Toni Gamulin: “Vjerujem i nadam se da AFCU može biti taj koji će sve iznenaditi.”

AFC Universitas je klub koji igra svoju treću prvoligašku sezonu. Prvu sezonu u elitnom društvu hrvatskog futsala su se pokazali kao pozitivno iznenađenje te su imali jednu od najboljih obrana u ligi. U premijernoj sezoni su došli do četvrtfinala gdje ih je u dvije utakmice iz daljnjeg natjecanja izbacio Vrgorac. Prošle sezone su pak prvoligaški status zadržali tek kroz dodatne kvalifikacije, a ove sezone su nakon katastrofalnog starta ipak podigli razinu svoje igre te se nalaze na osmom mjestu prvoligaške ljestvice. Iako osnovan 2008. godine pod nazivom Diplomus, AFCU je tek 2016. godine napravio korak više i počeo se natjecati na nacionalnoj razini te su u dvije sezone napredovali od trećeg do prvog nivoa. O povijesti kluba, rezultatima ove sezone kao i nastavku sezone smo porazgovarali s jednim od osnivača i idejnih začetnika projekta studentskog futsal kluba, Tonijem Gamulinom te vam u nastavku donosimo što nam je imao za reći.

Jedan ste od pokretača projekta studentskog futsal kluba u Splitu i glavnih ljudi u AFC Universitasu. Možete li, za one koji nisu najbolje upoznati s klubom, ispričati kako je došlo do pokretanja ovog projekta i cijele ove ideje s klubom kojeg čine bivši i sadašnji studenti?

Sveučilišni sport u Splitu je krenuo u svoj značajniji razvoj prije nešto više od 15 godina. S druge strane futsal je od početka najpopularniji sport među Unisport natjecanjima na nacionalnoj razini i jedan od najpopularnijih među europskim sveučilištima. Tradicija futsal reprezentacije Sveučilišta u Splitu duga je koliko i sport na samom Sveučilištu, pa se može kazati da su u temeljima AFCU-a ugrađeni svi oni koji su u razdoblju od 20-ak godina razvijali splitski sveučilišni futsal na bilo koji način. Ovakvi primjeri funkcioniranja sportskih kolektiva kombinirajući obrazovanje i sport nisu nikakva novina diljem svijeta i studentski sport je odavno nositelj kvalitete nacionalnih vrsta u mnogim sportovima u razvijenim zemljama svijeta. U okviru Splitskog sveučilišnog sportskog saveza je dugo postojala ideja o ulasku u nacionalni sportski sustav naših klubova koji se uglavnom razvijaju samo u okviru sveučilišnog sustava. Sazrijevanjem jedne kompaktne sveučilišne futsal generacije koja je imala moć kontinuirano uključivati i novopridošle studente te sazrijevanjem Saveza u smislu sportskog managmenta došlo se do zaključka kako je vrijeme da AFCU konačno krene s nastupima u Hrvatskoj malonogometnoj ligi. Osobno smatram da je integracija s obrazovanjem neophodna za opstanak većine ekipnih sportova u RH iz niza razloga. Ako zakonska regulativa bude pratila zahtjeve društva i okoline AFCU će biti samo prvi u nizu sveučilišni klub u nacionalnom sportskom sustavu, a futsal samo prvi u nizu sportova u kojem će sveučilišni klubovi biti jedni od nositelja nacionalne kvalitete.

U sezoni 2016./2017. klub je krenuo s natjecanjem u Hrvatskoj malonogometnoj ligi i došlo je do promjene imena iz Diplomus u trenutno. Nastupali ste tada u 3. HMNL, tj. Ligi Splitsko-dalmatinske županije i u samo dvije godine ste “ekspresno” ušli u prvoligaško društvo. Tijekom natjecanja u 2.HMNL-Jug ligu ste osvojili ispred aktualnog prvaka Olmissuma. Kako gledate na te dvije godine u trećem i drugom nivou klupskog natjecanja?

