rođaci i muška ekipa. Uvijek sam ih malteretirala da mogu igrati s njima. Kako ženskog nogometa u Kaštelima tada nije bilo, počela sam trenirati s muškarcima, te sam igrala i na školskim natjecanjima. Nakon toga sam počela trenirati s pionirima Vala, a zatim i s kadetima. Nakon toga je sveučilište tražilo da se osnuje futsal-ekipa, te sam počela igrati i voditi ekipu. To je oduvijek moja ljubav, a svoju praksu sam nastavila i teoretski nadopunjavati.”

Na koncu nas je zanimalo mišljenje naše sugovornice o seniorskoj momčadi Futsal Dinama. Momčad je slabije ušla u sezonu, no Petra vjeruje kako ova momčad može daleko dogurati.

“Ja vjerujem u ono što radim i vjerujem u ovu ekipu. Naša timska povezanost je izuzetno jaka, te vjerujem da možemo napraviti jako puno, no neke se stvari trebaju i poklopiti. U prva tri kola smo mogli i do pobjeda protiv Squarea i Alumnusa, no rezultat je izostao. Prvenstvo je izuzetno izjednačeno i nikad ne znate tko koga može pobijediti. To je draž ove lige. Ja vjerujem u trenera i njegov rad. Vjerujem u ovu ekipu i mislim da ova ekipa može daleko. Evo, protiv Crnice je došla i prva pobjeda i mislim da ćemo tako i nastaviti, samo treba vjerovati. Ako vjerujete, možete napraviti puno. Možete imati savršenu ekipu, sjajne individualce, no ukoliko ne vjerujete u sebe uzalud vam sve.”

 

O nama Jerko Šimac

avatar
Jerko Šimac je rođen 1980. godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina je od 2007. godine, a od 2013. godine i glavni urednik.

Moglo bi vas zanimati

Kvalifikacije za 2.HMNL-jug | Porto Tolero na korak do povratka u 2.HMNL-jug

Nakon što su u prva četiri kola kvalifikacija za popunu 2.HMNL-jug slavili domaćini, jučer je …

Raspored i delegiranje službenih osoba 3. i 4. utakmice finala doigravanja

U petak i nedjelju na rasporedu su treći i četvrti susret finala doigravanja za prvaka …