Fabet kladionica

Predstavljamo | Hrvatski klubovi na webu!

Uz natjecateljski dio, organizaciju jednog malonogometnog kluba čine i razne druge stvari prema kojima možemo u dobroj mjeri suditi o ozbiljnosti klupskog projekta, odnosno samog kluba. Jedna od njih je i medijska promocija kluba. Konkretno, mislimo ovom prigodom na internetsko oglašavanje koje je u dobroj mjeri prisutno putem društvenih grupa (facebook), što je ujedno i besplatan ali i vrlo učinkovit način promocije kluba i njegovih ostvarenja, ali i putem klupskih internet stranica koje su ipak u nešto manjoj mjeri zastupljene, i uglavnom se svode na ozbiljnije klubove s izraženim ambicijama. No tko smo mi da sudimo o ozbiljnosti jednog kluba? Tu smo da Vas upoznamo s oglašavanjem klubova putem weba, a u nastavku Vam donosimo pregled po internet stranicama klubova koje smo po svom sudu ocijenili.

INTERNET-1Pregled internetskih stranica prvoligaša odredili smo po abecednom redu:
ALUMNUS: http://www.mnkalumnus.com/

Već sami pogled na naslovnicu Alumnusove internet stranice otkriva kako je dobar “proizvod” u pitanju. Alumnusova internet stranica ne prati samo rad prve momčadi, već i rad mlađih uzrasta. Na stranicama se redovito objavljuju izvještaji s ligaških utakmica popraćeni fotografijama. Naravno, jasno je vidljiva razlika u kvaliteti između izvještaja s utakmica kod kuće i ugostima, no to je razumljivo s obzirom da “Web-team” ne može redovito na daleka putovanja. Dizajn i preglednost stranice je za svaku pohvalu. Zamjerke stranici vidimo u nedostupnosti rezultata prvoligaških utakmica, no očito je kako su se u klubu bazirali na vlastite rezultate, koji ipak nisu dostupni na jednom mjestu već ih treba tražiti među izvještajima.
Facebook stranica Alumnusa je za svaku pohvalu. Redovito se objavljuju sadržaji s internet stranice, a pohvalno je i praćenje uživo ligaških utakmica, bilo da je riječ o utakmicama kod kuće ili u gostima. Vrijedi spomenuti da Alumnusova facebook stranica u trenutku objave ovog članka ima 1721 “likeova”.

KIJEVO JAKO SPORT

Klub iz Knina nema svoju internet stranicu, no vrijedi ga spomenuti zbog slijedećeg: u sezoni 202010/2011 momčad je imala šampionske ambicije, a predvođeni Knezom, Babićem, Palavrom, Jelovčićem, Bogdanovićem i Banićem, Kijevo je tijekom čitave sezone bio na vrhu ljestvice. Ambicije kluba tada je popratila i novoformirana internet stranica, a Kijevo je u odlučujućoj utakmici finala kod kuće poražen od Splita. Poraz u finalu označio je i kraj internet stranice, a sve je to potvrda najave članka gdje govorimo kako je internet oglašavanje odraz klupskih ambicija.
Kijevo zato ima svoj facebook profil koji redovito prati zbivanja u klubu. Na facebook profilu se redovito najavljuju utakmice, a vrlo često se uživo prati tijek ligaških utakmica. Profil ima čak 2825 prijatelja u trenutku objave ovog članka. Uz profil, na facebooku je i stranica kluba koja broji 581 “likeova”. Na stranici se objavljuju najave kola i razne informacije iz kluba, a vrlo se često prenose vijesti sa drugih futsal portala, pa tako i sa CROfutsala.