Kada je krenuo u natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza klub je imao već čvrste korijene djelovanjem u okviru sveučilišnog sportskog sustava. Sveučilišna futsal ekipa je imala već tada više od 15 godina sportske povijesti na međunarodnoj i nacionalnoj razini. Zasigurno smo imali dobre temelje za brzi uzlet. Promjena imena je bila stvar dugoročnog marketinškog promišljanja i brendiranja kluba. S druge strane, treba napomenuti i ne bježati od činjenice da smo se u trećoj ligi još konstituirali i prilagođavali na izazove nacionalnog sportskog sustava te da smo u drugu ligu ušli preko pozivnice Saveza zbog upražnjenih mjesta te sezone. Bili smo dovoljno hrabri, imali dovoljno sportskog iskustva iz drugih sportskih sustava i dovoljno energije da tu priliku iskoristimo na najbolji način. Drugoligaška sezona AFCU-a ostat će nam zasigurno svima jedna od najljepših sportskih emocija u životu. U momčadi, i oko kluba općenito, je vladala takva kemija da iz današnje perspektive smatram da drugačiji ishod nije mogao biti.

U debitantskom nastupu u prvoligaškom društvu Vaša momčad je iznenadila mnoge jednom od ponajboljih obrana lige, ali je izbačena u četvrtfinalu od Vrgorca. Ostaje dojam kako ste u tim četvrtfinalnim dvobojima mogli i bolje. Kako Vi gledate na to ispadanje od Vrgorca?

Uvijek može bolje. Iz današnje perspektive sam zadovoljan tom prvom sezonom u 1.HMNL.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim razvojem projekta “AFC Universitas”? Mislite li kako ste proteklih sezona neke stvari u i oko kluba mogli napraviti bolje?

Generalno sam zadovoljan dosadašnjim razvojem projekta, ali isto tako smatram da su nam neke prilike i izazovi u prvoj razvojnoj fazi došle prebrzo da bismo na njih kompetentno odgovorili. Neupitno je da su se mnoge stvari mogle napraviti bolje. Svaku odluku treba sagledati iz percepcije trenutka u kojem je donesena te s obzirom na efekt izvući pouku. Kad budemo mislili da ne možemo bolje gotovi smo.

Što je potrebno da AFCU napravi “korak više”? Mislite li kako klub sastavljen isključivo od studenata može napraviti zapaženiji rezultat u 1. HMNL?

Potrebno još puno malih detalja za dodatne iskorake. Još koja godina ispunjena radom usmjerenim prema definiranim ciljevima u pojedinom segmentu kluba.

Da, mislim da sveučilišni klub može biti jedan od nositelja kvalitete hrvatskog futsala.

Klub posljednjih sezona vodi mladi, nadareni trener Marin Mandić. Kako ste zadovoljni njegovim dosadašnjim radom i rezultatima koje postiže?

Marin je jedan od osnovnih stupova našeg kolektiva. Nije samo mladi nadareni trener. Njegova energija je u mnogim trenucima pokretačko gorivo cijelog kluba. Mislim da još nije ni približno pokazao svoj puni trenerski potencijal i da njegovo vrijeme u tom smislu tek dolazi. Rezultatima koje postiže sam zadovoljan koliko je i on sam zadovoljan 😉

AFCU je u ovu sezonu ušao loše. Upisana su četiri poraza u prva četiri kola, a onda je uslijedilo puno bolje razdoblje no trenutno ste na osmom mjestu. Stanje je takvo da pobjedom u idućem kolu možete i dva mjesta gore, a porazom i do zadnjeg mjesta. Mala je bodovna razlika među klubovima u donjem dijelu tablice. Može li AFCU izbjeći prošlosezonski rezultat i borbu za ostanak u ligi i poboljšati svoj plasman u ligi?

Ne samo da smo ušli loše u ovu sezonu nego se prenijela loša energija diktirana rezultatima iz drugog dijela prošle sezone. Takav negativni niz je bio jedno novo stresno iskustvo za AFCU. Izvukli smo neke pouke i uvjereni smo da slijedi drugačije razdoblje. Vjerujem da će AFCU igrati u doigravanju.

Momčad AFCU-a je doživjela nekoliko promjena u odnosu na prošlu sezonu. Jeste li zadovoljni igračkim kadrom? Tko Vas je od igrača najviše iznenadio, a od koga očekujete više u nastavku sezone?

U opstanku bilo kojeg kluba su neminovne periodične promjene na svim razinama. Iako nam to nekad emotivno teško pada, kolektiv u svakom trenutku treba biti ispred pojedinaca. Od stručnog stožera tražim da prilikom promjena u momčadi razmišljaju strateški i dugoročno, uzimajući u obzir obrazovnu dimenziju pojedinaca.

