Cacau objavio odlazak s klupe Kazahstana i Kairata!

Pobjedom protiv Srbije (1:3), Kazahstan je ostvario plasman u polufinale Europskog prvenstva. No veliki uspjeh Kazahstana koji je na svom drugom EURO-u ponovio uspjeh od prije 2 godine iz Beograda, ostao je u sjeni press-konferencije nakon susreta na kojoj je brazilski stručnjak Cacau objavio kako s krajem EURO-a napušta klupu Kazahstana, a na koncu sezone klupu Kairata.

Fotografija Nikita Bassov Photographer.

Cacau je u Kairat Almaty došao 2004.godine kao igrač, te je bio kapetan momčadi. Sam Cacau će reći kako u trenutku njegova prvog dolaska u Kazahstanu futsal gotovo da nije ni postojao. Od njegova dolaska započelo je vrijeme dominacije Kairata u Kazahstanu, ko i uspon Kairata na europskoj razini. U sezoni 2005/2006 Kairat je senzacionalno došao do polufinala UEFA Futsal Cupa, a isti podvig Kairat je ostvario i u sezonama 2007/2008 i 2008/2009. Nakon 4 sezone u Kairatu, Cacau odlazi u Češku gdje bilježi sjajne rezultate kao igrač i trener Era-Pack Chrudima. Upravo je u Chrudimu Cacau započeo trenersku karijeru, te je ostao u izuzetnim odnosima s predstavnicima češkog kluba, koji ga doživljavaju kao “svojega”. Cacau se 2012.godine vraća u Kazahstan, te preuzima reprezentaciju, a vraća se i na klupu Kairata. Kairat s Cacauom na klupi uskoro postaje vladar europskog futsala. U sezoni 2012/2013 Kairat Almaty se okitio naslovom prvaka Europe, godinu kasnije poraženi su u polufinalu, da bi novi europski naslov osvojili u sezoni 2014/2015.

Fotografija Ricarda Sobrala.

Reprezentacija Kazahstana po prvi se put na velikoj sceni pojavila 2016.godine u Beogradu, te je u svom prvom nastupu na EURO-u osvojila brončano odličje. Kazahstan je u skupini slavio protiv Hrvatske, što su mnogi “stručnjaci” u Hrvatskoj proglasili katastrofom. Kasnije će taj isti Kazahstan pobjeđivati Italiju i domaćina Srbiju, te senzacionalno osvojiti 3.mjesto etabliravši se kao nova europska sila. Iste godine Kazahstan je nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji, gdje su poraženi u osmini-finala od Španjolske. U Sloveniji je Kazahstan potvrdio kvalitetu plasmanom u polufinale, a ostaje za vidjeti mogu li učiniti i korak više u odnosu na EURO u Srbiji.
Jedno je sigurno: Cacau je epizodom na klupi Kairata i Kazahstana postao etablirano ime i jedan od vodećih svjetskih futsal-stručnjaka. Standarde koje je Cacau postavio njegovom nasljedniku neće biti lako pratiti, a za Cacaua vjerujemo kako neće dugo čekati na novi angažman, jer riječ je o treneru kojeg bi mnogi klubovi i reprezentacije rado vidjeli na svojoj klupi. Sama objava Cacaua o odlasku s klupe Kairata i Kazahstana samim je time signal budućim poslodavcima da krenu u lov na brazilskog stručnjaka, čije će ime zasigurno zlatnim slovima ostati upisano u povijest kazahstanskog futsala.

Fotografija Jerka Šimca.

O nama Jerko Šimac

avatar
Rođen 1980.godine u Splitu. Novinar CROfutsal magazina od 2007.godine, od 2013.godine glavni urednik portala.

Moglo bi vas zanimati

Stjepan Perišić: “Respektiramo Square, no idemo po prolaz!”

U petak je na rasporedu druga utakmica četvrtfinala play-offa između Squarea i Olmissuma, a igra …

Teo Strunje: “Možemo dvokorakom do polufinala!”

Novo Vrijeme Apfel je u prvom dvoboju četvrtfinala doigravanja u Makarskoj slavilo protiv Vrgorca preokrenuvši …