NACIONAL: http://www.nacionalfc.com/mnknacional.asp?lang=

Zagrebački Nacional već dulje vrijeme ima svoju internet stranicu, no u poslijednje vrijeme ažuriranje kao da je stran podatak za urednike iste. U traci izbornika klikom na “multimedija” nema nikakvih sadržaj, a sličan je scenarij i s kategorijom “Natjecanja 2013/2014” gdje se može vidjeti samo izvještaj s utakmice 1.kola protiv Kijeva. Kategorija “Međunarodna natjecanja” je prazna iako je Nacional ove sezone igrao u Europi, a klikom na kategoriju “Akademija” dobijamo obavijest kako su Nacionalovi juniori prvaci Hrvatske za sezonu 2009/2010!!! No usprkos “praznim kategorijama”, Nacionalova stranica na naslovnici donosi redovite najve i izvještaje s utakmica, razgovore s aktualnim i bivšim igračima, stoga možemo reći kako je problem u kategorizaciji objavljenog sadržaja. Uz novost u klubu, stranica donosi i ostale futsal vijesti koje iznova nisu uredno ažurirane. Šteta, jer ova stranica ima velike mogućnosti koje nisu ni približno iskorištene. Manjkavost stranice je i što nigdje ne možemo vidjeti igrački i sručni kadar kluba. Pohvalno je pak što se na stranici bilježe i rezultati drugih klubova, a ne samo Nacionala.
Nacional ima svoju facebook stranicu koja u trenutku objave ovog članka ima nevjerovatnih 9326 “likeova”. Bravo! Na facebooku se redovito objavljuju izvještaji s utakmica, najave i sav sadržaj klupskog portala. Prema našem mišljenju, facebook je “forte” Nacionala.

NOVO VRIJEME: http://www.novovrijeme.com/

Makarski prvoligaš ima svoju internet stranicu na kojoj se redovito objavljuju kratki izvještaji s ligaškim utakmica. Utakmice odigrane kod kuće redovito prate fotogalerije, a uz to se na stranicama redovito objavljuju najave kola, Glasnici 1.HMNL, te kolumna pod nazivom “Pogled ispod brkova” što jasno aludira na alfu i omegu kluba Boću Vukovića. Moramo spomenuti i podosta zastarjelog sadržaja na stranicama, kao i činjenicu da nigdje na stranici ne možemo vidjeti igrački i sručni kadar kluba. Što se tiče rezultata, objavljuju se samo rezultati Novog Vremena i to kroz izvještaje. Dizajn stranice je poprilično jednostavan i za klasu ispod gore spomenutih koji su po tom pitanju znatno moderniji i oku ugodniji.
Novo Vrijeme ima svoj facebook profil na kojem se redovito prate zbivanja u klubu. Uz objave rezultata i najave utakmica, na profilu se jako često objavljuju i inserti iz drugih medija, uglavnom tiskovina. U trenutku objave ovog članka, profil kluba ima čak 2714 prijatelja. Novo Vrijeme ima i svoju stranicu na facebooku, no ona je zapostavljena. Broji tek 129 “likeova”, a poslijednji post objavljen je još u listopadu nakon pobjede u Vrgorcu.

OSIJEK: http://fcosijekkelme.com/

Osijek ima novu internet stranicu koja je vrlo dojmljiva dizajna i sadržaja. U vijestima su redovite najave susreta i izvještaji sa istih, a na stranici su predstavljeni igrači i vodstvo kluba. Stranica također sadrži i brojne multimedijalne sadržaje; foto i video galerije! Nedostatkom smatramo kao i kod mnogih drugih stranica, što nema cjelokupnih rezultata natjecanja po kolima. No sve ostalo je na zaista zavidnom nivou.
Facebook stranica Osijeka je također na vrlo visokom nivou. Svakodnevo se objavljuju novi sadržaji, komentari i najave utakmica, prenose se vijesti vezane uz klub objavljene na drugim portalima pa tako i na CROfutsalu. Putem facebooka vrlo se često prenosi tijek rezultata na prvoligaškim utakmicama, što je također jako pohvalno. Stranica u trenutku objave ovog članka ima 841 “likeova”, no kako je futsal u Osijeku u ekspanziji, očekujemo porast po tom pitanju.