Igračkim kadrom sam zadovoljan, a više očekujem od svih.

Vaša momčad je zaustavljena u osmini finala protiv gradskog rivala i trenutnog drugoligaša Splita. Kako gledate na vaš rezultat u Kupu ove sezone?

Split je taj dan bio bolja momčad.

Prijelazni rok je u toku, a klub je napustilo nekoliko igrača od čega i par iskusnijih poput braće Peša i More. Hoće li biti još odlazaka iz kluba?

Braća Peša i Nikola Moro će uvijek ostati AFCU ikone. Ispisali su nekoliko stranica povijesti sveučilišnog futsala u Splitu i našeg Kluba. Ukoliko buduće generacije doprinesu razvoju našeg kolektiva koliko su to oni napravili u proteklim godinama, AFCU ima svijetlu budućnost. Izuzev kaljenja mlađih igrača u nižim ligama, nadam se da neće biti više odlazaka.

U dosadašnjem dijelu prijelaznog roka AFCU nije doveo pojačanja. Hoće li biti novih imena? Ako da, koju/e poziciju/e pokušavate pojačati?

“Ja sam osobno uvijek protiv kratkoročnih ad hoc rješenja, ukoliko ne postoje izvanredne okolnosti. Neće biti novih imena. Vjerujemo u svoje igrače.”

Tko je po Vama glavni favorit za osvajanje 1. HMNL? Koga vidite kao “darkhorsea”, ekipu koja bi mogla sve iznenaditi?

Moje poznavanje futsala nije na razini da bih mogao i stručno obrazložiti svoj  odgovor na ovo pitanje. Ollmissum je po meni glavni favorit, a vjerujem i nadam se da AFCU može biti taj koji će sve iznenaditi.

Dokle može AFCU ove sezone? Koji je cilj postavljen pred momčad?

AFCU može do titule! Ja bar vjerujem u to i kad ne budem vjerovao neću biti tu. Ono što je sigurno da nikome nećemo dignuti bijelu zastavu. Niti će nama netko nešto pokloniti. Cilj je osigurati doigravanje. Trenutni cilj.

AFCU je, kao što smo rekli, studentski klub te samim time za klub smiju igrati samo trenutni ili bivši studenti. Sjećamo se kako ste prije koju sezonu imali i igrače sa drugih sveučilišta. S obzirom da ste u sveučilišnom sportu kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini već dugo te, sigurni smo, pratite aktivno sveučilišna futsal natjecanja na obje ove razine, zanima nas postoji/e li neki igrač/i sa drugih Sveučilišta koje/g biste rado vidjeli u Vašoj momčadi?

Pratim Unisport natjecanja, ali skauting prepuštam stručnom stožeru. Nisam dovoljno kompetentan da sudjelujem u tom procesu. Koliko znam uvijek ima zanimljivih pojedinaca iz drugih sveučilišnih sredina. Današnji sustav visokog obrazovanja omogućava pojedincu relativno lagan nastavak studiranja u novoj sredini. Sveučilište u Splitu je danas najbolje u ovom dijelu Europe i mislim da svi igrači AFCU–a mogu biti studenti ili alumniji našeg Sveučilišta bez da pritom pate rezultatski ciljevi kluba.

Ovog vikenda vas očekuje domaća utakmica protiv Squarea. Možete li nam najaviti taj susret?

AFCU nikad dosad nije pobijedio Square i nikad dosad nije pobijedio u prvoj utakmici drugog dijela prvenstva. Vrijeme je da se to promijeni.

Za kraj intervjua, imate li kakvu poruku za naše čitatelje, a i navijače Vašeg kluba?

Čitateljima CROfutsala želim poručiti da samo nastave čitati CROfutsal, a navijačima AFCU–a da Samo nastave Virovat.

O nama Marin Kraljević

avatar
Novinar i voditelj marketinga na portalu.

Moglo bi vas zanimati

IZ SVIJETA | Poraz Catanie, pobjeda Dobovca!

Jučer su se igrale utakmice talijanskog i slovenskog prvenstva, a nastupe su imali Meta Catania i Futsal …

Bruno Kovačić: “Željni smo dokazivanja!”

Prošlotjedni gradski derbi završio je pobjedom Alumnusa nad Uspinjačom Gimkom rezultatom 4:2. Iako se na …