Fabet kladionica

Predstavljanje MNK Futsal Dinamo

Na zagrebačkoj Šalati sutra će se dogoditi događaj koji je na mnogo načina presedan i nešto što u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, nije do sada viđeno. Naime, vodstvo MNK Futsal Dinama i klub navijača NK Dinamo dogovorili su krajem prošle sezone suradnju koja, ma koliko je to tada izgledalo nevjerovatno, zaživjela u potpunosti i koja će sutra u 19h doživjeti svojevrsnu katarzu u obliku spektakla na Šalati.

Sve to možda i nebi bilo toliko neobično da, ne tako malo gledalište na Šalati, ide napuniti klub koji se natječe u 2.HMNL-Sjever u kojoj je prosječna posjećenost utakmica 10 ili možda 15 gledatelja.

Ova neobična suradnja u biti  je rezultat dva interesa, na jednoj strani da se pokrene uspješan futsal klub u Zagrebu, a na drugoj strani da navijači NK Dinama pokažu javnosti, političarima, sportskim djelatnicima i, možda najvažnije, trenutnoj garnituri na Maksimiru da sportska udruga građana može uspješno funkcionirati po načelu jedan član jedan glas. Taj model je nešto što trenutna uprava NK Dinama rezolutno odbija znajući da bi njihova smjena zasigurno bio prvi rezultat takvog načina upravljanja.

O samom projektu najbolje govore njegovi tvorci, futsal publici dobro poznata imena, Juraj Fabijanić i  Matija Đulvat:

Cilj je u prvom redu promovirati članski model upravljanja i pružiti mogućnost svim zainteresiranima da sudjeluju u radu kluba. Nadalje, promocija futsala, sporta i navijanja. Povratak mladih na terene, tribine i stadione moja je najveća želja ali i velika odgovornost da svi zajedno probudimo uspavali nogometni Zagreb za boljitak novih mladih snaga

Projektu su podršku dali i bivši igrači NK Dinama poput Daria Šimiča, Igora Bišćana, Tome Šokote, Sivia Marića i drugih.

Naravno sada se samo po sebi nameće pitanje koliko je tu zaista riječ o futsal vijesti, a koliko o borbi navijača jednog nogometnog kluba za svoja prava u njemu. Kao potpisnik ovog teksta mogu otvoreno reći da osobno ne marim za nogomet pa time i za nogometne klubove i nogometne navijače. Tu nema ništa osobno jer jednako tako ne marim ni za tenis, košarku ili preponsko jahanje. Mene zanima futsal i njegov boljitak, a ova akcija na više načina doprinosi toj borbi:

  • Prvo, ovdje je riječ o borbi članova sportskih udruga za svoja prava zajamčena statutima istih tih Udruga. Tužno je da živimo u zemlji u kojoj se građani moraju boriti za primjenu važećih zakona no to je činjenica. Ukoliko bi ova akcija dovela do toga da se u Hrvatskoj voljom većine mogu mijenjati ljudi koji rade u sportskim kolektivima, a koji sa sportom nemaju ništa, bio bi to veliki iskorak za sport u Hrvatskoj,  a time i futsal u Hrvatskoj
  • Drugo, dovođenja tolikog broja navijača na futsal utakmice moglo bi ponovno oživjeti mali nogomet u Zagrebu koji je posljednjih godina u usponu no uz limitirani broj gledatelja. Čak ako ova akcija bude kratkog vijeka vjerujem da će iz mase dio njih početi pratiti, trenirati ili igrati futsal upravo iz razloga što će se upoznati s njim kroz jedan ovakav projekt
  • Treće, rezultat ovakve inicijative na kraju bi mogao biti jedan snažan futsal klub koji ne bi ovisio o volji jedne osobe kao što je to slučaj u većini futsal klubova u Hrvatskoj. Zdravi klubovi koji bi intezivno radili s mladima temelj su razvoja futsala pa i ovaj projekt mogao bi tome doprinijeti.

U svakom slučaju Futsal Dinamo je projekt koji treba podržati, a njegovim tvorcima poželjeti puno sreće i uspjeha. U samo par mjeseci zadobili su pažnju i nogometne i futsal javnosti te što je jako važno i medija koji su jako dobro popratili ovaj projekt. Sada treba sve to pretočiti u jednu pozitivnu priču jer samo jedan incident ili loš potez mogao bi dati za pravo “onima gore”. Sada treba iskovati pozitivnu sportsku bajku, a sve ono ružno iz nogometa ostaviti za nogometne terene ili još bolje zaboraviti. Možda mi tada nogomet bude ipak malo draži od preponskog jahanja.

ZATO SUTRA SVI NA ŠALATU!

 

Karte možete kupiti na ulazu u sportski centar Šalata, prodajnim mjestima Eventim, fan shopu BBB-a na adresi Ilica 37

 

[mappress mapid=”38″]

 

FutsalDinamo-mapa

GDE Error: Requested URL is invalid

O nama Ivica Ojvan

avatar
Ivici Ojvan je osnivač CROfutsal online futsal magazina. Na portalu radi kao tehnički administrator i novinar.

Moglo bi vas zanimati

1.HMNL | Generalni sponzor i mladi bek produžili ugovor s Puležanima!

U redovima državnog viceprvaka se naveliko radi na igračkoj križaljki za sljedeću sezonu, a već …

Saša Subotić novi je trener Vrgorca!

Nakon što smo prije tri dana objavili odlazak Krešimira Ćubelića s klupe Vrgorca, danas su …