SOLIN STAROČEŠKO: http://mnksolin.hr/

Solin ima svoju internet stranicu koja je na žalost zapostavljena i već gotovo mjesec dana bez novih sadržaja. Objavljeni su izvještaji s utakmica prva 2 kola, no nakon toga ništa! Traka izbornika se iznenađujuće nalazi na dnu stranice, a “klik” na kategorije izbornika otkriva ostale manjkavosti. “Klik” na Upravu nam otvara Upravu iz sezone 2011/2012, a u kategoriji “Prvenstvo” ulazimo u istu tu sezonu s Brodosplitom, Potpićanom i OVB-om… No klik na kategoriju “Seniori 2013/2014” otkriva nam da se na stranici ipak radi. Tako da u navedenoj kategoriji možemo vidjeti igrački i sručni kadar kluba popraćen fotografijama. Dizajn stranice je jednostavan i dojmljiv, uz već spomenutu opasku kako se traka izbornika nalazi na dnu stranice. No uz uredno ažuriranje sadržaja, ova stranica bi mogla biti jako dobra.
Na facebooku je klub aktivan putem svog profila koji uredno objavljuje najave i komentare susreta. Profil ima 960 prijatelja, a unutar profila ima i podosta fotografija s ligaških utakmica.

VRGORAC GTP: http://www.hmnkvrgorac.com/

Vrgorac ima vrlo dobru internet stranicu na kojoj se redovito objavljuju novi sadržaji. Na stranici se mogu vidjeti rezultati svih prvoligaških klubova po kolima, što je za svaku pohvalu, a utakmice Vrgorca prate redovita izvješća koja najčešće sadrže i fotografije. No kako je rezultatski Vrgorac “zapeo” ove sezone, isto se dogodilo i s podosta sadržaja portala. Na naslovnici dominira slika kluba od prije godinu-dvije, a sto je i s rubrikom “igrači” gdje se nalaze neka lica koja više ne stanuju u vrgoračkoj svlačionici (Luketin, Lalić, Gabrić…). Dizajn portala je u skladu s klubom: dominira nebesko-plava boja, zaštitni znak Vrgorca.
Na facebooku Vrgorac ima svoj profil koji je poprilično aktivan. U trenutku objave ovog članka, profil broji 2469 prijatelja, a putem profila redovito se mogu pratiti sve utakmice Vrgorca. Naime, vrgorčani putem facebooka uživo prate tijek susreta svoje momčadi, bilo da susret igraju kod kuće ili u gostima. Između ostalog, na facebooku se redovito objavljuju najave kola, komentari susreta, a kao razvijesni oblik komunikacije facebookom se poziva i navijače na podršku voljenom klubu. Vrgorac ima navijače kao ni jedan drugi klub, stoga se nadamo kako će se rezultatski klub uzdignuti, a s rezultatima i njihov web-servis.

—————————————————————————————————————————————-

Murter, Novi Marof, Square i Uspinjača nemaju svoje internet stranice, no svi su zastupljeni na facebooku, koji je postao tako besplatan ali jako učinkovit oblik oglašavanja. Facebook profile ili stranice imaju i gotovo svi drugoligaški klubovi u Hrvatskoj, a neki od njih imaju i svoje internet stranice. Odraz je to ozbiljnosti i ambicija kluba, a u nastavku Vam donosimo pogled na njihove stranice. Ipak, kako je broj klubova koji imaju svoje stranice je prevelik da ih sve detaljnije analiziramo u ovom članku, stoga Vam donosimo linkove svih stranica, a na nekoliko njih smo dali kratak osvrt:

SPLIT TOMMY: http://mnksplit.com/

Pregled započinjemo sa splitskim klubom, jer ipak je riječ o futsal instituciji Hrvatske, a i trenutno stanje u klubu u kojem je trener izbornik reprezentacije uz respektabilan igrački kadar, daju nam za pravo da ovaj klub istaknemo. Internet stranica kluba je lani nakon dugo vremena zaživjela, no nakon nesretnog ispadanja u 2.ligu početkom ove sezone pristup stranici nije bio moguć. Stranica je sada ponovno aktivna, a sadrži podosta informacija o klubu. Redovito se objavljuju najave i izvješća s utakmica, te rezultati kluba, a na stranici je trenutno i jedan intervju (Stanković). Manjkavost je što nema pregleda ostalih rezultata natjecanja, jer se klikom na kategoriju “natjecanje” otvaraju samo rezultati i strijelci kluba, a ne cjelokupnog natjecanja. U popisu igrača je mnogo nepotpunih rubrika, a nedostaju i slike igrača (lani smo ih vidjeli). Za pohvaliti su foto i video materijali koji se nalaze u “Multimedija”.
Split ima svoju facebook stranicu, no ona nije ni blizu na nivou ovoga kluba i poprilično je zapostavljena. U trenutku objave ovog članka stranica broji 1755 “likova”, a poslijednji post objavljen je prije gotovo mjesec dana.

PORTO TOLERO: http://www.mnkportotolero.com.hr/

I internet stranica Porto Tolera zaslužuje da se spomene u ovom članku. Jako dobar dizajn, uredni i pregledni članci, raspored i rezultati cijelog natjecanja, te ostali sadržaji svrstavaju ovaj klupski portal u red boljih, stoga je prava šteta što klub nije aktivan na facebooku…

OSIJEK 031: http://fcosijek031.com/

Osječki drugoligaš ima internet stranicu koje se ne bi posramili ni ugledni prvoligaši. Sjajan dizajn, slide-show i izuzetno pregledljiv i uredan sadržaj samo su neke od odlika ovog portala. No svu uvodnu oduševljenost narušava činjenica da od kraja prošle sezone portal praktički ne egzistira. Nema novih sadržaja, rezultata, tablica, a poslijednje objavljeni članak datira još iz travnja. Riječ je o članku koji govori o odlasku dotadašnjeg voditelja marketinga kluba, u čemu zasigurno leži razlog “vegetacije” portala koji zaista ima sjajne predispozicije.
Facebook stranica kluba u trenutku objave ovog članka ima 1640 “likeova” Na stranici se objavljuju obavijesti vezane uz klub, rezultati i najave, no i tu dolazi do zastoja u radu. Najbolji primjer tome je poslijednji post koji datira od prije 15ak dana.

VINKOVCI: http://www.mnk-vinkovci.hr/

Od internet stranica koje izdvajamo, spomenimo još onu vinkovačkog drugoligaša. Vrlo dobar dizajn i uredna ažuriranost glavne su odlike portala. No nekoliko je i manjkavosti; tu u prvom redu ističemo grafičku neurednost u izgledu portala, gdje je mnogo izgubljenog prostora s obzirom na veličinu članaka. Razlog tome je što se na naslovnici nalaze cijeli članci, a ne samo naslovni dijelovi, pa se zbog različitih duljina članaka remeti izgled naslovnice. Nedostaju članovi momčadi u svojoj kategoriji, a rezultati unutar kategorije su oni od proteklih sezona, dok nedostaju rezultati aktualne sezone.
Klupska facebook stranica je za svaku pohvalu. Uredna, redovito ažurirana i prema našem mišljenju jedna od boljih. Broj “likeova” je tek 393, a ova stranica zaslužuje mnogo više…

________________________________________________________________________________

Od ostalih stranica spomenimo kako su internet stranice Gorova i Okruka već dulje vrijeme bez novih sadržaja. Poslijednji sadržaji na tim stranicama datiraju još iz proteklih sezona. Našice, Lošinj, Kastav, Otočac, Rugvica i Hajduk imaju internet stranice koje redovito objavljuju sadržaje, a mi im svima želimo da budu još bolji, kako bismo ih u nekom budućem članku spomenuli u pozitivnom kontekstu.

NAŠICE: http://mnk-nasice.hr/

GOROVO: http://www.mnk-gorovo.hr/

LOŠINJ: http://www.mnk-losinj.hr/

KASTAV: http://www.mnk-kastav.hr/

OTOČAC: http://www.mnk-otocac.hr/

RUGVICA: http://www.mnkrugvica.hr/

OKRUK: http://www.mnkokruk.com/

HAJDUK: http://www.mnkhajduk.hr/

METKOVIĆ: http://www.mnk-metkovic.com/

 

O nama Administrator

avatar

Moglo bi vas zanimati

Raspored i delegiranje službenih osoba 3. i 4. utakmice finala doigravanja

U petak i nedjelju na rasporedu su treći i četvrti susret finala doigravanja za prvaka …

Osijek uvjerljivo slavio protiv Torcide i preuzeo vrh ljestvice!

U susretu 5. kola Lige za popunu 1.HMNL Osijek je na svom parketu uvjerljivo slavio …